Streep door bouw megatorens naast Den Haag Centraal

Impressie van de torens bij het Centraal Station in Den Haag. | Afbeelding Rijnboutt
Impressie van de torens bij het Centraal Station in Den Haag. | Afbeelding Rijnboutt
DEN HAAG - De bouw van twee torens naast Den Haag Centraal staat op omvallen. Ontwikkelaars Patrizia en Downtown development en woningcorporatie Staedion stappen uit het project, omdat het financieel niet meer rond te krijgen zou zijn nu de Haagse gemeenteraad de torens heeft 'gekortwiekt'. Wethouder Anne Mulder (VVD) 'beraadt zich' nu op de voortgang van het project. Opvallend is dat de partij van Mulder zelf, de VVD, de initiatiefnemer is van het lager maken van de woontorens.
Dinsdag lieten bronnen aan Omroep West al weten dat de ontwikkelaars geen brood meer zien in het aangepaste plan. In een brief aan de gemeenteraad bevestigde wethouder Mulder later op de middag dat het project is stilgelegd.
Het gaat om het gebied tussen de Rijnstraat, Koningin Julianaplein, Bezuidenhoutseweg en de Oranjebuitensingel. Dat is aangewezen als locatie waar bouwers flink de lucht in mogen. Op dit stukje grond, ook wel de Bellevue-locatie genoemd, wilden de Duitse ontwikkelaar Patrizia, Downtown developers en de Haagse woningbouwcorporatie Staedion twee enorme torens bouwen. De torens zouden 185 meter hoog worden met daarin in totaal 1.200 appartementen en 28.000 vierkante meter aan kantoorruimte.

Aangepast voorstel

Maar omwonenden waren het niet eens met de hoogte van de torens en daarom maakte de VVD een aangepast voorstel waarin de torens naar beneden werden gebracht tot 160 meter. Wethouder Mulder waarschuwde vervolgens dat als de raad het VVD-voorstel zou overnemen de bouw mogelijk niet door zou gaan, maar daar trok de Haagse gemeenteraad zich niets van aan. Het VVD-amendement werd in oktober door de hele raad, op Hart voor Den Haag/Groep de Mos na, aangenomen.
Nu blijkt dat de gevolgen hiervan groot zijn. De initiatiefnemers hebben zich teruggetrokken, omdat er een negatief businessplan ontstaat nu de torens niet hoger dan 160 meter mogen worden. Deze forse aderlating van het aantal woningen betekent dat er minder lucratief gebouwd kan worden. 'De initiatiefnemers hebben hierbij aangegeven dat ze met name door de beperking van de maximale hoogte niet meer tot een rendabele businesscase kunnen komen', schrijft Mulder aan de gemeenteraad. 'Op dit moment heeft het project voor hen te grote financiële risico’s om nog investeringen te kunnen doen.'

Dreigende echec

Volgens Mulder hebben de initiatiefnemers aangegeven dat ze alleen kunnen doorgaan met het project als de gemeente een handreiking kan doen. 'Bijvoorbeeld door het loslaten van andere kaders zoals de eisen op het woonprogramma en Eyeline Skyline, door toch een hogere bouwhoogte toe te staan of door een financiële bijdrage.' Maar daar wil Mulder niet op ingaan, omdat het plan dat door de raad is vastgesteld leidend is. 'Zonder bekrachtiging van de raad kunnen er geen afwijkingen gedaan worden.'
Het dreigende echec van het project Bellevue is een grote tegenvaller voor Den Haag. De stad moet veel woningen bouwen om de woningcrisis het hoofd te bieden en rondom Den Haag Centraal staan 20.500 nieuwe woningen gepland. 'Als de Bellevue locatie definitief wegvalt, zullen we deze ambitie niet kunnen halen. Het verminderen van de bouwproductie zal de druk op de Haagse woningmarkt alleen maar meer doen toenemen', erkent Mulder. 'De betaalbaarheid van de woningvoorraad komt nog meer onder druk. (...) Als college beraden we ons erop op welke wijze en onder welke voorwaarden dit project toch doorgang kan vinden.'

Teleurgesteld

Woningcorporatie Staedion is teleurgesteld over de gang van zaken en het door de gemeenteraad naar beneden halen van de oorspronkelijk bouwhoogte van de torens. 'De gevolgen daarvan hebben een stevige impact op de financiële haalbaarheid en het aantal woningen', zegt een woordvoerder. 'Daar zijn we als woningcorporatie teleurgesteld over.' De corporatie bekijkt nu of het project überhaupt kansrijk is. 'Omdat we de financiële risico’s ervan nu niet kunnen overzien. Dat is gezien de huidige crisis op de woningmarkt en het enorme tekort aan betaalbare woningen teleurstellend', zegt zij.
Bellevue is niet het enige grote bouwproject dat tegen politieke problemen aanloopt. De plannen om in het voormalige ministerie van Sociale Zaken 1.200 woningen te bouwen hebben ook vertraging opgelopen, omdat de raad, onder aanvoering van de VVD, de hoogte van de torens naar beneden wil bijstellen. Dit bouwplan werd daarom afgelopen donderdag op het laatste moment van de raadsagenda gehaald.

Spruitjesmentaliteit

Hart voor Den Haag/Groep de Mos is woest. 'Dit is de derde stad van Nederland onwaardig', reageert raadslid William de Blok. Volgens hem was er niets mis met de oorspronkelijke hoogte van de torens. 'De bouwhoogten zijn fors maar sluiten aan op de hoogbouw eromheen', vindt hij. 'Het is juist goed dat er op deze binnenstedelijke locatie 1200 woningen, waarvan 30 procent sociaal, gerealiseerd zouden worden. De stad gaat gebukt onder een enorme woningnood. Die lossen we niet op met dorpsdenken en een spruitjesmentaliteit.' De partij wil een debat over de problemen.