Celstraf en motorrijverbod voor wegpiraat na dollemansrit met 270 kilometer per uur

Een still uit een filmpje van de motorrijders
Een still uit een filmpje van de motorrijders © Youtube
WADDINXVEEN - Een motorrijder die vorig jaar in elf minuten van Breda naar Rotterdam scheurde, mag de komende vijf jaar geen motor meer rijden. Dat heeft de rechter dinsdag beslist. Ook moet de 23-jarige Silab O. twee weken de gevangenis in en legde de rechtbank hem nog een voorwaardelijke celstraf van twee maanden op. Een andere motorrijder kreeg dezelfde straf.
De mannen plaatsten in augustus vorig jaar een filmpje van hun rit op internet, waarna de politie ze zocht. Silab O. uit Waddinxveen en de Rotterdamse Ibram M. gaven eerder al toe dat zij de motoren bestuurden. Op de beelden is te zien hoe ze snelheden halen tot boven de 250 kilometer per uur. Daarbij reden ze volgens de rechtbank 'links en rechts inhalend, slalommend en zeer dicht achter andere auto's'.
De twee maakten zich volgens de rechter in Breda schuldig aan extreem rijgedrag, met gevaar voor een dodelijk ongeluk. Verder noemde de rechtbank het rijgedrag 'levensgevaarlijk'. De verdachten waren 'volstrekt onverschillig ten opzichte van het naleven van de verkeersregels'.
Dit filmpje van de rit werd op internet geplaatst:
'Vanwege de extremiteit van de gedragingen, moeten we de overige verkeersdeelnemers maximaal beschermen', oordeelde de rechtbank dinsdag. 'De enige manier om dat te waarborgen is met een voorwaardelijk rijverbod van de maximale vijf jaar met een proeftijd van vijf jaar. De bijzondere voorwaarde is dat ze geen motoren mogen besturen.'
Silab O. en Ibram M. moeten hun motoren inleveren en die krijgen ze nooit meer terug. Als ze de komende vijf jaar tóch op een motor worden betrapt, raken ze hun rijbewijs kwijt.

Poging tot doodslag

Tegen de motorrijders was een jaar cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. De officier van justitie vond namelijk dat er sprake was van een poging tot doodslag, in elk geval zouden de bestuurders in de ogen van het Openbaar Ministerie (OM) bewust de kans hebben aanvaard dat er een ongeluk zou gebeuren met dodelijk letsel. Dat was volgens de rechtbank niet zo. Dat zou onder meer blijken uit het terugnemen van de snelheid op momenten dat het druk was.
Een rit van Breda naar Rotterdam duurt normaal gesproken bijna een half uur. Silab O., Ibram M. en nog een andere motorrijder deden er negentien minuten korter over. Het is niet bekend of de derde wegpiraat ooit is gevonden.