Coronavirus: 21.053 positieve tests, gemiddelde per week stabiel

© ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws.

10.000 mensen willen helpen bij boosterprikken

Ongeveer 10.000 mensen hebben zich inmiddels gemeld omdat ze willen helpen bij de boostercampagne tegen het coronavirus. Dat laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.
Bij de website GGDreservisten.nl kunnen mensen, organisaties en de bedrijven die willen helpen met prikken zich sinds vrijdag aanmelden. In de eerste uren dat de site online was stroomden er al zo'n 2000 aanmeldingen binnen. In de loop van zaterdag liep de teller op naar zo'n 6500 en ook daarna bleven de aanmeldingen binnenkomen.
De GGD-koepel is bezig om alle aanmeldingen te selecteren en te ordenen, en dan te kijken wat de regionale diensten nodig hebben. 'We hebben meer nodig dan alleen mensen die vaccins kunnen zetten. We zoeken bijvoorbeeld ook mensen die administratief werk kunnen doen of die ouderen kunnen begeleiden.'

Burgemeesters vragen om visie voor lange termijn

De samenleving is toe aan een langetermijnvisie voor de coronacrisis. Het kabinet moet nu niet steeds een paar weken vooruitkijken, maar juist een duidelijke lijn kiezen. 'De langere termijn is belangrijker dan wel of geen 2- of 3G. Maak als overheid een duidelijke keuze. De huidige maatregelen lopen over twee weken af. Wat is het alternatief?', stelt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, het overleg van de burgemeesters namens de 25 veiligheidsregio's.
De burgemeesters in het overleg denken verschillend over 2G. 'Het is een gevoelige discussie. Dan moet je tegen mensen zeggen dat zij alleen naar binnen mogen als zij zijn gevaccineerd of zijn genezen. Dit beleid kun je alleen toepassen als het ook aantoonbaar effect heeft', zegt Bruls, die zelf geen voorstander is van de maatregel. De burgemeesters vinden het jammer dat het demissionaire kabinet die 2- of 3G-beslissing nu doorschuift. 'Het kabinet laat in het ongewisse wat dan wel en wat het perspectief daarbij is. Als je geen 2G wil, dan heb je het al snel over sluitingsmaatregelen', verwacht hij.
Het Veiligheidsberaad wil juist de korte en de langetermijnvisie aan elkaar verbinden, omdat het coronavirus waarschijnlijk niet meer verdwijnt. 'Na forse maatregelen en een succesvolle vaccinatiecampagne is het virus niet weg. Met welke scenario's houdt je rekening als overheid? Als je weet wat je over maanden wil en hoe je corona een plek geeft in de samenleving, kun je de maatregelen op de korte termijn ook beter motiveren', zegt Bruls. Bovendien tast het 'van week naar week' hoppen van maatregelen de geloofwaardigheid van de overheid aan, vindt hij.
Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad
Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad © ANP

21.053 positieve tests, gemiddelde per week stabiel

Het RIVM heeft tot 10.00 uur maandagochtend 21.053 meldingen van positieve coronatests ontvangen. Het is de twintigste dag in de afgelopen 21 dagen dat er binnen 24 uur tussen de 20.000 en 24.000 nieuwe coronabesmettingen zijn geregistreerd. De enige dag waarop het aantal positieve tests onder de 20.000 bleef, kwam door een storing.
Het gemiddelde aantal positieve tests per week daalt wel licht. In de afgelopen week werden gemiddeld 21.735 positieve tests per dag gemeld. Dat gemiddelde is de laatste dagen vrij stabiel. En vergeleken met de week daarvoor is er een daling te zien van 2 procent.
Ook werden er 34 meldingen gedaan van een coronapatiënt die aan de gevolgen van een besmetting is overleden. In de afgelopen week meldde het RIVM 353 sterfgevallen in totaal.

Haags Beat Festival verplaatst

De Scheveningse editie van het Haags Beat Festival is verplaatst vanwege de huidige coronamaatregelen. Het festival zou eigenlijk plaatsvinden op zondag 12 december op de Pier. De organisatie heeft het Haags Beat Festival nu uitgesteld naar zondag 19 december van 11.00 uur tot 17.00 uur. Het festival vind dan ook op een andere locatie plaats, namelijk in de Koning Willem-Alexander Zaal van het World Forum The Hague.
Tijdens het Haags Beat Festival treden onder andere Peter Koelewijn, Rob Bolland, Nico Dijkshoorn en Jody Pijper op. Het programma 'Vroeger werd Later' van Ron Davids zal live worden uitgezonden op Radio West.

