Haagse raad wil grotere invloed van bewoners: maar hoe?

Een Hagenaar brengt zijn stem uit tijdens de gemeenteraadsverkiezingen
Een Hagenaar brengt zijn stem uit tijdens de gemeenteraadsverkiezingen © ANP
DEN HAAG - Van links tot rechts, alle partijen zijn het erover eens: het stadhuis moet inwoners meer betrekken bij het beleid dat het Haagse stadsbestuur uitstippelt. Deze week tuimelen de voorstellen om dat voor elkaar te krijgen over elkaar heen. Van stemmen op thema, burgerjury's en burgerbegrotingen tot gekozen wijkraden en digitale bewonersbijeenkomsten.
Hart voor Den Haag/Groep de Mos heeft haast en wil al tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen veranderingen doorvoeren. Zo moeten kiezers als het aan fractievoorzitter Richard de Mos ligt niet alleen kunnen stemmen op partijen en personen, maar ook op onderwerpen. Dat staat in zijn initiatiefvoorstel 'Gooi die luiken open' dat donderdag in een commissievergadering van de gemeenteraad wordt besproken.
De Mos: 'Het is natuurlijk uitstekend om op een partij te stemmen, en ik hoop dat iedereen straks voor Hart voor Den Haag kiest, maar vaak staat de agenda van de burger na het stemmen buitenspel.' Hij wil daarom dat bij de stempas ook een lijst met onderwerpen komt waaruit de inwoners kunnen kiezen. 'Een top drie van zaken die geregeld moeten worden. Als kiezers duidelijk kiezen voor bijvoorbeeld verkeersveiligheid of afvalproblematiek, dan is dat een leidend signaal voor het stadsbestuur.'

Experiment met vorm van themastemmen

Het college is in een reactie op het voorstel niet afwijzend en stelt ook te willen starten met een experiment dat 'sterk lijkt' op de suggestie van De Mos. 'Dat is een experiment met hetnieuwekiezen.nl, een vorm van themastemmen dat in Den Haag bijvoorbeeld op niveau van stadsdeel of wijk kan worden uitgeprobeerd', schrijft het college in een pre-advies op het initiatiefvoorstel. Wel wijst het stadsbestuur erop dat hiervoor een 'goed gesprek met de gemeenteraad essentieel is'. 'Omdat er verwachtingen mee worden gewekt over prioriteiten waar politiek rekening mee moet worden gehouden. Als de gemeenteraad voorstander is van zo'n experiment dan kunnen we dat verder verkennen.'
De Mos is ontevreden over deze reactie. 'Als je een jaar na het indienen van mijn voorstel niet verder komt dan dit, zegt dat wel wat over de slagvaardigheid van dit college', vindt hij. Hij wil dat er al in maart op thema gestemd kan worden. Daarnaast stelt hij voor om inwoners directe invloed te geven door het organiseren van burgertoppen en het laten opstellen van een burgerbegroting.

Lokale democratie

Naast De Mos is op initiatief van D66 en de ChristenUnie/SGP een werkgroep van raadsleden aan de slag gegaan om te bekijken hoe de betrokkenheid van bewoners kan verbeteren zodat er 'meer leven in de lokale democratie wordt geblazen'.
Een van de voorstellen van deze werkgroep is om gekozen wijkraden in het leven te roepen. Deze raden bestaan uit gekozen bewoners die mee besluiten over de ontwikkelingen in hun wijk. 'We hebben al buurtverenigingen, maar een gekozen wijkraad heeft een echt democratisch mandaat om namens de wijk mee te praten', legt voorzitter van de werkgroep en D66-raadslid Marieke van Doorn uit. Ook moeten bewonersorganisaties meer instrumenten krijgen zoals de mogelijkheid voor het uitzetten van een peiling in de buurt.

Raadsmarkt om thema te bespreken

Daarnaast vindt de werkgroep dat bewoners eerder moeten worden betrokken bij bijvoorbeeld bouwprojecten en nieuwe indelingen van straten en moet de politiek meer naar de inwoners toe. 'Dat kan bijvoorbeeld met een raadsmarkt waarbij raadsleden op een locatie in de wijk met bewoners een belangrijk thema bespreken', legt Van Doorn uit. Dat zou ook online moeten kunnen. 'Er is een groep die graag 's avonds in het buurthuis gaat zitten om over de wijk te praten, maar voor de meeste mensen werkt dat gewoon niet. Als we meer bewoners willen betrekken moeten we ook veel meer digitaal gaan doen.' De voorstellen van de werkgroep worden donderdag aan de raad en het college aangeboden.