Coronavirus: Aantal boosterprikken stijgt naar ruim 730.000, kabinet wil scholen open houden

De GGD neemt een coronatest af
De GGD neemt een coronatest af © ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van donderdag 9 december.

Ingewijden: avondlockdown waarschijnlijk ook na 18 december

De kans is groot dat de avondlockdown ook na zaterdag 18 december van kracht blijft om de verspreiding van het coronavirus te remmen. Ingewijden bevestigen een bericht hierover van De Telegraaf. Dat zou betekenen dat de meeste sectoren voorlopig nog steeds na 17.00 uur dicht moeten; alleen supermarkten en drogisterijen mogen tot 20.00 uur open blijven.
Tegelijk wijzen bronnen erop dat er op verschillende onderdelen nog beweging is en er de komende dagen nog tal van overleggen zijn. Ook het Outbreak Management Team (OMT) komt vrijdag nog bij elkaar om advies uit te brengen aan het demissionaire kabinet. Ook bestaat er onzekerheid over de Omikron-variant, die inmiddels bij in totaal bijna 1800 mensen is ontdekt in 57 landen.

Aantal boosterprikken stijgt naar ruim 730.000

Het aantal gezette boosterprikken ligt boven de 730.000. Dat heeft het ministerie van VWS bekend gemaakt. Dat betekent dat er sinds zondagavond ruim 150.000 prikken zijn gezet.
Daarnaast hebben ruim 121.000 mensen die in risicogroepen zitten een derde prik gehad. zij hebben bijvoorbeeld een afweerstoornis, waardoor de eerste twee prikken mogelijk niet genoeg bescherming bieden.

Kwart van de basisscholen heeft zelftests binnen

Een kwart van de basisscholen heeft inmiddels de coronazelftests binnen. Die zijn bestemd voor de kinderen uit groep 6, 7 en 8. De tests worden sinds maandag onder de scholen verspreid.
Het is de bedoeling dat kinderen en personeel zich twee keer per week testen op het coronavirus, om zo verdere verspreiding ervan tegen te gaan. In totaal moeten alle 6000 basisscholen de tests ontvangen.

Kabinet wil scholen openhouden rond kerstvakantie

Het kabinet streeft ernaar om de basisscholen ook rond de kerstvakantie open te houden. Dat heeft demissionair minister Slob van Onderwijs getwitterd. Het OMT heeft het kabinet geadviseerd om de vakantie juist eerder te laten beginnen, omdat er op scholen veel besmettingen zijn. Kinderen zouden het virus dan bijvoorbeeld tijdens de feestdagen kunnen meenemen naar hun grootouders. Dat risico is volgens het OMT extra groot, omdat de scholen op de dag voor Kerstmis nog open zijn.

Opnieuw minder dan 20.000 coronagevallen, gemiddelde daalt verder

Voor de derde dag op rij komt het aantal positieve coronatests onder de 20.000 uit. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 19.838 meldingen dat het coronavirus was vastgesteld.
In de afgelopen week registreerde het RIVM 144.254 positieve tests, gemiddeld 20.608 per dag. Dat is het laagste niveau sinds 20 november, bijna drie weken geleden. Het gemiddelde daalt voor de vierde dag op rij.

Ministerie 'monitort' of mensen niet te lang op booster wachten

Het ministerie van Volksgezondheid 'monitort' of er geen groepen mensen onder de zestig zijn die veel langer dan wenselijk op hun boosterprik moeten wachten. Om hoeveel mensen het mogelijk gaat, kan het departement nu nog niet zeggen. Het ministerie streeft ernaar mensen in de zevende maand na de tweede prik de booster aan te bieden.
Een woordvoerder van het ministerie zegt dat de verwachting is dat zo veel mogelijk 60-minners in de zevende maand na hun laatste vaccinatie een booster kunnen halen, maar benadrukte dat dat geen belofte is.
Mensen jonger dan zestig komen vanaf januari in aanmerking voor een boosterprik. Die extra vaccinatie kan vanaf zes maanden na de laatste prik worden gegeven, omdat na verloop van tijd de effectiveit van de coronavaccins afneemt. Coronaminister Hugo de Jonge kondigde dinsdag bovendien aan dat de coronareispas per 1 februari mogelijk alleen nog geldig is als iemand op tijd - dat wil zeggen binnen negen maanden - zijn of haar boosterprik heeft gehad.

PO-Raad wil voor het weekend duidelijkheid over mogelijke scholensluiting

Al een aantal weken wordt gesproken over een mogelijke scholensluiting in de week voor de kerstvakantie om de coronabesmettingen terug te dringen. Scholen zouden dan moeten overschakelen op onderwijs op afstand en noodopvang. 'Schoolbesturen zijn verdeeld over deze kwestie', meldt de PO-Raad. 'Waar ze het wel over eens zijn: voor het weekend moet duidelijk zijn of het kabinet zo'n scholensluiting nodig vindt.'
Een klaslokaal van een basisschool
Een klaslokaal van een basisschool © ANP
Het OMT adviseert de scholen in de week voor de kerstvakantie over te laten schakelen op online onderwijs. Hoewel het kabinet eerder liet weten een sluiting van scholen niet wenselijk te vinden, is voor 14 december een nieuw wegingsmoment afgesproken. De PO-Raad heeft steeds gepleit voor het openhouden van de scholen, niet alleen vanwege mogelijke leervertraging, maar ook omdat scholen zorgen hebben over de sociaal-emotionele ontwikkeling en het welzijn van leerlingen als zij niet naar school gaan. Bovendien brengt het sluiten van de scholen veel regelwerk met zich mee, denk hierbij aan het organiseren van noodopvang en thuisonderwijs.
De PO-Raad, de belangenbehartiger van schoolbesturen in het primair onderwijs, wil in ieder geval dat er voor het weekend al uitsluitsel komt. 'Schoolbesturen hebben behoefte aan duidelijkheid. We vragen het kabinet daarom om voor het weekend te besluiten of een landelijke schoolsluiting nu wel of niet nodig is.'