Aantal patiënten in ziekenhuizen licht toegenomen

In totaal liggen er nu 2754 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 62 meer dan zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal coronapatiënten op de intensive care in de ziekenhuizen is maandag opgelopen tot 611, dat zijn dertien patiënten meer dan zondag. Op de verpleegafdelingen nam het aantal patiënten toe met 49 tot 2143.
In de afgelopen 24 uur werden er op de ic's 51 mensen opgenomen. Op de verpleegafdelingen werden er 211 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Dat is het laagste aantal patiënten in drie weken dat werd binnengebracht op de verpleegafdelingen.
Een patiënt op de intensive care in het HagaZiekenhuis
Een patiënt op de intensive care in het HagaZiekenhuis © ANP

RIVM waarschuwt voor valse mails

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor valse e-mailberichten die worden verstuurd en van het RIVM lijken te komen. In de e-mails staat dat de geadresseerde in zijn of haar nabije omgeving besmet is geraakt met het coronavirus en wordt opgeroepen om zicht te laten testen. Door op de link in de e-mail te klikken, kan de lezer zogenaamd een kosteloze sneltest afspreken. Wanneer de link wordt geopend, worden de bankgegevens opgevraagd van de lezer.
'Het RIVM verzendt geen berichten over (mogelijke) besmettingen met het coronavirus bij u in de buurt en zal nooit vragen om bankgegevens', benadrukt een woordvoerder van het RIVM. Het RIVM roept ontvangers van de mail dan ook op om niet op de link in het bericht te klikken, het telefoonnummer in de e-mail niet te bellen en de e-mail direct te verwijderen. Ook kunnen zij een melding doen van fraude op www.fraudehelpdesk.nl.

Afspraak voor boosterprik

Ben je geboren in 1943? Dan kun je nu een afspraak maken voor de boosterprik.

Vorige week meer dan 150.000 boosterprikken gezet

De regionale GGD'en hebben vorige week meer dan 150.000 mensen een boosterprik tegen het coronavirus gegeven. Het totale aantal oppepprikken steeg van bijna 82.000 naar meer dan 230.000. Dat kan nog verder oplopen, op dinsdag komen de wekelijkse vaccinatiecijfers. Dan is de volgende tussenstand, laat GGD GHOR Nederland weten.
Vergeleken met de buurlanden is Nederland laat begonnen met de boosterprikken. Mede daardoor hebben nog maar weinig Nederlanders zo'n prik gekregen. In Duitsland hebben inmiddels bijna 14 miljoen mensen een booster gekregen, oftewel een op de zes Duitsers. Oostenrijk en België hebben meer dan 2 miljoen boosterprikken gegeven en Denemarken meer dan 900.000.

Voorlopig geen 2G in Nederland

Het kabinet wil het omstreden voorstel voor een zogenoemd 2G-beleid pas in het nieuwe jaar bespreken met de Tweede Kamer. Dat schrijft coronaminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Het was eigenlijk de bedoeling dat de Kamer zich er deze week over zou buigen. In het plan van het kabinet zouden alleen mensen die zijn gevaccineerd of recent zijn genezen van een coronabesmetting nog toegang kunnen krijgen tot plekken waar het risico op een besmetting hoog is. In de huidige situatie is een negatieve test ook een optie.
Het voorstel stuitte in de Tweede Kamer op veel verzet. Het kabinet vindt het nog steeds een goed idee om 2G mogelijk te maken, maar gezien de hoge besmettingscijfers en de opkomst van de Omikron-variant denkt het niet 'dat er op korte termijn ruimte ontstaat om (delen van) sectoren waar sprake is van een omgeving met een hoog risico op basis van 2G te kunnen openen'.
Minister Hugo de Jonge
Minister Hugo de Jonge © ANP

