Oud-burgemeester Krikke zwijgt over corruptieonderzoek: wat betekent dat voor haar?

Burgemeester Krikke tijdens het spoeddebat dat volgde op de inval van de rijksrecherche
Burgemeester Krikke tijdens het spoeddebat dat volgde op de inval van de rijksrecherche © ANP
DEN HAAG - Voormalig burgemeester Pauline Krikke van Den Haag vertelde niet de volledige waarheid toen ze zei niets te weten van het corruptieonderzoek naar Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Wat betekent dit voor haar? En wat zegt het over het strafrechtelijk onderzoek? Vier vragen en antwoorden.

Wat betekent dit voor Pauline Krikke?

Vooral nog meer publicitaire schade. Juridisch heeft het waarschijnlijk geen gevolgen: Krikke is geen verdachte in het onderzoek en hoewel ze weinig aan de rijksrecherche heeft willen vertellen, heeft ze niet gelogen. Ze heeft daar ook niet ontkend dat ze is geïnformeerd door haar ambtenaren.
Politiek gezien kan dit nieuws voor haar geen gevolgen meer hebben. Krikke was een paar dagen na de inval van de rijksrecherche op het stadhuis al geen burgemeester meer, toen zij opstapte na een vernietigend rapport over de vonkenregen op Scheveningen. Dat maakte al dat ze niet wordt herinnerd als de beste burgemeester die Den Haag ooit heeft gehad. En dit nieuws zal haar niet hoger op die ranglijst zetten.
Oud-burgemeester Krikke sprak niet de waarheid in corruptieonderzoek

Wordt er dan zo negatief gereageerd?

Een tweet van Joris Wijsmuller, veteraan van de Haagse Stadspartij, omvat de tendens waarschijnlijk het beste: 'Vreselijk hoe het Haagse stadbestuur door lichtzinnigheid en een lichtgewicht besmeurd is geraakt.' Een vaak getrokken conclusie na haar vertrek is dat zij niet de politieke capaciteit had om een grote stad te besturen. Zo zou de 'ongelooflijke puinhoop die Krikke heeft achtergelaten' (aldus SP-lijsttrekker Lesley van Arp) niet een gevolg zijn van onwil, maar van onmacht.
Al wordt er ook getwijfeld aan de intenties van Krikke, waarbij het haar niet helpt dat zij van de VVD is. Dat Krikke zich tijdens de verhoren beroept op gaten in haar geheugen, maakt het makkelijk om een parallel te trekken met VVD-leider Mark Rutte en zijn vermeende strategie om toe te kijken hoe collega-bestuurders uit de bocht vliegen. Dat is in ieder geval het gevoel dat Richard de Mos er zelf aan over houdt.

Pleit dit nieuws Richard de Mos en co vrij?

Nee. Het feit dat Krikke niet heeft verteld wat zij wist, betekent niet dat er niets onoorbaars is gebeurd rond Groep de Mos. Maar de verhoren met de ambtenaren laten bijvoorbeeld wel goed zien dat Richard de Mos de regeling voor nachtvergunningen er niet in zijn eentje doorheen joeg. Het idee kwam weliswaar uit zijn koker, maar in het beleidsproces waren zowel ambtenaren, de politie als Krikke zelf nauw betrokken.
Krikke was bovendien bestuurlijk verantwoordelijk voor het afgeven van de nachtvergunningen, volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). En over die nachtvergunningen waren afspraken gemaakt in het coalitieakkoord dat Groep de Mos sloot met VVD, D66 en GroenLinks. Zoveel betrokkenen maken een beleidsproces minder vatbaar voor corruptie.

Wat betekent dit voor het strafrechtelijk onderzoek?

Dat is op dit moment moeilijk te zeggen. In de documenten die Omroep West nu in handen heeft, komen geen zichtbaar strafbare zaken aan het licht. Maar het blijft onduidelijk wat het OM mogelijk nog aan bewijs achter de hand heeft.
Interessant is dat Krikke begin volgend jaar opnieuw verhoord wordt, zowel op wens van het OM als de verdediging. Hierbij zal het vermoedelijk opnieuw gaan over wat zij wist van het onderzoek en komt er misschien een sluitend antwoord op de vraag waarom zij informatie achterwege liet.