Coronavirus: Zorgmedewerkers opgeroepen booster

Ter illustratie
Ter illustratie © ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 7 december.

Zorgmedewerkers per sms vervroegd opgeroepen voor booster

De GGD heeft vandaag vervroegd zorgpersoneel van 60 jaar en ouder opgeroepen voor een boostervaccinatie. Zo'n 37.000 zorgmedewerkers hebben van de GGD een sms gekregen. Deze mensen hebben hun laatste vaccinatie langer dan zes maanden geleden gekregen. Zij kunnen vanaf nu online een afspraak maken. Sinds vandaag zijn ook mensen met de geboortejaren 1944 en 1945 aan de beurt zijn voor een extra coronaprik.
Dat de GGD een sms verstuurt is niet gebruikelijk, en de organisatie weet nog niet zeker of ze dat vaker gaan doen. Op sociale media vragen sommige mensen zich af of het niet om phishing gaat, maar de GGD verzekert dat het bericht betrouwbaar is.

RIVM: ruim half miljoen Nederlanders hebben boosterprik gekregen

Meer dan een half miljoen mensen in Nederland hebben een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft voor het eerst een totale inschatting gemaakt en komt uit op ongeveer 577.600 mensen.
Onder hen zijn ruim 255.600 mobiele ouderen, die door GGD'en zijn gevaccineerd. Dat zijn er ongeveer 174.000 meer dan vorige week. Bovendien hebben ongeveer 322.000 mensen een oppepprik gekregen in een instelling of een ziekenhuis. Bij de instellingen gaat het bijvoorbeeld om verpleeghuisbewoners of mensen met het syndroom van Down. Ziekenhuizen vaccineren hun eigen artsen en verpleegkundigen, huisartsen en ambulancepersoneel.

De Jonge: coronapas gaat vanaf 1 februari verlopen zonder booster

De EU lijkt aan te sturen op een verplichte boosterprik binnen negen maanden om de coronapas vanaf 1 februari nog geldig te laten zijn. Nederland en de andere EU-landen krijgen zo drie weken langer dan aanvankelijk de bedoeling was, de tijd om zoveel mogelijk mensen een oppepprik aan te bieden. De Europese Commissie had 10 januari voorgesteld.
Volgens demissionair minister Hugo de Jonge zijn de EU-ministers van Volksgezondheid het daar in Brussel in principe over eens geworden en moet het besluit de komende dagen alleen nog worden geformaliseerd. Het digitaal corona certificaat (dcc) is 'een goede manier om de grenzen open te kunnen houden', zei hij. Het is daarom van belang dat de lidstaten de geldigheid voor boosters afstemmen.
Sommige landen dreigden de grens dicht te gooien voor EU-burgers die geen booster hebben gehad binnen zes maanden na hun vaccinatie. Wat landen verder voor coronamaatregelen in eigen land nemen, daar gaan ze zelf over, benadrukte De Jonge.

Minder positieve tests onder ouderen

Het aantal positieve coronatests daalt in vrijwel elke leeftijdsgroep, maar vooral onder ouderen. Die groep belandt relatief vaak in een ziekenhuis vanwege de coronabesmetting. Ook het aantal sterfgevallen in die leeftijdsgroep is relatief hoog. Als het aantal besmettingen onder hen daalt, kan dat dus goed nieuws zijn voor het aantal opnames en doden.
In de afgelopen week zijn ruim 1100 90-plussers positief getest, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is 8 procent minder dan in de week ervoor. Het aantal bevestigde besmettingen onder tachtigers daalde met 7,5 procent. Bij zestigers en zeventigers is een afname van zo'n 7 procent te zien.
Alleen bij baby's, dreumesen en peuters is een toename te zien. Onder de 0- tot en met 4-jarigen steeg het aantal positieve tests met 4,5 procent.

RIVM: aantal nieuwe gevallen onder 20.000, geen storing

Van maandag op dinsdag zijn er 18.017 nieuwe coronagevallen gemeld bij het RIVM. Afgelopen drie weken was het aantal nieuwe positieve tests vrijwel elke dag hoger dan 20.000. Het RIVM meldde vorige week woensdag 18.525 nieuwe positieve tests, maar dat kwam door een storing. Ditmaal is van een storing geen sprake, aldus het instituut.
Het RIVM denkt dat het relatief lage aantal positieve tests dinsdag echt het gevolg is van een dalende besmettingsgraad en bijvoorbeeld niet van een toename in het gebruik van coronazelftests. Het zou kunnen dat het begin van een kentering in de besmettingscijfers is ingezet, aldus het instituut.

Minder positieve tests

Bijna 148.000 mensen zijn in de afgelopen week positief getest op het coronavirus. Dat is bijna 5 procent minder dan in de zeven dagen ervoor. Het is de eerste keer sinds eind september dat de weekcijfers van het RIVM omlaag gaan.
Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen daalde ook, evenals het reproductiegetal. Dat wijst erop dat het coronavirus meer moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten.

Aantal patiënten in ziekenhuizen loopt weer op

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag voor de derde dag op rij toegenomen, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er nu 2826 mensen met covid in de ziekenhuizen. Dat zijn er 81 meer dan maandag en het hoogste aantal sinds een week.
Op de intensive cares liggen nu 624 coronapatiënten, 13 meer dan een dag eerder. Half mei lagen er voor het laatst zoveel coronapatiënten op de ic's. Op de verpleegafdelingen worden momenteel 2202 coronapatiënten behandeld, 68 meer dan maandag.

