Dierenambulance waarschuwt voor nieuwe vogelgriepepidemie: 'Weinig kans op besmetting bij mensen'

Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie © Pixabay
DEN HAAG - De Dierenambulance Den Haag luidt de noodklok: de vogelgriep is er weer en grijpt al aardig om zich heen. Niet alleen vogels lopen risico, maar ook mensen kunnen besmet raken. 'We gaan weer de kant op van een epidemie', vertelt Linette Eveleens van Dierenambulance Den Haag.
Afgelopen maand werden op meerdere plekken in het land al uitbraken onder pluimveebedrijven geconstateerd. Nu waarschuwt de Dierenambulance Den Haag en omstreken voor een aanstormende pandemie, onder meer doordat de besmettingen onder de wilde watervogels ook flink oplopen.
'We zien nu dat steeds elke keer dezelfde gebieden worden getroffen', legt Eveleens uit. Met name de kustgebieden, waar vogels regelmatig overheen trekken, worden het hardst geraakt. Het gaat dan met name om watervogels, vertelt Eveleens. 'Sommige vogels lopen meer risico dan anderen, zoals hoenderachtigen en watervogels. Wij hebben nu vooral te maken met die tweede groep'.

Kans op besmetting bij mensen klein

Wanneer een vogel besmet raakt met de vogelgriep, is dat moeilijk aan de buitenkant te zien. Volgens Eveleens verschillen de symptomen, afhankelijk van hoever het dier in het ziekteverloop zit. 'In eerste instantie worden ze heel sloom en eten ze weinig. Als het ernstiger wordt, ontwikkelen ze diarree en neurologische problemen. Je ziet ze dan bibberen rond de kop en de nek en ze zwemmen rondjes of draaien en zwiepen met hun nek. Ze raken de controle kwijt. Als het nog verder gaat krijgen ze ademhalingsproblemen.' De meeste vogels overlijden doordat ze stikken.
Het virus is verwant aan menselijke griepvirussen en heeft dus ook mildere en zwaardere varianten. Ook mensen kunnen besmet raken met het virus, maar die kans is volgens Eveleens niet heel groot. 'Je moet er als mens wel veel mee in aanraking komen om besmet te raken, maar een beetje besmette vogelpoep onder je schoenen kan wel funest zijn voor je vogels als je het meeneemt.'

Voorzorgsmaatregelen

Wie een dode vogel ziet of een vogel die zich vreemd gedraagt, kan het beste de dierenambulance bellen. Dan komen zij de vogel ophalen. Eveleens waarschuwt wel dat het vanwege de grote drukte en de voorzorgsmaatregelen soms wat langer kan duren tot de ambulance er is. 'We moeten speciale pakken aan en de ambulance moet na iedere oproep voor vogelgriep helemaal worden schoongemaakt.'
Wie meer informatie wilt over vogelgriep kan kijken op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Op de site van de NVWA staat ook een kaart met recente besmettingen onder zowel wilde vogels als hobbyhouders, en een lijst met besmettingen onder pluimveehouders in de afgelopen twaalf maanden. De Dierenambulance Den Haag en omstreken is bereikbaar via 070 - 328 28 28.