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nauwelijks toegenomen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is donderdag praktisch onveranderd vergeleken met een dag eerder, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er nu 2830 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 6 meer dan woensdag.
Op de intensive cares liggen 626 coronapatiënten, evenveel als woensdag. Op de verpleegafdelingen worden nu 2204 coronapatiënten behandeld. Dat zijn er 6 meer dan een dag eerder.

Den Haag stopt tot na coronacrisis met faciliteren nieuwe hotels

Het Haagse stadsbestuur stopt met het faciliteren van nieuwe hotelplannen tot de coronacrisis voorbij is. Dat maakt de gemeente donderdag bekend. Volgens het stadsbestuur heeft de verblijfseconomie 'een flinke klap gehad' door de coronacrisis, waardoor de gemiddelde bezettingsgraad in hotels het afgelopen jaar slechts op dertig procent uitkwam. 'De verwachting is dat het enige jaren zal duren voordat het weer op pre-coronaniveau komt', vreest de gemeente.
Hotelkamer (foto ter illustratie)
Hotelkamer (foto ter illustratie) © ANP
Tot die tijd zal er niet meegewerkt worden aan bestemmingsplanwijzigingen of afwijkingsprocedures voor nieuwe hotelinitiatieven. 'Om de voorraad beter te beheersen, stelt het college voor terughoudend te zijn in het faciliteren van nieuwe hotels', zegt wethouder Saskia Bruines. 'In ieder geval totdat de Haagse hotelmarkt zich heeft hersteld uit de coronacrisis en er 1.675.000 overnachtingen in één kalenderjaar zijn behaald.'

Kabinet ziet geen oplossing in vrijgeven patenten coronavaccins

Het vrijgeven van patenten van vaccins tegen het coronavirus is volgens het kabinet niet de oplossing voor arme landen die een groot tekort hebben aan vaccins. Het is geen 'toverstokje', zei demissionair minister Tom de Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in de Tweede Kamer.
Volgens hem is er internationaal ook geen steun om octrooien vrij te geven. De Amerikanen hebben er eerder wel voor gepleit, maar uiteindelijk is het daarbij gebleven. Bovendien is voor de productie van vaccins ook technologie nodig en die komt niet vrij met het patent, aldus de minister. Daar kun je bedrijven volgens hem niet toe dwingen.
In de Kamer hebben onder meer PvdA en GroenLinks erop aangedrongen het alleenrecht op vaccins bij farmaceuten weg te nemen. De Bruijn ziet wel wat in dwanglicenties als arme landen een tekort blijven houden aan vaccins. Een fabrikant wordt dan gedwongen om een concurrent een licentie te geven voor het maken van het vaccin.

70-plussers aan de beurt voor booster

Mensen die geboren zijn in 1948, 1949 en 1950 mogen een afspraak maken voor een boostervaccin. Dat meldt demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid).
De afspraak kan online gemaakt worden. Mensen kunnen ook telefonisch een afspraak maken, maar dan moeten ze wachten op een uitnodigingsbrief. De gevaccineerden die aan de beurt zijn voor een boostervaccin hoeven geen uitnodigingsbrief mee te nemen naar een priklocatie. Wel moeten ze op bijvoorbeeld hun telefoon aan kunnen tonen dat ze een afspraakbevestiging hebben.
GGD geeft een boosterprik
GGD geeft een boosterprik © ANP

Toezichthouder waarschuwt reisaanbieders

Reisaanbieders die mensen op reis laten gaan naar een gebied met code oranje, moeten consumenten beter informeren over de risico's van deze reizen. Bij code oranje kunnen er beperkende maatregelen gelden die volgens de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) "het vakantiegenot kunnen beperken".
Het ACM waarschuwt daarom de reisaanbieders. Het advies is om alleen naar dit soort gebieden te reizen als dit noodzakelijk is. Een vakantie valt daar niet onder. Mensen die toch een vakantiereis boeken naar zo'n gebied lopen het risico dat zij hun boeking niet kosteloos kunnen annuleren en daarover moeten zij geïnformeerd worden voordat zij een pakketreis boeken, stelt de ACM.

Corona meest gebruikte zoekterm Twitter

Op Twitter is de zoekterm #corona een van de vaakst gebruikte termen van het afgelopen jaar in Nederland. Ook de termen #covid19, #corona en #coronamaatregelen zijn te vinden in de top 10 van 2021, meldt Twitter in een persbericht.
Ook de zoekterm #avondklok staat daarom ook hoog in het lijstje met populaire zoektermen. Tijdens de avondklok, die gold tussen 23 januari en 28 april werd er veel over getwitterd. Andere populaire hashtags in de top tien hadden met cryptovaluta te maken (#bitcoin, #nft, #safemoon).

Boosterprik 60-plussers voor jaarwisseling

Alle 60-plussers die dat willen kunnen voor de jaarwisseling een boosterprik hebben, zeggen de GGD's tegen het AD. Deze week worden er 350.000 mensen gevaccineerd en volgende week gaat de capaciteit naar 700.000. Volgens de GGD's is het haalbaar om voor de jaarwisseling drie miljoen boosters te zetten.
Na de jaarwisseling is het de bedoeling dat mensen onder de 60 de extra prik aangeboden krijgen. Die kunnen in de zevende maand na de vorige inenting gezet worden. De boosters worden per 1 februari nodig om een internationale QR-code te krijgen, waarmee naar andere EU-landen kan worden gereisd.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.