Grote groep demonstranten bestormt OPCW-gebouw in Den Haag

DEN HAAG - Een grote groep demonstranten heeft vrijdagmiddag het OPCW-gebouw aan de Johan de Wittlaan in Den Haag bestormd. De politie kwam massaal in actie. Zo'n 50 demonstranten zijn aangehouden en de Johan de Wittlaan is tijdelijk volledig afgesloten.
Rond 12.00 uur bestormde een groep van zo'n 50 demonstranten het gebouw van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (Engels: Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons/OPCW). Het gaat om een demonstratie van Koerden tegen het gebruik van gifgas door de regering van Turkije.
De demonstranten dragen ook spandoeken met de tekst: 'Free Öcalan'. Abdullah Öcalan is de oprichter van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en zit sinds 1999 vast op het Turkse eiland Imrali.

Mensenrechtenschendingen

'Wij staan hier omdat de Turkse regering al meerdere jaren chemische wapens gebruikt tegen Koerden in verschillende landen, zoals Syrië en Irak', vertelt aan aanwezige demonstrant die niet bij de bestorming betrokken was. 'De OPCW doet niks met de honderden rapporten over het gebruik van chemische wapens en houdt zich stil.'
Volgens de demonstranten richt Turkije zich met name op de Koerdische gebieden in Noord-Irak en Syrië. 'Turkije probeert alle democratische elementen die de Koerden in het Midden-Oosten hebben opgebouwd af te breken. Wat het OPCW doet schendt de mensenrechten.'

50 aanhoudingen

De groep die het OPCW bestormde bestond volgens de demonstrant met name uit 'jongeren die uit emotie hebben geprobeerd het gebouw binnen te gaan om aandacht te vragen voor deze zaak.' Van die groep zijn tussen circa 50 mensen door de politie aangehouden en meegenomen.
'Het is begrijpelijk dat de jongeren uit emotie reageren', verklaart de demonstrant. 'Het zijn hun families die hierbij betrokken zijn en met chemische wapens worden aangevallen.' Ook gaf de demonstrant aan het terrein pas te willen verlaten als alle demonstranten zijn vrijgelaten.
Ondanks het feit dat de aangehouden demonstranten nog vastzitten, begint de groep rond half 3 het terrein te verlaten na uitvoerig overleg tussen de organisatie en de politie. De politie zelf was vrijdagmiddag niet direct beschikbaar voor commentaar.