Circa vijftig demonstranten gearresteerd na bestorming OPCW-gebouw in Den Haag

Een demonstrant wordt aangehouden
Een demonstrant wordt aangehouden © Regio15
DEN HAAG - In Den Haag zijn vrijdagmiddag zo'n 50 demonstranten aangehouden, nadat zij het OPCW-gebouw aan de Johan de Wittlaan bestormden. Dat deden ze om aandacht te vragen voor het vermeende gebruik van chemische wapens tegen Koerden door de Turkse regering.
Rond 12.00 uur bestormde een groep jonge Koerdische demonstranten het gebouw van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, afgekort OPCW) aan de Johan de Wittlaan. Volgens de demonstranten doet de organisatie namelijk niets met 'honderden rapporten over het gebruik van chemische wapens tegen Koerden door Turkije'.
Op de bestorming werd door de politie snel gereageerd. Meerdere agenten werden ingezet om de demonstranten aan te houden en mee te nemen. Een tweede groep demonstranten, die niet betrokken was bij de bestorming, nam vervolgens plaats op het terrein. 'Het is begrijpelijk dat de jongeren uit emotie reageren, want het gaat om hun families', verklaart de demonstrant.

Meerdere personen naar het ziekenhuis

De opgepakte demonstranten worden door de politie verhoord. Tijdens de bestorming zouden ook meerdere personen gewond zijn geraakt. De politie bevestigt dat een aantal personen naar het ziekenhuis is vervoerd. 'Maar met welk letsel en wie dat zijn kunnen we op dit moment nog niet zeggen.'
Rond 15.00 uur leek de rust te zijn wedergekeerd aan de Johan de Wittlaan. Tijdens de demonstratie werd de gehele straat tijdelijk afgezet. Rond 14.15 uur werd één rijrichting weer opengesteld. Hoewel de demonstranten verklaarden pas te zullen vertrekken nadat de opgepakte demonstranten zijn vrijgelaten, verlieten ook zij het terrein na uitvoerig overleg met de aanwezige agenten.