Hotelboot in Gouda wordt tijdelijke opvangplaats voor 100 asielzoekers

Hotelboot in Gouda
Hotelboot in Gouda © Omroep West
GOUDA - Op een hotelboot in het Gouwekanaal in Gouda worden tijdelijk 100 asielzoekers opgevangen, meldt de gemeente. De boot komt langs het Ruige Weteringpad te liggen, ter hoogte van de Nachtegaalstraat. 'Gouda is van oudsher een gastvrije stad die zijn verantwoordelijkheid neemt om humanitaire hulp te bieden', aldus burgemeester Pieter Verhoeve.
Het college reageert hiermee op de noodkreet van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers), dat dringend op zoek is naar meer opvanglocaties. Andere gemeenten in Zuid-Holland als Den Haag, Rotterdam en Krimpen aan den IJssel gingen Gouda voor. Het gaat in eerste instantie om de opvang van 100 vluchtelingen, voorlopig voor twee maanden. De hotelboot biedt ruimte aan 146 personen. 'Als de opvang langer gaat duren, zullen we een nieuw besluit moeten nemen', aldus burgemeester Verhoeve.
'We hebben allemaal de schrijnende beelden uit Ter Apel gezien. Als college willen wij onze ogen hier niet voor sluiten', zegt de burgemeester. 'Nu de situatie in de opvang zo nijpend is en de menswaardigheid in het geding komt, vinden wij het belangrijk om ook nu als Gouda te helpen.'

Eind december

De plek aan het Gouwekanaal is gekozen omdat hier zonder veel aanpassingen kan worden aangemeerd en geen hinder ontstaat voor de scheepvaart. De boot arriveert na 13 december.
De eerste vluchtelingen worden vóór Kerst verwacht, in de week van 20 december. Het gaat om volwassen alleenstaanden en paren uit niet-veilige landen, die nu elders worden opgevangen. Het COA begeleidt de vluchtelingen: er zijn 24 uur per dag mensen aanwezig op de boot die activiteiten organiseren. Op 7 december is er een digitale informatieavond voor de buurt.