Bezuidenhout verdient monument ter herinnering aan Tweede Wereldoorlog, vinden Haagse partijen

De Carolina van Nassaustraat na het bombardement op het Bezuidenhout
De Carolina van Nassaustraat na het bombardement op het Bezuidenhout © Collectie Haags Gemeenterarchief
DEN HAAG - De Tweede Wereldoorlog eiste meer dan 2000 slachtoffers in het Haagse Bezuidenhout: 1300 joden werden afgevoerd en vermoord, 600 mensen kwamen op bij het bombardement van 3 maart 1945, soldaten sneuvelden, verzetsmensen werden gefusilleerd, anderen zagen geen toekomst meer en benamen zichzelf van het leven. Het is goed mogelijk dat het Bezuidenhout daarmee relatief de zwaarst getroffen wijk in Den Haag is, stellen de initiatiefnemers voor een monument ter herdenking aan alle slachtoffers.
Maar hoewel zij grote steun hebben voor hun plan, kwam dat monument er tot nu toe niet. Hoog tijd om daarin verandering te brengen vindt een aantal partijen in de Haagse gemeenteraad. 'Zo'n desastreuze gebeurtenis verdient een waardig monument. Waar wacht het stadsbestuur op?,' vraagt onder meer Robert Barker van de Partij voor de Dieren zich af.
De meer dan 2000 slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden inmiddels al geëerd met digitaal monument. Maar de Vereniging 18 juni – die opkomt voor de 'zichtbaarheid van gesneuvelden in de samenleving' - wilde ook graag dat er ook een fysiek monument komt. Het plan van deze organisatie was aanvankelijk om de namen van de omgekomen mensen te laten zien op de toren van de kerk op de hoek Bezuidenhoutseweg en Koningin Marialaan.

Led-scherm aan de toren

De bedoeling was dat aan de toren van die Church of our Saviour een led-scherm zou worden bevestigd van ongeveer drie bij twee meter waarop de namen van de slachtoffers langzaam voorbij zouden komen. Naast de toren moest een plek komen om te zitten, erin wellicht een bezinningsruimte.
Volgens de vereniging is zo'n monument in de buurt onder meer nodig omdat de 'gruwelijkste gebeurtenis uit de Nederlandse geschiedenis nooit uit het collectieve geheugen van Nederland mag verdwijnen'. Een andere overweging is dat offers die zijn gebracht niet mogen worden vergeten. Een muur met de namen, zou verder een 'plek van bezinning kunnen vormen in het drukke stadsleven', aldus de vereniging.

In Frankrijk zijn wel monumenten

De initiatiefnemers wijzen daarbij onder meer naar Frankrijk, waar in veel steden en dorpen monumenten staan ter herinnering aan de gevallenen in de wereldoorlogen en waar nog steeds mensen bij elkaar komen op bepaalde dagen.
De plannen voor het monument waren al in een vergevorderd stadium. Een ontwerp was klaar, er werd nagedacht over financiering. Maar de welstandscommissie van de gemeente gaf twee keer een negatief advies. Een keer was daarbij de overweging dat een een Rooms-Katholieke kerk niet geschikt zou zijn om doden te eren. Tot verbazing van de initiatiefnemers.

Alternatief op Stuyvesantplein

Waarna een alternatief in beeld kwam op het Stuyvestantplein. Daar zou een vlag en bescheiden plaquette moeten worden geplaatst. Maar ook dat ging niet door, ambtenaren zagen er niets in. Vervolgens bleef het stil in het stadhuis, vertelt Ad Wouters van de Vereniging 18 juni. 'Wij komen er op ambtelijk niveau niet doorheen.'
Partij voor de Dieren, Hart voor Den Haag en Haagse Stadspartij willen nu toch wel een doorbraak forceren bij het stadsbestuur. De partijen wijzen erop dat de wens voor een monument kan rekenen op brede steun in de samenleving. Vier geestelijk leiders in de wijk staan erachter. Paul van Vliet, Jaap de Hoop Scheffer, diverse raadsleden, een oud-Kamerlid: het Comité van Actie en Aanbeveling is zeer divers.

Volstrekt logisch dat bewoners willen herdenken

De raadsleden begrijpen dan ook niet dat het plan lijkt te zijn gestrand. 'Inwoners van Bezuidenhout willen een plek om het desastreuze bombardement te herdenken. De gemeente werkt dit nu tegen. Wij roepen de gemeente op om dit mooie initiatief te steunen', aldus Barker van de Partij voor de Dieren. En fractievoorzitter Richard de Mos van Hart voor Den Haag: 'Het is volstrekt logisch dat bewoners uit Bezuidenhout deze gevallenen herdenken met een monument.'
Vandaar dat de partijen het stadsbestuur oproepen om met de bewoners tot een mooie plek voor het monument te komen. Wouters heeft nu ook weer hoop dat het er toch van gaat komen. 'Zo niet dan werp ik me in het ondiepe deel van de Hofvijver.'