Sportscholen eerder open door coronamaatregelen: 'Ik sta om 4.00 uur op'

Remco is al vanaf vijf uur 's ochtends aan het werk in zijn sportschool
Remco is al vanaf vijf uur 's ochtends aan het werk in zijn sportschool © Omroep West
DEN HAAG - Een avondje naar de sportschool is er door de nieuwe coronamaatregelen niet meer bij. Om mensen toch de kans te geven om te sporten, openen sommige sportscholen om 5.00 uur 's ochtends al de deuren. Zo ook de sportschool van Remco Windsant uit Den Haag. 'Dat vind ik wil lastig, want ik ben niet zo'n ochtendpersoon.'
Door de nieuwe coronamaatregelen, die zondag zijn ingegaan, zijn sportscholen nu verplicht hun deuren te sluiten om 17.00 uur. Dat betekent veel geregel en aanpassingen in de roosters van sportscholen. 'Wij hebben gevraagd aan onze leden wat zij graag willen en zij gaven aan dat wij beter eerder open konden gaan. Dus niet om 8.00 uur, maar om 5.00 uur 's ochtends. Daardoor zijn wij nu van 5.00 uur tot 17.00 uur open', legt Windsant, eigenaar van Legend Fitness in Den Haag, uit.
'Dus mijn wekker gaat sinds vandaag iedere ochtend om 4.00 uur en dan zorg ik ervoor dat de sportschool helemaal schoon en klaar is voor 5.00 uur, zodat ik dan de sportschool kan openen. Dat vind ik wil echt lastig, want ik ben niet zo'n ochtendpersoon', lacht Windsant. 'Maar als wij iets kunnen doen voor onze klanten zodat zij kunnen sporten, dan doen wij dat gewoon.'

'Even snel tijdens de lunch'

De klanten van de sportschool vinden de vroege sluitingstijden van de sportscholen vooral vervelend. 'Normaal ga ik altijd rond 17.00 uur na mijn werk naar de sportschool. Dan kan je rustig de tijd nemen om te sporten, maar nu kom ik even snel tijdens mijn lunchpauze. Je moet echt je hele schema aanpassen om te kunnen sporten', vertelt Jean, die bezig is met het trainen van haar benen.
Sportscholen eerder open door coronamaatregelen
Ook Jonathan, die zijn armen aan het trainen is, baalt dat de sportscholen eerder sluiten. 'Het is gewoon klote. Door mijn werk kan ik gelukkig altijd vroeg in de middag sporten waardoor ik niet zoveel last van de nieuwe coronamaatregelen heb. Maar veel mensen zijn overdag gewoon aan het werk en dan is het voor hun heel lastig om nog te sporten. Dat is gewoon jammer', zegt Jonathan.

Drukker dan normaal

Doordat mensen niet meer 's avonds kunnen sporten, merkt Windsant dat het overdag drukker in zijn sportschool is. 'Je ziet dat bezoektijden verschuiven. Meestal is het hier tussen 12.00 uur en 16.00 uur best rustig, het is een beetje een daltijd. Maar je ziet nu gewoon dat het drukker is dan normaal. En vanmorgen stonden mensen ook al echt om 5.00 uur voor de deur', legt de sportschooleigenaar uit.
Dit baart Windsant dan ook zorgen over het aantal bezoekers dat op hetzelfde moment in zijn sportschool is. 'Als mensen willen sporten, dan komen ze toch wel. Ik merk dus nu dat ik hetzelfde aantal bezoekers in een minder aantal uren in de sportschool moet ontvangen. Persoonlijk zou ik mijn bezoekers liever willen verspreiden over veertien uur per dag dan tien uur per dag.'

'Sportschool is essentieel'

Ook de bezoekers merken dat het drukker is in de sportschool. 'Je krijg natuurlijk nu veel meer mensen op elkaar, als iedereen voor 17.00 uur moet sporten. Het is nu ook een stuk drukker hier', zegt Jonathan. 'Gelukkig was de sportschool wel om 5.00 uur open', voegt hij toe.
Windsant hoopt dan ook dat de overheid in de toekomst uitzonderingen wil maken voor de sportsector. 'Ik hoop dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn én Sport wil kijken of sportlocaties ook 'essentieel' kunnen worden. Dit is namelijk een plek waar mensen druk bezig zijn met hun gezondheid, hun weerstand verbeteren en werken aan een betere versie van zichzelf. En dat wordt nu gewoon beperkt', verzucht de sportschooleigenaar.
'Maar zolang de sportscholen niet 'essentieel' worden, blijven wij vooral kijken wat wij wel kunnen doen zodat iedereen zoveel mogelijk kan blijven sporten', voegt Windsant tot slot stellig toe.