Meer straf in hoger beroep voor brandstichter CBR Rijswijk

De brand woedde op vrijdag 3 januari in het hoofdkantoor van het CBR in Rijswijk
De brand woedde op vrijdag 3 januari in het hoofdkantoor van het CBR in Rijswijk © Omroep West
RIJSWIJK - De 39-jarige Hagenaar die begin vorig jaar brand stichtte bij het CBR-kantoor in Rijswijk krijgt in hoger beroep drie jaar cel en tbs met dwangverpleging. Dat heeft het gerechtshof woensdag besloten. De man werd eerder veroordeeld tot tbs, maar daar ging hij - net als het Openbaar Ministerie - tegen in beroep. Bovenop de tbs krijgt hij nu dus ook een celstraf.
Een getuige zag Ahmad B. op 3 januari 2020 binnenlopen in het gebouw van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Hij had een tas en een mayonaise-emmer van 10 liter, gevuld met benzine, bij zich. De Hagenaar gooide de tas op de grond en stak de benzine die eruit liep aan. De inhoud van emmer gooide hij op de vlammen.
B. heeft met een aansteker en benzine de hal van het pand in brand gestoken. 'Daarmee heeft hij het leven van de op dat moment in het pand van het CBR aanwezige personen in gevaar gebracht', vindt het hof. 'Ook heeft de brand grote schade toegebracht aan het pand, waardoor dit lange tijd onbruikbaar is geweest.'
Het pand van het CBR in Rijswijk was lange tijd voor niemand toegankelijk
Het pand van het CBR in Rijswijk was lange tijd voor niemand toegankelijk © John van der Tol

Meerdere keren gezakt

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder al drie jaar cel met tbs. De rechtbank schrapte toen de celstraf omdat ze wilde dat de verdachte zo snel mogelijk aan tbs zou beginnen. In hoger beroep gaat het hof wel mee met het OM, waardoor B. eerst drie jaar in de gevangenis moet zitten.
Het motief van de dader was het meermaals zakken voor zijn rijexamen. 'Waarom zak ik 8, 9 keer?', vroeg hij zich vorig jaar in de rechtbank af. 'Ik heb al jaren mijn rijbewijs.' B. werd geboren in de Syrische stad Aleppo en vluchtte voor de oorlog in zijn land naar Nederland.

Persoonlijkheidsstoornis

Deskundigen menen dat de Syriër lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis, waarbij hij denkt dat hij door iedereen wordt benadeeld. Zijn woede richtte hij op het CBR. Daarom zou hij in aanmerking komen voor tbs. Ook wordt geacht dat de kans groot is dat B. in herhaling valt.