Coronavirus: Iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen, 18.144 nieuwe positieve tests

Een coronapatiënt op de ic-afdeling
Een coronapatiënt op de ic-afdeling © ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van woensdag 8 december.

Voor de tweede dag op rij zo'n 18.000 nieuwe coronagevallen

Voor de tweede dag op rij zijn er ongeveer 18.000 coronabesmettingen aan het licht gekomen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 18.144 positieve tests. Het RIVM heeft de indruk dat het aantal besmettingen momenteel daadwerkelijk voorzichtig daalt, en dat het geen vertekend beeld is.
Minder mensen maken een afspraak om zich te laten testen, mensen houden zich beter aan gedragsregels, in het rioolwater worden minder virusdeeltjes gevonden en het reproductiegetal gaat omlaag, aldus het instituut.
In de afgelopen dag kreeg het RIVM bericht dat 72 mensen aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden. Dat is het hoogste aantal sinds 23 februari.

Iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is woensdag na drie dagen van stijgingen iets gedaald, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er nu 2824 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er twee minder dan dinsdag.
Op de verpleegafdelingen worden momenteel 2198 coronapatiënten behandeld, vier minder dan een dag eerder. Op de intensive cares nam het aantal coronapatiënten wel iets toe, met 2 tot 626. Afgelopen etmaal werden er 311 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's werden 46 mensen met corona opgenomen.
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), gaf maandag aan dat de instroom van Covidpatiënten in de ziekenhuizen over zijn hoogtepunt heen is. Woensdag voegde hij daar echter aan toe dat dit niet wil zeggen dat er geen nieuwe pieken aankomen deze winter.

Pfizer/BioNTech: drie prikken bieden bescherming tegen Omikron

Met drie prikken zijn mensen beschermd tegen de Omikron-variant van het coronavirus. Dat concluderen vaccinfabrikanten Pfizer en BioNTech na de eerste onderzoeken in laboratoria. Drie prikken zorgen volgens de bedrijven voor evenveel afweer tegen de Omikron-variant als twee prikken tegen de oorspronkelijke virusversie en andere varianten.
Volgens Pfizer en BioNTech hebben mensen na drie prikken 25 keer zo veel antistoffen in hun lichaam als na twee inentingen.
Onderzoekers van de bedrijven hebben ook gekeken hoe de Omikron-variant in elkaar zit en wat er anders is dan in bijvoorbeeld de Delta-variant, die momenteel het meest voorkomt. Op basis daarvan gaan ze ervan uit dat hun vaccin ook na twee prikken goed voorkomt dat mensen ernstig ziek worden door Omikron.
Een bewoner van een verpleeghuis krijgt een coronavaccinatie.
Een bewoner van een verpleeghuis krijgt een coronavaccinatie. © ANP

Gouda maakt tijdelijke terrasuitbreiding in 2022 mogelijk

Het gemeentebestuur van Gouda heeft besloten de tijdelijke terrasuitbreiding ook tijdens het terrasseizoen van 2022 toe te staan. Het college vindt het belangrijk dat de horecaondernemers een steuntje in de rug krijgen in deze moeilijke tijd.
Lennart van Gastel, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Gouda, is blij met het besluit. 'Maximale ruimte voor ondernemerschap creëert herstel. Ook de gemeente Gouda realiseert zich dat en geeft hiermee letterlijk en figuurlijk de ruimte hiervoor.'
De tijdelijke terrasuitbreiding is mogelijk vanaf 1 maart 2022 tot en met 31 oktober 2022. Een tijdelijke terrasuitbreiding moet vanzelfsprekend gebeuren binnen de dan geldende coronamaatregelen. De tijdelijke terrasruimte betreft maximaal een verdubbeling van het aantal vierkante meters terras dat een horecagelegenheid normaal heeft. Ook moet de horecaondernemer het plaatsen van terrassen afstemmen met de buurt.

30.000 aanmeldingen voor aangifte tegen De Jonge

Het initiatief om aangifte te doen tegen demissionair coronaminister Hugo de Jonge heeft tot dusver zeker 30.000 aanmeldingen opgehaald. Initiatiefnemer Mordechaï Krispijn, bekend als actievoerder tegen de coronamaatregelen, stelt dat hij in overleg is met juristen om te kijken hoe kansrijk de aangifte is en hoe die het beste ingediend kan worden. Dat gaat volgens hem op zijn vroegst begin januari gebeuren.
Volgens de initiatiefnemers deed De Jonge vorige week in de Eerste Kamer bedreigende uitspraken richting ongevaccineerden. De Jonge zei 'vrij goed, vrij precies per postcode, te weten waar die wonen', toen hem werd gevraagd waar de groep zit die tegen vaccineren is.
Krispijn, die eerder betrokken was bij actiegroep Viruswaarheid en de coronaprotesten bij het Utrechtse restaurant Waku Waku, stelt dat daarop op 5 december de actie is opgestart en dat sindsdien duizenden mensen zich online hebben aangemeld om een mogelijke aangifte tegen De Jonge te steunen.

