Winterse buien zorgen voor gladheid en ongelukken

Snelwegen kleurden zondagavond wit
Snelwegen kleurden zondagavond wit © Regio15
REGIO - Door het winterweer van zondagavond en maandagochtend zijn er in de regio meerdere ongelukken gebeurd. Het was op verschillende plekken erg glad door winterse buien met sneeuw en hagel. In totaal strooiden de wagens 2,5 miljoen kilo zout over de Nederlandse snelwegen. De strooiwagens legden in de nacht van zondag op maandag bijna 38.000 kilometer af.
Het KNMI had code geel afgegeven tot maandagochtend 8.00 uur. De temperatuur ging 's nachts flink omlaag en kwam uit rond het vriespunt. Daardoor konden natte weggedeelten ook bevriezen.
In Honselersdijk ging het zondagavond mis: tijdens een flinke hagelbui belandde een auto in de sloot langs de Zwethlaan. De bestuurder kon zelf uit de auto komen. Ook op de Haagse Loevesteinlaan raakte een auto in een slip door hagel op de weg. De wagen kwam in het gras terecht. De snelwegen A4, A12 en A13 bij Den Haag kleurden helemaal wit tijdens een stevige hagelbui, waardoor automobilisten hun snelheid moesten aanpassen. Op de A20 bij Maasland botsten twee auto's op elkaar en op de A4 bij het Prins Clausplein kwam een wagen in de vangrail terecht.
Het ongeluk in Honselersdijk
Het ongeluk in Honselersdijk © Regio15
Tijdens een stevige hagelbui kleurden de wegen in Den Haag-Ypenburg helemaal wit
Tijdens een stevige hagelbui kleurden de wegen in Den Haag-Ypenburg helemaal wit © Omroep West

Strooiwagens de weg op

Verschillende gemeenten hebben preventief gestrooid.
Maandagochtend waren aan zee nog winterse buien en was het vooral landinwaarts nog plaatselijk glad door bevriezing, hagel en natte sneeuw. Verder zijn er in de middag perioden met zon en het kwik stijgt dan naar 6 of 7 graden. Lees het hele weerbericht hier.

Tips om te rijden op gladde wegen

Het is alweer even geleden dat het glad was op de weg, maar de komende wintermaanden zullen we daar ongetwijfeld vaker mee te maken krijgen. Daarom vijf tips om niet met de auto in de slip te raken - en je auto op de weg te houden als dat toch gebeurt.
Tip 1: Auto winterklaar maken
Zorg dat je auto winterklaar is. Je banden -winterbanden bij voorkeur- moeten voldoende profiel hebben zodat je genoeg grip hebt op de weg. Het is ook belangrijk dat al je verlichting werkt, zodat je goed zicht hebt en ook door anderen goed gezien wordt.
Tip 2: Afstand houden en snelheid aanpassen
Pas je rijstijl aan als je de weg opgaat. Let goed op andere weggebruikers en houd meer afstand. Pas ook je rijsnelheid aan. Dan zijn de gevolgen minder groot als het toch fout gaat. Trek ook rustig op. Door abrupte bewegingen slip je sneller.
Tip 3: Corrigeren met je stuur
Glibbert je auto toch een beetje? Blijf dan kijken en sturen naar het punt waar je naartoe wil. Door ver vooruit te kijken, stuur je vaak automatisch de juiste lijn. Zo kun je vaak met je stuur de glijpartij al corrigeren en weer grip op de weg krijgen.
Tip 4: In de slip? Niet remmen, maar ontkoppelen
Gaat het toch fout en heb je een slippartij met de auto? Niet remmen! Dan glijd je namelijk gewoon door. Laat je gas los en ontkoppel je auto. Door het intrappen van je koppeling wordt de auto niet meer aangedreven en haal je de snelheid eruit. Door voorzichtig bij te sturen, kun je de auto weer onder controle krijgen.
Tip 5: Oefenen met een training
Sta je al doodsangsten uit bij het idee om de weg op te gaan als het glad is? Dan is het volgen van een training misschien een goed idee. Bij een slipcursus kun je ervaren hoe het is als je auto wegglijdt en oefen je wat je dan moet doen. Dan word je als het 'voor het echie is' in elk geval niet meer overvallen.