Complotdenkers hebben spijt van bedreigingen: 'Maar te weinig onderzoek naar ritueel kindermisbruik'

Complotdenkers legden bloemen bij de begraafplaats in Bodegraven
Complotdenkers legden bloemen bij de begraafplaats in Bodegraven © ANP
REGIO - Het Openbaar Ministerie wil de twee complotdenkers Wouter Raatgever en Joost Knevel laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum (PBC). Dat zei de officier van justitie vrijdag tijdens een inleidende zitting in de rechtbank in Den Haag, waar ze terechtstaan voor opruiing en (doods)bedreigingen tegen RIVM-directeur Jaap van Dissel, premier Mark Rutte en een huisarts in Bodegraven.
Knevel gaat akkoord met een psychiatrisch en psychologisch onderzoek in het PBC. Hij heeft volgens de officier van justitie een persoonlijkheidsstoornis, mogelijk een waanbeeld dat volgens het OM nader onderzoek vergt. Raatgever verzet zich tegen opname. De strafzaak is gebaseerd op diverse bedreigende en opruiende uitspraken van de verdachten in video's op het onlineplatform Red Pill Journal, waar ze ongefundeerde verhalen verspreidden over vermeende pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven. Het leidde tot een toestroom van complotdenkers naar de begraafplaats.
Als gevolg van de internetuitzendingen kwamen tientallen complotdenkers begin dit jaar naar begraafplaats Vredehof in Bodegraven om bloemen bij kindergraven neer te leggen. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk liet het er niet bij zitten en nam juridische stappen. Na een kort geding werden de complotdenkers genoodzaakt om alle smaad en laster te verwijderen van sociale media.
Bloemen met activistische tekst bij een graf op de begraafplaats
Bloemen met activistische tekst bij een graf op de begraafplaats © Omroep West

Opnieuw vervolgd voor opruiing en bedreiging

Complotdenker Raatgever (54) zit sinds juni een celstraf uit van negen maanden waarvan drie voorwaardelijk. Het OM vervolgt hem nu opnieuw voor opruiing en bedreiging van Jaap van Dissel van het RIVM. Raatgever wordt daarnaast verdacht van smaad en laster tegen Van Dissel en een huisarts uit Bodegraven.
Eind september werd de complotdenker aangehouden in zijn cel voor de nieuwe verdenkingen die aan het licht kwamen tijdens een vervolgonderzoek.