Studenten blokkeren gebouw Universiteit Leiden

LEIDEN - Studenten van Universiteit Leiden blokkeren dinsdagmiddag de ingang van het Lipsiusgebouw aan de Cleveringaplaats. Ze zijn tegen de nieuwe camera's die sinds vorig jaar op de universiteit hangen. Deze waren bedoeld om bezoekers te tellen, maar kunnen veel meer. 'Zoals je lengte meten, je leeftijd inschatten, geslacht zien en of je een mondkapje draagt', vertelt initiatiefnemer Joris Wiebes.
In coronajaar 2020 heeft de universiteit bij alle ingangen van gebouwen en collegezalen zogenoemde slimme camera's opgehangen. Het gaat om 371 camera's, zocht universiteitsblad Mare uit. 'Je hebt de normale camera die gebruikt wordt zodat de beveiliging kan zien wie er binnenloopt. Maar de camera's die de universiteit nu heeft opgehangen maken gebruik van artificial intelligence. Dat betekent dat ze op eigen houtje net iets te veel kunnen. En als je dat combineert met een slecht beveiligd netwerk, dan zijn opeens je gegevens niet meer zo veilig', vertelt een bezorgde Wiebes.
Joris Wiebes wil dat de camera's worden weggehaald
Joris Wiebes wil dat de camera's worden weggehaald © Omroep West
Volgens Wiebes is het een groot probleem dat de veiligheid van de gegevens niet gegarandeerd is en hij is bang dat de data uitlekken. 'De camera's kunnen gegevens meten en die gegevens aan een naam koppelen. Daar maak ik mij zorgen over', vertelt de student Arts, media en society dinsdagochtend in West Wordt Wakker.

Ingang gebouw blokkeren

Daarom heeft de student de protestactie opgezet, die duurt tot 14.00 uur. Hij hoopt dat alle 371 camera's weg worden gehaald, maar dat is volgens Wiebes niet het doel. 'Het doel is het gesprek aangaan en inspraak hebben in deze zaak.'
Naar aanleiding van de ophef stuurde het college van bestuur van de universiteit afgelopen maand een uitgebreide mail naar alle studenten en werknemers. Daarin werd uitgelegd uit wat het belang is van de camera's: 'waardevolle informatie tijdens de coronapandemie' en 'relevante informatie voor roostermakers'. Tegelijkertijd gaf de universiteit toe steken te hebben laten vallen als het gaat om de communicatie. 'Dat had beter gekund en daar leren we van.'