Onderwijsbond steunt advies langere kerstvakantie

De kerstvakantie een week eerder laten ingaan voor basisscholen is volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) de 'minst slechte oplossing' voor het onderwijs om het hoge aantal coronabesmettingen het hoofd te bieden. Bestuurder Thijs Roovers vindt de bezwaren die het kabinet daartegen heeft 'niet overtuigend' en pleit ervoor het advies van het Outbreak Management Team (OMT) te volgen.
Het OMT vindt dat het met de kerstdagen op komst 'nuttig kan zijn' om de vakantie voor het basisonderwijs een week eerder te laten beginnen. Op die manier kunnen coronabesmettingen onder ouderen worden voorkomen. Wat het OMT betreft is het wenselijk als kinderen in die week 'in de eigen gezinsbubbel' blijven. Zo vermindert de kans op besmettingen tijdens de kerst. 'In de groep vanaf 12 jaar speelt dit veel minder, omdat daar veel kinderen gevaccineerd zijn', voegen de deskundigen eraan toe.

RIVM: nu 36 Omikron-gevallen, variant wordt mogelijk dominant

De Omikron-variant van het coronavirus is inmiddels bij 36 mensen in Nederland vastgesteld. Afgelopen zaterdag stond de teller op 20 bevestigde gevallen.
Het RIVM zegt dat Omikron mogelijk 'de dominante variant in Nederland wordt'. Dat is nu nog de Delta-variant, die goed is voor net geen 100 procent van alle positieve tests in Nederland.
De Omikron-variant was al aangetroffen bij achttien mensen die op 26 november per vliegtuig aankwamen vanuit Zuid-Afrika, het land waar de nieuwe virusversie het eerst werd vastgesteld.

OMT: kijk naar testplicht voor reizigers uit bepaalde landen

Het kabinet zou moeten onderzoeken of er een testverplichting kan worden opgelegd aan reizigers uit landen waar een zorgwekkende virusvariant rondwaart. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT).
Als er meer testen worden gedaan bij mensen die terugkeren uit landen met een zogenoemde Variant of Concern (VOC), kunnen er meer besmettingen worden opgespoord. Ook komt het het onderzoek naar de nieuwe Omikron-variant ten goede, stelt het OMT. Dat is 'van groot belang voor de nationale en internationale bestrijding'.
Een coronatest wordt afgenomen, beeld ter illustratie
Een coronatest wordt afgenomen, beeld ter illustratie © Frank van Deutekom
Reizigers uit landen met een VOC worden nu al geadviseerd om bij aankomst op Schiphol een test te doen, maar volgens het OMT 'zijn er zorgen over de mate van opvolging' van dat advies. 'Personen die geen interesse hebben in een test kunnen deze nu afwijzen en zonder getest te zijn doorreizen in Nederland.'
Het kabinet gaf vorige week aan dat een verplichte test bij aankomst momenteel niet structureel kan worden opgelegd. Daarvoor is een wetswijziging nodig. Het ministerie van Volksgezondheid laat weten nog na te denken over een testplicht bij aankomst.

Coronawoorden domineren nominaties Woord van het jaar-verkiezing

Boosterprik, QR-samenleving, wappiegeluid en deltavariant. Het zijn vier van de vijftien genomineerden van het woord van jaar. De lijst staat vol met corona gerelateerde woorden. Zo staan ook de woorden: prikspijt, vaccinatievoordringer en prikpolarisatie op de nominatielijst. Hieronder de lijst. Stemmen kan tot 20 december.
 • boosterprik
 • deltavariant
 • doorbraakinfectie
 • finfluencer
 • gevoeligheidslezer
 • grotsyndroom
 • intimiteitsvacuüm
 • memeaandeel
 • pandemocratie
 • prikpolarisatie
 • prikspijt
 • QR-samenleving
 • vaccinatievoordringer
 • wappiegeluid
 • woonprotest

OMT wil ook tests voor kleuters, De Jonge wacht af

Het Outbreak Management Team (OMT) denkt dat het beter zou zijn om basisschoolleerlingen vanaf groep 1 onder begeleiding regelmatig een zelftest te laten afnemen. Dat gebeurt sinds kort bij leerlingen vanaf groep 6. Het kabinet wil het testbeleid voorlopig echter niet uitbreiden, schrijft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.
Het OMT wil dat ook kleuters zich regelmatig laten testen
Het OMT wil dat ook kleuters zich regelmatig laten testen © ANP
Volgens De Jonge lijkt dat onhaalbaar. 'Het gaat om enorme aantallen testen, die besteld moeten worden en waarvoor zaken logistiek georganiseerd moeten worden.' Om die reden denkt hij dat het op korte termijn niet te regelen is.

Piek voorbij, aantal besmettingen blijft hoog

Nederland heeft de piek van de coronagolf voorlopig gehad, maar het aantal besmettingen blijft op een hoog niveau en daalt nog niet. In de afgelopen week zijn ongeveer evenveel besmettingen aan het licht gekomen als een week eerder en als de week daarvoor. Het land heeft nu zo'n drie weken lang ongeveer 21.000 positieve tests per dag.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.