Alle opgepakte demonstranten OPCW-gebouw zitten nog vast

Een demonstrant wordt aangehouden
Een demonstrant wordt aangehouden © Regio15
DEN HAAG - Alle 44 mensen die vrijdag zijn aangehouden na de bestorming van het OPCW-gebouw in Den Haag zitten nog vast. Dat meldt de politie zaterdag. Ze worden verdacht van opzettelijke geweldpleging op een internationaal terrein en worden verhoord. Bij de demonstratie zijn zes gewonden gevallen; vier demonstranten en twee agenten.
Rond 12.00 uur vrijdagmiddag bestormde een groep jonge Koerdische demonstranten het gebouw van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, afgekort OPCW) aan de Johan de Wittlaan. Volgens de demonstranten doet de organisatie namelijk niets met 'honderden rapporten over het gebruik van chemische wapens tegen Koerden door Turkije'.
Volgens de politie lukte het de 44 betogers om met behulp van ladders over het hek aan de achterzijde van het terrein te klimmen. Op de bestorming werd door de politie snel gereageerd. Meerdere agenten werden ingezet om de demonstranten aan te houden en mee te nemen. Een tweede groep demonstranten, die niet betrokken was bij de bestorming, nam vervolgens plaats op het terrein. 'Het is begrijpelijk dat de jongeren uit emotie reageren, want het gaat om hun families', verklaarde een demonstrant.
Meerdere aanhoudingen bij bestorming OPCW-gebouw

Politie doet verder onderzoek

De aangehouden betogers zijn met bussen naar het politiebureau gebracht. Rond 15.00 uur was de rust teruggekeerd aan de Johan de Wittlaan. Tijdens de demonstratie werd de gehele straat tijdelijk afgezet. Hoewel de overgebleven demonstranten verklaarden pas te zullen vertrekken nadat de opgepakte mensen waren vrijgelaten, verlieten ook zij het terrein na uitvoerig overleg met de aanwezige agenten.