Burgemeester Zoetermeer stuurt tientallen relschoppers waarschuwingsbrief: 'Wij tolereren dit niet'

Een groep jongeren heeft vernielingen aangericht bij station Seghwaert
Een groep jongeren heeft vernielingen aangericht bij station Seghwaert © District8
DEN HAAG - Jongeren die vorige week aan het rellen waren in Zoetermeer hebben een persoonlijke waarschuwingsbrief op de mat gekregen van burgemeester Michel Bezuijen. Twee anderen kregen direct een gebiedsverbod. Op maandag 22 november zorgde een groep jongeren voor veel chaos in de wijk Seghwaert. De mobiele eenheid moest in actie komen om de rust terug te laten keren. Een 14-jarige jongen werd volgens de gemeente gearresteerd. Hij liep met een mes rond.
De onruststokers bekogelden onder meer de RandstadRailhalte Seghwaert, staken zwaar vuurwerk af in de omgeving van de Petuniatuin, fietsen werden als blokkade op de weg gegooid en er vond bij de Lavendeltuin een vechtpartij plaats.
Meerdere ruiten werd vernield, waaronder die van een politiewagen en van handhavers. Maar ook een ruit van een woning ging kapot. In de brief schrijft de burgemeester dat de situatie 'zodanig ernstig was dat de politie zich genoodzaakt zag op te schalen door meerdere politie-eenheden in te schakelen'. 'Inwoners zijn geschrokken en maken zich terecht zorgen.'

Meldplicht

De gegevens van de jongeren, die maandag 22 november staande werden gehouden door de politie, zijn met de gemeente gedeeld. Zij hebben nu een brief gehad. 'Dit is echt als laatste waarschuwing bedoeld', licht een gemeentewoordvoerder toe. Mochten de jongeren 'op de een of andere manier weer overlast veroorzaken of de openbare orde verstoren, dan neemt de burgemeester direct maatregelen'. Dat kan bijvoorbeeld een gebiedsverbod zijn of er kan een meldplicht worden opgelegd.
Op de vraag waarom de jongeren niet direct worden gestraft, laat de woordvoerder weten: 'Het gaat om jongeren die die avond staande zijn gehouden door de politie, maar niet zijn aangehouden. Dat is de eigen afweging van de politie geweest. Het is behoorlijk uit de hand gelopen. Dit is echt bedoeld als signaal dat we dit niet tolereren. Er is ook vuurwerk naar hulpverleners gegooid.'