Studie: jongeren herstellen goed van zeldzame bijwerking vaccinatie

Jongeren die na een coronavaccinatie last krijgen van myocarditis, een ontsteking van de hartspier die heel zeldzaam voorkomt na de prik, knappen over het algemeen snel weer helemaal op. Tot die conclusie komen Amerikaanse onderzoekers.
De wetenschappers, die onder meer verbonden zijn aan Harvard, hebben data van 139 tieners en jongvolwassenen geanalyseerd die last kregen van een ontstoken hartspier. De aandoening doet zich sowieso vooral onder jongeren voor.
Een moeder doet een corona zelftest bij haar dochter met klachten.
Een moeder doet een corona zelftest bij haar dochter met klachten. © ANP

GGD Hollands Midden: 'We hebben zaterdag toch mooi 4000 prikken gezet.'

Donderdagmorgen zijn ze ermee gestart. 'We hadden er geen publiciteit aan gegeven, maar onderling de afspraak gemaakt 'als er wat meer mensen binnenkomen dan is dat prima en laten we ze toe', vertelt Haasbeek. 'Het is vervolgens echt geëxplodeerd en dat hadden we niet verwacht. Vrijdagmorgen stonden er honderden mensen voor de deur, sommigen al om half zeven 's morgens terwijl we pas om negen uur opengaan. Ze waren blij dat ze bij ons terecht konden. Het was koud, ze stonden buiten, maar mensen zongen 'wij willen prikken.'
Wat als alle GGD’en in Nederland dit nu tegelijkertijd hadden gedaan, zou dan Hollands Midden niet alles over zich heen gekregen? Haasbeek: 'We hebben geen spijt van de actie, maar het is wel uit de hand gelopen. Het zijn er teveel geworden. Het is wel echt heel jammer dat het moest stoppen, want we wilden echt meer prikken. Medewerkers vertelden over mensen die binnenkwamen en aangeven: 'Jullie zijn moeilijk bereikbaar. Het bellen van het landelijke callcenter lukt niet helemaal, het lukt niet om met DigiD op de website te komen.' 'Dat is ook niet onlogisch, vertelt Haasbeek. 'Er zijn veel mensen die een afspraak willen maken, maar ook coronatestafspraken zijn er erg veel en daardoor waren we heel slecht bereikbaar. Dan is dit wel een hele mooie oplossing. Nu hebben er zaterdag toch 4000 mensen wel die prik gekregen.'
De GGD denkt erover om de inwoners stapsgewijs, met een SMS of een andere manier, uit te nodigen waarbij ze zelf kunnen bellen en bij hen terecht kunnen komen. Het hele gesprek met Pieter Haasbeek kun je hier terugluisteren:

Ziekenhuizen verhogen het aantal bedden op de IC naar 1200

Vanwege de toename van het aantal ernstige coronagevallen breiden de Nederlandse ziekenhuizen het aantal bedden op de intensive cares met ingang van maandag uit naar 1250. Ziekenhuizen moeten die bedden leveren en daarom moet andere zorg worden afgeschaald.
Het uitbreiden van het aantal ic-bedden naar 1250 betekent dat er zorgverleners weg worden gehaald bij andere zorgtaken. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) meldde vorige week dat een op de drie ziekenhuizen helemaal geen planbare zorg meer kan verlenen. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld knie- en heupoperaties.

Basisscholen krijgen zelftesten voor de leerlingen

De basisscholen krijgen vanaf maandag zelftests geleverd die ze aan kinderen in groepen 6, 7 en 8 kunnen geven. Het is de bedoeling dat zij zichzelf twee keer in de week testen op het coronavirus. Scholen hebben daarvoor ongeveer 1,2 miljoen tests per week nodig.
De basisscholen krijgen eerst zo'n 2,4 miljoen zelftests. Daarmee kunnen ze twee weken vooruit. Een tweede levering volgt voor de kerstvakantie, maar het is nog niet bekend hoeveel tests de scholen dan krijgen. Na de vakantie kunnen scholen zelf de tests bestellen die ze nodig hebben. Hier hoeven ze niet voor te betalen.
In het middelbaar onderwijs kunnen scholen al zelftests aanvragen. Ook daar geldt nu het dringende advies dat alle leerlingen en docenten zichzelf twee keer in de week testen. Eerder gold deze oproep voor ongevaccineerden. In het voortgezet onderwijs zijn wekelijks ongeveer 2 miljoen testen nodig.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.