Directeur Haagse scholen ziet voordelen in langere kerstvakantie en zelftesten

Alle basisschoolleerlingen zichzelf regelmatig laten testen en de scholen een week voor de kerstvakantie al dicht, het zijn maatregelen die het OMT graag ingevoerd willen hebben om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Ewald van Vliet, directeur van de Haagse scholengemeenschap Lucas Onderwijs, vindt voor beide maatregelen wat te zeggen.
'We hebben de laatste weken meer besmettingen op scholen dan in de hele pandemie', zo legt hij uit in het radioprogramma West Wordt Wakker. 'Met een langere kerstvakantie kan iedereen even op adem komen en kunnen de besmettingshaarden uitdoven.'
'Nu zitten er om de haverklap klassen thuis, zonder dat ouders zich daarop voor hebben kunnen bereiden', vervolgt de scholenbestuurder. 'Het was rommelig en qua besmettingen niet meer te houden.'
Mondkapjes op scholen
Mondkapjes op scholen © ANP
Ook het zelftesten vindt Van Vliet een goed idee. 'Het is goed om alles te doen om het aantal besmettingen terug te dringen.' Wel benadrukt hij dat het voor iedereen vrijwillig is en blijft. 'Er wordt verschillend over gedacht. Sommige vinden het prima en doen het zonder mopperen, maar er zijn ook ouders heel fel op tegen. We gaan niet dwingen: als ouders zeggen dat ze het absoluut niet willen, dan doen we dat niet.'
Bovendien is het nog even wachten tot de zelftesten van het Rijk binnen zijn bij de scholenkoepel, met 26 middelbare scholen en 46 basisscholen in de Haagse regio. 'De tests zijn maandag uitgegeven, maar we hebben ze nog niet ontvangen. In de loop van deze week krijgen we ze. Het is natuurlijk een enorme operatie om alle scholen te bedienen dus ik snap wel dat het even tijd kost.'

Minder huishoudens onder armoedegrens, ondanks corona

In 2020 is het percentage huishoudens met een inkomen onder de lage-inkomensgrens verder gedaald, meldt de NOS op basis van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het ging vorig jaar om 6,8 procent van de huishoudens, in 2019 was dat nog 7,5 procent van alle huishoudens in Nederland. Het percentage daalt al sinds 2014.
'Ook in 2020, het eerste jaar van de pandemie die gepaard ging met een forse economische terugval maar werd gestut door een omvangrijk pakket aan steunmaatregelen, daalde het armoederisico verder', schrijft het CBS. Zowel onder huishoudens in het algemeen als onder werkenden en minderjarige kinderen daalde de armoede. Ook waren er minder huishoudens die langdurig (minstens vier jaar op rij) onder de armoedegrens zitten.
In totaal waren er 513.000 huishoudens met een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Omdat er veel discussie is over wat armoede precies is, wil het CBS niet zeggen dat deze mensen allemaal in armoede leven, maar dat er bij deze huishoudens een risico op armoede is.

Streep door Nieuwjaarsduik op Scheveningen

De Nieuwjaarsduik op Scheveningen gaat voor het tweede jaar niet door vanwege de coronamaatregelen. Dat heeft de organisatie aan Omroep West laten weten. In plaats daarvan verstuurt de organisatie ook dit jaar weer blikken met zeewater, zodat mensen op 1 januari thuis toch hun Nieuwjaarsduik kunnen nemen.
Nieuwjaarsduik 2020
Nieuwjaarsduik 2020 © Richard Mulder

RIVM: ruim half miljoen Nederlanders hebben boosterprik gekregen

Meer dan een half miljoen mensen in Nederland hebben een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft voor het eerst een totale inschatting gemaakt en komt uit op ongeveer 577.600 mensen.
Onder hen zijn ruim 255.600 mobiele ouderen, die door GGD'en zijn gevaccineerd. Dat zijn er ongeveer 174.000 meer dan vorige week. Bovendien hebben ongeveer 322.000 mensen een oppepprik gekregen in een instelling of een ziekenhuis. Bij de instellingen gaat het bijvoorbeeld om verpleeghuisbewoners of mensen met het syndroom van Down. Ziekenhuizen vaccineren hun eigen artsen en verpleegkundigen, huisartsen en ambulancepersoneel.
Huisarts zet vaccinatie
Huisarts zet vaccinatie
Daarnaast hebben iets meer 119.000 mensen een aanvullende dosis gekregen. Dit zijn mensen die een afweerstoornis hebben, waardoor ze bij de eerste twee prikken misschien niet genoeg bescherming hebben opgebouwd.

Groot tekort medicijnen tegen corona

Ziekenhuizen kampen momenteel met zo'n tekort aan medicijnen, dat coronapatiënten niet meer optimaal kunnen worden behandeld. Ook reuma- en kankerpatiënten hebben te lijden onder het tekort, schrijft het AD.
Ziekenhuizen hebben op advies van het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) de protocollen aangepast waarin de hoeveelheid staat die coronapatiënten van bepaalde medicijnen krijgen toegediend. Patiënten krijgen nog maar twee derde dosis van de ontstekingsremmers toegediend. Gevolg is dat coronapatiënten mogelijk sneller op een intensive care terecht komen of extra zuurstof toegediend moeten krijgen, zegt onder meer de Federatie Medisch Specialisten,
Volgens de landelijke Commissie Acute Tekorten Geneesmiddelen is er bijna geen voorraad meer. Ziekenhuizen is door het LCG verzocht om bij acute tekorten elkaar te helpen. Er zijn wel andere ontstekingsremmers, maar die werken minder goed, zoals dexamethason, dat nog wel volop wordt gebruikt.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.