Coronavirus: Kabinet wil 'avondlockdown' verlengen, nog geen besluit over scholen

Rutte bij het Catshuis
Rutte bij het Catshuis © ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van dit weekend.

'Huidige coronamaatregelen gelden tot na jaarwisseling'

Het kabinet lijkt voornemens de 'avondlockdown' nog even te verlengen. Eerder deze week bleek al dat de maatregelen, waardoor de meeste zaken vanaf 17.00 uur 's avonds dicht zijn, waarschijnlijk langer van kracht blijven. Volgens betrokkenen is het kabinet na overleg op het Catshuis niet van gedachte veranderd.
Ook het Outbreak Management Team heeft na overleg op vrijdag geadviseerd de regels nog niet te versoepelen. Het kabinet spreekt ook begin deze week nog over de maatregelen. Dan worden de officiële besluiten genomen. Dinsdagavond geven demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge een persconferentie.
Ook blijft het advies om maximaal vier mensen thuis te ontvangen gehandhaafd, melden bronnen aan de NOS. Van een uitzondering voor de Kerstdagen, wat de afgelopen tijd wel werd geopperd, is dus geen sprake. De afgelopen week is het aantal nieuwe besmettingen weliswaar afgenomen, maar de druk op de zorg blijft hoog en daarom zijn versoepelingen volgens het demissionaire kabinet niet opportuun. Het kabinet volgt hiermee het advies van het Outbreak Management Team. Het OMT had geadviseerd om niet te versoepelen, mede vanwege de onzekerheid rond de nieuwe omikronvariant.

Eerder sluiten scholen nog niet besloten

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over het al dan niet eerder laten beginnen van de kerstvakantie. Het OMT had die optie op tafel gelegd, om besmettingen op scholen te beperken. Minister Slob liet eerder weten dat het de inzet is om de scholen rond de kerstvakantie open te houden.
De komende dagen zijn er nog meer overleggen en dinsdag is er een coronapersconferentie van het kabinet waar de besluiten officieel worden bekendgemaakt en toegelicht.

Weer meer coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal weer iets toegenomen. In totaal liggen er nu 2762 patiënten in het ziekenhuis met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zondag.
Zaterdag lagen in totaal nog 2743 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Op de verpleegafdelingen liggen nu 2120 patiënten, elf meer dan zaterdag. Op de intensive cares steeg het aantal patiënten met acht tot 642.

16.671 nieuwe besmettingen

Opnieuw is het nieuwe aantal coronabesmettingen in het afgelopen etmaal uitgekomen onder de 20.000. Het RIVM meldt zondag dat er 16.671 nieuwe besmettingen zijn bijgekomen. Het zevendaags gemiddelde daalt hierdoor al een week lang elke dag.

Overleg op het Catshuis over avondlockdown

De avondlockdown verlengen of niet. Als het aan het Outbreak Management Team ligt blijft de lockdown voorlopig in stand. Een definitief besluit moet in Den Haag nog genomen worden en een deel van het kabinet komt in de loop van de dag op het Catshuis bijeen om onder meer over deze maatregel te praten.
Zaterdag lekte uit dat het OMT het versoepelen van de coronamaatregelen zoals ze nu gelden niet voor hand vindt liggen. Maar ook het aanscherpen van de regels is op dit moment niet nodig, zou volgens betrokkenen in het advies aan het kabinet staan. Het OMT is bezorgd over de oprukkende Omikron-variant.
Mogelijk wordt op het Catshuis ook besproken of mensen tijdens Kerstmis meer dan vier mensen mogen ontvangen en of de kerstvakantie op basisscholen moet worden verlengd. De inzet van het kabinet is om de scholen open te houden, twitterde onderwijsminister Arie Slob donderdag nog.

Advies OMT: coronamaatregelen niet versoepelen

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert om de huidige maatregelen te verlengen. Dat meldt de politieke redactie van RTL Nieuws. Er is geen ruimte om nu al te versoepelen maar ook geen reden om strengere maatregelen in te voeren.
Het OMT kwam vrijdagavond bij elkaar en praat zondag met de betrokken bewindslieden op het Casthuis in Den Haag. Het OMT is bezorgd over de nieuwe omikronvariant van het virus, die veel besmettelijker is en zou kunnen leiden tot een stijging van het aantal ziekenhuisopnamen.

Weer minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is in het afgelopen etmaal opnieuw iets gedaald. In totaal zijn zaterdag 2743 mensen met corona opgenomen. Dat zijn er 40 minder dan vrijdag. Van hen liggen er 634 op de intensive care. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op ic's in Duitsland liggen nog eens 21 Nederlandse patiënten met corona.
Op de verpleegafdelingen in de ziekenhuizen daalde het aantal mensen met covid-19 met 39 naar 2109. In het afgelopen etmaal werden 342 nieuwe patiënten opgenomen.

