Westland hoeft geen extra sociale huurwoningen te bouwen

Net opgeleverd complex sociale appartementen in 's-Gravenzande
Net opgeleverd complex sociale appartementen in 's-Gravenzande © WOS
WESTLAND - De gemeente Westland hoeft geen extra sociale huurwoningen te bouwen. Dat heeft de gemeente met de partners in de regio afgesproken. Het nieuwe voorstel moet nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd.
Binnen de regio wordt druk overlegd over het aantal nieuwe woningen in de regio om de krapte op de woningmarkt tegen te gaan. Een van de afspraken was dat elke gemeente hetzelfde percentage aan sociale huurwoningen zou hebben. Voor de gemeente Westland zou dat betekenen dat er 3960 nieuwe woningen gebouwd zouden moeten worden.
De gemeenteraad vond dit onacceptabel, ook omdat veel van deze woningen naar Hagenaars gaan die in hun eigen stad geen woning kunnen vinden. In een nieuw overleg is nu afgesproken dat Westland alleen de 1800 eerder geplande nieuwe woningen hoeft te bouwen, zo meldt mediapartner WOS.

Gevraagd niet te ondertekenen

Dat is de uitkomst van overleg tussen de samenwerkende gemeenten en met de provincie, Sociale Verhuur Haaglanden en huurdersorganisaties. Wethouder Ben van der Stee stuurt nog voor de komende raadsvergadering een brief naar de gemeenteraad met de gewijzigde tekst van het akkoord.
Raadsleden hadden de wethouder gevraagd de afspraken niet te ondertekenen vóór de raadsvergadering van komende dinsdag 7 december. Van der Stee is daarna in overleg gegaan met zijn collega's van de tien samenwerkende gemeenten en heeft hen gezegd dat hij wel wil blijven samenwerken, maar niet meer dan de 1800 voorgenomen sociale huurwoningen wil bouwen. Hij heeft toen een tekstvoorstel gedaan om de afspraken over meer sociale huurwoningen aan te passen. 'De afspraken leiden nu niet meer tot een hogere opgave, we hoeven alleen nog die 1800 te doen', aldus de wethouder.

Aangepaste woningafspraken tekenen

Drie raadsfracties hadden al aangekondigd met moties te komen als de afspraken om meer sociale huurwoningen zouden vragen. Dat gebeurt nu dus niet. Dinsdag wordt het in de raad besproken en een week daarna zou het college van burgemeester en wethouders de aangepaste woningafspraken kunnen ondertekenen.