Politieke zorgen over paviljoen Soulsistah: 'Blijft het ruimteschip leegstaan?'

Paviljoen van Soulsistah op de Noordboulevard van Scheveningen
Paviljoen van Soulsistah op de Noordboulevard van Scheveningen © Omroep West
DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad maakt zich zorgen over het futuristische paviljoen op de Scheveningse Noordboulevard. Hierin zou de exclusieve beachclub Soulsistah komen, maar vorige week werd duidelijk dat de onderneming betrokken is in een witwaszaak. Dat is een domper voor Scheveningen, omdat het gloednieuwe paviljoen een grote publiekstrekker van de badplaats moet worden.
Een week geleden hield de politie drie mensen aan die betrokken zijn bij Soulsistah. Zij worden verdacht van wiswassen van crimineel geld. Een kerstwinkel in de Mall of the Netherlands in Leidschendam en twee interieurwinkels aan de Haagse Frederik Hendriklaan werden door de politie doorzocht en gesloten. Ook in het futuristische strandpaviljoen aan de Noordboulevard op Scheveningen deed de politiek onderzoek. Inmiddels is een verdachte vrijgelaten, maar zij blijft wel verdachte.
Deze zaak werpt een schaduw over de ontwikkelingen op de Scheveningse Noordboulevard. Die is de afgelopen jaren grondig verbouwd door ontwikkelaar Hommerson en nog niet zo lang geleden werden nieuwe horecazaken en een ondergrondse parkeergarage opgeleverd. Ook kwam er aan het einde van de Noordboulevard een opvallend paviljoen.

Grote verwachtingen

De gemeente Den Haag heeft grote verwachtingen van dit paviljoen en stelde daarom eisen aan eigenaar Hommerson: in het paviljoen moet een publiekstrekker komen die het hele jaar door bezoekers naar de badplaats en specifiek naar de vernieuwde Noordboulevard trekt. Want juist de Noordboulevard wordt door bezoekers nog weleens overgeslagen. 'Bezoekers van Scheveningen die vanaf de Middenboulevard aankwamen, keerden bij de Pier om en gingen weer terug naar het Kurhaus', zei toenmalig wethouder Boudewijn Revis (VVD) in de zomer van 2020.
Met de komst van het Hard Rock Cafe leken Hommerson en verhuurder Heineken erin geslaagd de gedroomde publiekstrekker in het paviljoen te krijgen. Maar dit plan ketste af. Enige tijd later was er een nieuwe gegadigde: Soulsistah, een exclusieve beachclub met internationale uitstraling. Wethouder Anne Mulder (VVD) was enthousiast over het 'unieke en onderscheidende concept', zo schreef hij in oktober vorig jaar aan de gemeenteraad.

Kredietwaardigheid

Deze reactie zorgt met terugwerkende kracht tot irritatie bij Hart voor Den Haag/Groep de Mos. 'Staat de wethouder nog steeds achter zijn woorden dat het concept uniek en onderscheidend is?', vroeg Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag zich woensdagmiddag in een commissievergadering af. 'En op welke wijze zijn zaken zoals kredietwaardigheid en achtergrond van de betrokken partij getoetst? Ondernemers op de Noordboulevard zijn de dupe want zij hebben fors geïnvesteerd en wachten al lang op de publiekstrekker.'
Ook Lesley Arp van de SP wilde weten wanneer er dan eindelijk een nieuwe invulling komt voor het paviljoen. 'Hoe groot is de kans dat dit ruimteschip nog lang leeg blijft staan?', vroeg Arp. Leonie Gerritsen van de Partij voor de Dieren zei nooit voorstander geweest te zijn van de bouw. 'Het verstoort het zicht op zee', stelde ze. 'Maar nu het er staat: als er geen horecaondernemer te vinden is die interesse heeft, is het mogelijk om het paviljoen een andere bestemming te geven?'

Nieuwe bestemming

Wethouder Mulder zei de vragen van de raad te begrijpen, maar hield de boot af. 'De gemeente is geen eigenaar en ik weet niet of de eigenaar een nieuwe bestemming wil', zei hij. Mulder is wel nog steeds enthousiast over het concept van Soulsistah. 'Dat spreekt mij nog altijd aan en dat staat los van wat er vorige week is gebeurd. Ik keur elke vorm van criminaliteit uiteraard af, maar ik ben teleurgesteld dat het is misgelopen.'
Volgens Mulder is het niet aan de gemeente om de achtergrond van een nieuwe huurder te toetsen. 'Dat is aan de eigenaar. Er was nog geen horecavergunning aangevraagd. Als dat wel zou zijn gebeurd, dan hadden wij een Bibob-toets gedaan. Maar zover is het niet gekomen.' De Bibob is een integriteitstoets waarmee de overheid wil voorkomen dat ze criminele activiteiten financiert.

Huurder

Mulder wijst de verantwoordelijkheid voor het vinden van een nieuwe publiekstrekker van de hand. Ook dat ligt bij de eigenaar en verhuurder. Mulder: 'Maar wij hebben een goed contact met de eigenaar en huurder en zullen helpen bij het vinden van een nieuwe huurder.'