Foto Duitse soldaten opgedoken, maar wie zijn deze Naaldwijkers?

De Duitse soldaten en Naaldwijkse kinderen op 15 mei 1940 in Naaldwijk
De Duitse soldaten en Naaldwijkse kinderen op 15 mei 1940 in Naaldwijk © Joost de Kurver
NAALDWIJK - Duitse soldaten die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog poseren op het Wilhelminaplein in Naaldwijk. Het is een bijzondere foto die Jan-Willem van den Beukel ontdekte tijdens zijn zoektocht naar foto's over Westland tijdens de oorlog. Ook staan er Westlandse kinderen op. Maar wie zijn dit?
Van den Beukel is de samensteller van het boek 'Bezetting en bevrijding in het Westland 1940-1945'. Tijdens het ontwikkelen van dit boek is Van den Beukel veel op zoek geweest naar oorlogsfoto's uit het Westland. De laatste jaren is de handel in dit soort foto's erg gegroeid, ze worden voor tientallen euro's per stuk verkocht of geveild. 'Toen ik het boek aan het maken was, ben ik in contact gekomen met een aantal verzamelaars', vertelt Van den Beukel tegen mediapartner WOS.
Een van de foto's die de auteur vond was de foto van de Duitsers op het plein. Volgens Van den Beukel is het een hele bijzondere foto. 'De kwaliteit van de foto is enorm goed, je ziet de Duitse soldaten met een grote hakenkruisvlag en automatische geweren op het Wilhelminaplein', laat Van den Beukel zien. Op de foto is te zien dat de Duitse soldaten lachen en dat er een aantal Nederlandse burgers tussen staat.

Afgezet door Duits vliegtuig

De foto is in handen van verzamelaar Joost de Kurver. Van den Beukel probeert er achter te komen wie de Duitsers zijn en hoe ze op 15 mei 1940, de dag dat Nederland capituleerde, in Naaldwijk terecht zijn gekomen. 'De soldaten op deze foto zijn afgezet door een Duits vliegtuig, ze zijn dus niet gesprongen met een parachute', legt Van den Beukel uit. 'Het doel van de Duitsers was om de vliegvelden van Ypenburg en Ockenburgh in handen te krijgen en om de koningin en regering te pakken te krijgen om zo een snelle overgave af te dwingen.'
Jan-Willem van den Beukel met de foto op het Wilhelminaplein in Naaldwijk
Jan-Willem van den Beukel met de foto op het Wilhelminaplein in Naaldwijk © WOS
Veel foto's die de verzamelaars tegenwoordig kopen komen volgens Van den Beukel van de kleinkinderen van Duitse soldaten. 'Vroeger werden fotoboeken vaak in één keer verkocht. Tegenwoordig zijn ze er achter gekomen dat de foto's ook per stuk kunnen worden verkocht, zo levert het veel meer op. Je ziet het ook aan deze foto, die is uit een boek gescheurd.'

Wie zijn de Naaldwijkers?

Van den Beukel heeft veel informatie over de bewuste foto weten te achterhalen. Een vraag resteert nog steeds. Wie zijn de Naaldwijkers die hier op de foto staan? Hij hoopt dat er mensen zijn die de Naaldwijkse kinderen op de foto herkennen. In dat geval kun je hier een tip achterlaten.