Aantal positieve tests opnieuw onder de 20.000

Voor de vijfde dag op rij zijn er in de afgelopen 24 uur minder dan 20.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Het RIVM registreerde tussen vrijdag- en zaterdagochtend ruim 17.800 positieve tests. Het hoogste aantal positieve tests werd gemeld in Amsterdam (671), gevolgd door Rotterdam (663) en Den Haag (413).
In het afgelopen etmaal stierven 70 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Daarmee komt het aantal sterfgevallen deze week op 433. Een week geleden werden er 370 doden gemeld.

Afspraken maken kan weer, onlinestoring bij GGD opgelost

De websites coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl van de GGD zijn weer bereikbaar. Zaterdag was het urenlang onmogelijk om via deze sites een afspraak te maken voor een test of boosterprik. Als alternatief was er een telefoonnummer beschikbaar, maar die lijn was door de drukte vaak overbelast.
Waardoor de storing is veroorzaakt is niet bekend gemaakt. Op 17 november was er ook al een storing waardoor beide websites niet bereikbaar waren.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen iets minder

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal weer iets verminderd. In de ziekenhuizen bevinden zich zaterdag in totaal 2743 coronapatiënten. Momenteel behandelen intensive cares 634 mensen met Covid-19. Op de verpleegafdelingen liggen 2109 patiënten met de longaandoening, aldus de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Vrijdag lagen er in totaal 2783 mensen in de ziekenhuizen met Covid-19. Op de verpleegafdelingen liggen zaterdag 39 coronapatiënten minder dan vrijdag. Op de ic's ligt er een patiënt minder dan vrijdag. Het afgelopen etmaal zijn er 342 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen in de ziekenhuizen, dat zijn er iets meer dan vrijdag.

Storing coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl

Wegens een storing kunnen mensen die geboren zijn in 1953 en 1954 geen online-afspraak maken voor een boosterprik. Ook mensen die zich willen laten testen op corona kunnen er niet terecht, zegt GGD GHOR Nederland.
Wegens de storing is het niet mogelijk om in te loggen op coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl. De oorzaak van de storing, die rond 11.00 uur begon, is nog niet bekend. Ook is nog niet duidelijk hoe lang die gaat duren. Volgens een woordvoerster wordt met 'man en macht gewerkt' om de site in de lucht te krijgen.

Kwart Nederlanders sport minder door avondlockdown

Ruim een kwart van de Nederlanders sport minder of zelfs helemaal niet meer als gevolg van de avondlockdown. Dat blijkt volgens sportkoepel NOC*NSF uit de maandelijkse Sportdeelname Index, die wordt opgesteld door onderzoeksbureau Kantar. Tussen 17.00 uur en 05.00 uur moeten sportcomplexen vanwege de coronamaatregelen gesloten zijn, alleen in een bepaald aantal topsportcompetities mag ook in die periode getraind en gespeeld worden.
'Deze cijfers komen helaas niet als een verrassing', zegt algemeen directeur Marc van den Tweel van NOC*NSF. 'We zien dat veel Nederlanders, zeker kinderen en jongeren, echt een sportclub nodig hebben om te sporten en voldoende te bewegen. De noodgedwongen sluiting van sportclubs om 17.00 uur maakt dat niet langer mogelijk, omdat de meeste sportactiviteiten voor hen normaal gezien in de vroege avond plaatsvinden.'

Prinses Beatrix hersteld van coronavirus

Prinses Beatrix is hersteld van corona. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft zaterdag het nieuws bevestigd dat vrijdag al werd gemeld door De Telegraaf. Eerder wilde de RVD geen commentaar geven op de kwestie.
De 83-jarige voormalig vorstin was de afgelopen dagen in quarantaine vanwege een besmetting met het virus. Die werd geconstateerd na haar vierdaagse werkbezoek aan Curaçao eind november. Koning Willem-Alexander maakte deze week al bekend dat de schade meeviel. Het zou 'helemaal top' gaan, zei hij maandag tegen Blauw Bloed, dat hem vroeg naar het wel en wee van zijn moeder. De koning bedankte alle Nederlanders voor het medeleven.
Prinses Beatrix was volledig gevaccineerd en had ook al een boosterprik ontvangen voordat ze naar Curaçao vertrok. Tijdens het werkbezoek besteedde prinses Beatrix vooral aandacht aan de gevolgen van de coronapandemie en aan natuurbehoud op het eiland. Door de quarantaine kon ze de verjaardag van haar kleinkind Amalia, die eerder deze week 18 jaar werd, slechts virtueel meevieren.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.