Eerste officiële werkdag Amalia: 'Ik moet nog veel leren'

© ANP
DEN HAAG - Prinses Amalia heeft een dag na haar 18e verjaardag officieel zitting genomen in de Raad van State. De oudste dochter van koning Willem-Alexander werd door haar vader binnengeleid en hield vervolgens haar eerste toespraak. De troonopvolger noemde het een eer maar stelde ook dat ze nog veel moet leren.
'Sinds gisteren heb ik, zoals onze grondwet dat plechtig formuleert, ‘van rechtswege zitting in de Raad van State'. En dat heeft alles te maken met het ambt dat op mij wacht. In de verre toekomst, hoop ik', begon Amalia, die echter ook beseft dat het 'ook morgen' kan zijn.
'Om mijn taak te kunnen vervullen en mij in te zetten voor het koninkrijk, zal ik nog veel moeten leren. Ik realiseer mij hoe weinig ik pas weet over de taken van de overheid, de beoordeling van wetten, het functioneren van het bestuur en de functie van de rechter', ging Amalia verder. De prinses hoopt na haar studie de vergaderingen van de Raad van State 'regelmatig' bij te wonen.
Bekijk hier de hele toespraak van prinses Amalia:
De eerste toespraak van Prinses Amalia in de Raad van State
Dat Amalia deel uit gaat maken van de Raad van State is zo vastgelegd in de Grondwet. Daarin staat namelijk dat de 'vermoedelijke opvolger van de koning' op 18-jarige leeftijd automatisch zitting heeft in de Raad. Als ze wil, kan de prinses vanaf woensdag iedere week deelnemen aan de adviserende vergadering. Amalia mag daarbij meedoen aan inhoudelijke discussies, maar ze is geen lid en heeft geen stemrecht.

Eerste toespraak in het openbaar

Amalia herhaalde daarna de woorden die prinses Beatrix in 1956 uitsprak tijdens haar binnengeleiding: 'Nog zeer lange tijd, leden van de Raad van State, zal ik mij beschouwen als uw leerling. Ik zal - bewust van mijn verantwoordelijkheid - trachten een goede leerling te zijn.'
Koningin Maxima, prinses Amalia en koning Willem-Alexander tijdens de buitengewone vergadering van de Raad van State in de Balzaal
Koningin Maxima, prinses Amalia en koning Willem-Alexander tijdens de buitengewone vergadering van de Raad van State in de Balzaal © ANP
Prinses Amalia hield haar eerste toespraak als troonopvolger ten overstaande van de voorzitter van de Raad van State, haar vader koning Willem-Alexander. Ook onder anderen haar moeder, koningin Máxima, en vicepresident Thom de Graaf waren aanwezig. Woensdag werd Amalia 18 jaar. Met die leeftijd mag ze officieel haar vader opvolgen als staatshoofd.

Eerst tussenjaar en studie

Dat Amalia de komende tijd veel te zien zal zijn bij de Raad van State is niet waarschijnlijk. Ze wil pas na haar tussenjaar en studie vergaderingen gaan bijwonen, net als haar vader Willem-Alexander dat deed. De vorst ging eerst studeren en in militaire dienst.
Amalia mocht dinsdag 18 kaarsjes uitblazen, in deze video zie je de kroonprinses door de jaren heen:
Prinses Amalia: van klein meisje tot volwassen vrouw