Mogelijk link tussen explosies in Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop

ALPHEN AAN DEN RIJN - De explosies bij een huis aan de Stoelmatter in Alphen aan den Rijn en een woonwagen aan de Handelsweg in Nieuwkoop hebben mogelijk een link met elkaar. De politie heeft daar aanwijzingen voor. Met het tonen van de bewakingsbeelden van beide ontploffingen hoopt de recherche op tips. Het is niet duidelijk of het in de beide zaken om dezelfde dader gaat.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 7 december. Meer zaken zijn hier te vinden.
In de nacht van 31 mei op 1 juni liggen een 39-jarige vrouw en haar vier nog jonge kinderen te slapen in hun huis aan de Stoelmatter in Alphen. Om 2.30 uur schrikken ze wakker van een harde knal. De vrouw krijgt een melding van de alarmcentrale, dat er rook in de gang is. De bewoonster durft niet met haar kinderen naar beneden. Ze denkt dat het huis in brand staat, want de rook komt al naar boven.
Op het moment dat de politie er is, weet iedereen zich in veiligheid te brengen via een raam op de eerste verdieping. Het loopt dus goed af, maar de schrik zit er goed in. De voordeur van het huis is flink beschadigd. Brokstukken zijn zo'n 10 meter verderop terecht gekomen en hebben verschillende geparkeerde auto's beschadigd.
De schade aan de deur
De schade aan de deur © Politie

Voorwerp door de brievenbus

Op bewakingsbeelden die zijn gemaakt bij de voordeur is te zien dat een man een langwerpig voorwerp door de brievenbus stopt. Daarna rent hij weg en knielt nog even bij een donkerkleurige auto. Mogelijk is dat een Ford Fiesta. Vlak daarna gaat het explosief af. De politie hoopt dat iemand de man herkent, of meer weet over een mogelijk motief.
De man draagt een zogeheten hoofdsok, wel bekend onder motorrijders. Zijn dunne gestroomlijnde wenkbrauwen, grote ogen en grote spitse neus vallen op. Hij draagt handschoenen en een lange jas met op het linkerborstvlak een logo of embleem. Verder heeft hij een soort van regenbroek aan. Er zijn geen broekzakken zichtbaar en de broekspijpen vallen gedeeltelijk over zijn schoenen. Op zijn rug heeft hij een rugzak, die opvallend vlak en vierkant is.
De verdachte in Alphen
De verdachte in Alphen © Politie
De verdachte in Alphen
De verdachte in Alphen © Politie

Ook explosie in Nieuwkoop

Later die maand is er ook een explosie in Nieuwkoop. In de vroege ochtend van 28 juni liggen een oma en haar kleinzoon te slapen in een woonwagen aan de Handelsweg, als er een man langsloopt. Hij is daarna weer even weg, maar komt terug en klimt dan over het tuinhekje. Het lijkt of hij iets uitrolt richting de woonwagen.
Vlak nadat de man is verdwenen, is er een ontploffing die veel schade veroorzaakt. Ook in dit geval loopt het goed af voor de mensen die in de woonwagen lagen te slapen.
De schade aan de woonwagen
De schade aan de woonwagen © Politie

Auto en scooter in beeld

De dader is na de explosie weggerend via een bospad tussen de Handelsweg en de Marijkelaan. Daar heeft bij een brug een scooter klaargestaan. De politie vermoedt dat hij daarmee is gekomen en weer is gegaan. Wie daar iets van heeft gezien, wordt gevraagd contact op te nemen met de politie.
Op bewakingsbeelden van de Noordenseweg in Nieuwkoop is te zien dat er rond het tijdstip van de explosie een witte of zilverkleurige auto heen en weer rijdt, vanuit de richting van de Julianalaan en weer terug. Dat is niet ver van de plek waar de woonwagen staat. Ook rijdt er rond dezelfde tijd een scooter heen en weer. De politie hoopt dat de combinatie van de auto en de scooter iemand iets zegt.
De auto op de Noordenseweg
De auto op de Noordenseweg © Politie
De scooter op de Noordenseweg
De scooter op de Noordenseweg © Politie

Jas met strepen

Ook over de dader in Nieuwkoop krijgt de politie graag tips, net als over wat het motief zou kunnen zijn. De man heeft op zijn jas een lichte streep over de breedte van de jas ter hoogte van de borst. Ook op de rug van de jas en de mouwen en aan de onderkant van de broek zitten lichte strepen. Verder heeft hij iets lichtkleurigs voor zijn mond.
De verdachte in Nieuwkoop
De verdachte in Nieuwkoop © Politie

Heeft u informatie?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Bel het Team Criminele Inlichtingen: 06-57876279
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem