Jij bent 'm! Dave is Nederlands kampioen tikkertje

ALPHEN AAN DEN RIJN - Tikkertje is niet alleen maar een spelletje voor kleine kinderen op het schoolplein. Tikkertje ofwel 'Chase Tag' is een heuse sport. Dave Hogenboom (33) uit Alphen aan den Rijn werd met zijn team Nederlands kampioen. Ook op het EK scoorde het team goed met een tweede plek. Volgend jaar gaan ze 'chasen' op het hoogste niveau, dan hopen ze met het WK mee te mogen doen.
Op het freerunpark in Alphen aan de Rijn laten Dave en zijn teamgenoot Sam zien hoe Chase Tag in z'n werk gaat. Wat blijkt, het is gewoon tikkertje, maar dan met obstakels, tikkertje 2.0. Dave en Sam zijn allebei freerunners en dat geeft wel een extra element aan de 'chase'. Met grote behendigheid springen ze over de obstakels of duiken er onderdoor.
'Dat wij allebei freerunners zijn helpt enorm. Bij de kampioenschappen zie je veel freerunners, maar ook andere sporters. Zo is er in Amerika een 'chaser' die ook bokser is en heel goed in Chase Tag. Het is namelijk ook een tactische sport', vertelt Dave.
Vooral freerunners zijn erg goed in Chase Tag
Vooral freerunners zijn erg goed in Chase Tag © Dave Hogenboom

Tikken of getikt worden

Bij de Chase Tag wedstrijden is het één tegen één in een veld van 12m x 12m, met allemaal obstakels in de vorm van klimrekken. Er is een 'chaser' en een 'evader'. De chaser krijgt 20 seconden om de ander te tikken. Lukt dit, dan gaat het licht op rood, lukt dit niet dan zie je na 20 seconden de kleur groen en krijgt de evader de punten.
'Toen we met ons team het Nederlands kampioenschap wonnen mochten we gelijk door naar het EK. Daar werden we tweede, dus dat hebben we niet slecht gedaan. We hopen in het voorjaar naar het WK te kunnen. Dat is in Engeland of in Amerika', vertelt Dave.

Positieve reacties

Dave zet zich als organisator van vele Chase Tag wedstrijden in om de sport steeds populairder te maken. 'In Nederland is Chase tag nog vrij nieuw, maar de reacties op de wedstrijden zijn heel positief. Langzamerhand zal Chase tag steeds bekender worden denk ik. Uiteindelijk is het gewoon tikkertje, dat vindt iedereen toch leuk!'