Gouda betaalt flinke schadevergoeding na onterechte sloop Turfmarktkerk

GOUDA - De gemeente Gouda gaat 735.000 euro overmaken naar de eigenaar van de Turfmarktkerk na de langslepende kwestie over de kerk. De rechter stelde eerder vast dat de gemeente ten onrechte overging tot het met spoed slopen van de kerk. De gemeente ging tegen die uitspraak in beroep, maar via een mediator zijn kerk-eigenaar Khalid Boutachekourt en de gemeente in gesprek gegaan. Conclusie daaruit: de gemeente gaat overstag en betaalt een flinke schadevergoeding aan Boutachekourt.
De rechtbank in Den Haag heeft eind mei bepaald dat de noodsloop van de Turfmarktkerk, eind 2018, onrechtmatig was. De gemeente zette hierbij eigenaar Khalid Boutachekourt onterecht buitenspel en zadelde hem op met onnodig hoge kosten, aldus de rechter.
Doel van het overleg was om een 'gezamenlijke minnelijke oplossing' te bereiken in het geschil rond de kerk. Dat was ook een wens van de gemeenteraad richting het college. Er ligt nu een oplossing waar beide partijen blij mee zijn. 'Het dossier heeft veel impact gehad op alle betrokkenen, van beide zijden. Op deze wijze wordt rust en ruimte gecreëerd om te komen tot de door partijen graag geziene herontwikkeling van deze locatie', schrijven de gemeente en Boutachekourt in een gezamenlijke verklaring.

Geen juridische stappen meer over sloop

Naast de paar ton die wordt overgeschreven aan de eigenaar van de kerk, is afgesproken dat beide partijen geen juridische stappen meer nemen over de sloop. Ook het hoger beroep dat de gemeente instelde tegen de uitspraak van de rechter, wordt ingetrokken. 'De gesprekken tussen partijen zijn constructief verlopen. Met deze overeenkomst beschouwen partijen het dossier in hun onderlinge relatie als afgerond.' De partijen hebben afgesproken alleen nog ‘met respect over elkaar' te spreken.
Van het bedrag dat Boutachekourt krijgt, is 535.000 euro een schadevergoeding. Het gaat dan om zaakschade, vermogensschade en immateriële schade die geleden is. De andere 200.000 euro is kostenvergoeding, voor bijvoorbeeld de meerdere keren dat Boutachekourt moest procederen tegen de besluiten van de gemeente. Dat geld wordt overgemaakt naar de onderneming van Boutachekourt. 'Het is de afsluiting van een bewogen periode. Het is fijn dat we het op deze manier hebben kunnen regelen', vertelt de kerk-eigenaar.
Dit was vroeger een kerkzaal
Dit was vroeger een kerkzaal © Omroep West

Geen politieke consequenties

Politiek gezien komen de verantwoordelijke wethouders Thierry van Vugt en Rogier Tetteroo er goed vanaf in het Turfmarktkerk-debacle. De rechter wond er deze zomer geen doekjes om: de gemeente heeft grote fouten gemaakt. Ook werd de raad een aantal maal verkeerd geïnformeerd. Nu moeten de wethouders nog eens een fors bedrag van de rekening van de gemeente afschrijven. Ook de kosten van de sloop (een half miljoen euro) liggen nog op het bordje van de gemeente.
Desondanks hielden coalitiepartijen D66, ChristenUnie, CDA, PvdA en GroenLinks al die tijd een hand boven het hoofd van de wethouders. Een motie van afkeuring en een oproep tot het instellen van een raadsenquête haalden het hierdoor eerder niet. Uiteindelijk besloot de raad wel dat er 'een vorm van onderzoek' moest komen, maar dit onderzoek werd uitgesteld naar na de verkiezingen komend jaar.

Hoe zat het ook alweer precies?

In maart 2017 kocht Khalid Boutachekourt de Turfmarktkerk in het oude centrum van Gouda. Het pand uit 1931 stond al jaren leeg en verkeerde in slechte staat. Boutachekourt, eigenaar van een adviesbureau, wil van de kerk een congrescentrum maken met woningen boven de zalen, maar het oude pand behouden. Daarvoor liet hij herstelwerkzaamheden uitvoeren aan de fundering, verwijderde hij asbest en stelde hij een sloopveiligheidsplan op. Op 17 april 2018 stuurde hij de gemeente zijn bouwplan. Maar omwonenden waren niet blij met het plan.
Wat rest van het dak van de Turfmarktkerk
Wat rest van het dak van de Turfmarktkerk © Omroep West
In juli besloot het college van burgemeester en wethouders dat Boutachekourt de Turfmarktkerk, niet tot op 'veilige hoogte', maar tot op de - pas herstelde - fundering moest slopen, omdat er sprake zou zijn van instortingsgevaar. Ook besloot het college op datzelfde moment dat het bestemmingsplan, via een voorbereidingsbesluit, gewijzigd moet worden. Hierdoor zou Boutachekourt zijn plannen niet meer kunnen uitvoeren. In de overtuiging van de gemeente was de veiligheid in het geding en stond de kerk direct op instorten. Boutachekourt heeft dit altijd bestreden en kreeg bij de rechter in mei van dit jaar gelijk. De rechter baseerde zich op een onafhankelijk onderzoek van Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB).

Hoe nu verder?

Kan Boutachekourt nu meteen beginnen met het uitvoeren van zijn plan met de kerk? Nee. Er ligt eerst nog een ander hoger beroep bij de Raad van State over het voorbereidingsbesluit over het bestemmingsplan. 'Het is dus even afwachten voor ik echt aan de slag kan', zegt Boutachekourt. De gemeente heeft toegezegd mee te willen werken aan de plannen van Boutachekourt.