Afval naast Haagse containers kan vanaf nu flinke hogere boete opleveren

Afval naast de container
Afval naast de container © Omroep West
DEN HAAG - Wie in Den Haag zijn vuilniszakken naast ondergrondse restafvalcontainers dumpt in plaats van erin, riskeert vanaf nu een fors hogere boete: 200 euro. Dat was voorheen 126 euro voor de eerste overtreding en 160 voor de tweede. De strengere maatregel moet de Haagse straten schoner houden. De gemeente verhaalt jaarlijks meer dan 3.500 keer de kosten op afvaldumpers.
Het dumpen van afval op straat is een groeiende bron van ergernis. De roep om maatregelen door bewoners nam toe, net als de druk van de politiek op wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA) om de straten schoner te krijgen en houden. Die vond zelf ook dat het op een aantal punten de spuigaten uitliep.
'Wie afval dumpt naast een ondergrondse afvalcontainer, kan vanaf vandaag een hoge boete van 200 euro verwachten. We doorzoeken duizenden keren per jaar de vuilniszakken op adresgegevens. Opgeruimd staat netjes', aldus de wethouder via Twitter. Bredemeijer liet in juli van dit jaar bij aankondiging van de hogere boetes al weten klaar te zijn met vervuilers.

Proef met cameratoezicht bij afvalhotspots

Naast verhoging van de sancties komt er een proef met cameratoezicht bij zogeheten 'afvalhotspots' en overweegt het college op zondag afvalzakken die naast containers zijn gezet weg te halen.
Daar hangt wel een prijskaartje aan: jaarlijks 730.000 euro voor het weghalen van bijplaatsingen in de hele stad of 440.000 euro voor alleen bijplaatsingen bij afvalhotspots. Dat zijn in Den Haag ruim honderd plekken waar het afvalprobleem groot is.