Conny uit Voorburg geschrokken door verzekeringsruzie ziekenhuis: 'Ik was gelijk in paniek'

© Omroep West
DEN HAAG - Patiënten en patiëntenorganisaties maken zich zorgen om de vastzittende onderhandelingen tussen het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) en zorgverzekeraars VGZ en Menzis. Het lukt ze vooralsnog niet tot een akkoord te komen over een nieuw zorgcontract voor 2022. Als de onderhandelingen afketsen kan dit gevolgen hebben voor de verzekerden, die dan zelf hun behandelingskosten zouden moeten voorschieten en declareren. Bij het HMC stromen reacties en vragen inmiddels binnen. Ook verzekerde Conny Rodijk uit Voorburg maakt zich ernstige zorgen.
'Ik was gelijk in paniek', zegt Rodijk. 'Ik ben onder behandeling bij een uroloog in het ziekenhuis. Als dat niet wordt vergoed, krijg ik straks een forse rekening onder mijn neus.' Ze kreeg op 10 november al haar nieuwe polis. Nu blijkt dat er nog geen nieuwe afspraken zijn gemaakt tussen haar zorgverzekeraar en het HMC. 'We hebben geen auto, we doen alles met de scooter of met het openbaar vervoer. Als je dan straks naar de andere kant van het land moet… Dit hadden ze aan het begin van het jaar moeten regelen. Ik ben blij met HMC én met Menzis. Ik wil dat het blijft zoals het is.' Iedereen mag echter tot en met 31 december vrij overstappen naar een andere verzekeraar, ook als je al een nieuwe polis van je huidige verzekeraar hebt ontvangen.
Conny maakt zich zorgen om vastgelopen onderhandelingen HMC en Menzis: 'Ik was gelijk in paniek'

Kosten behandeling voorschieten en declareren bij verzekeraar

Een woordvoerder van het HMC laat weten dat het niet betekent dat mensen geen zorg krijgen, of dat een behandeling die dit jaar al in gang is gezet, niet wordt vergoed. 'Wat het wel betekent, is dat als HMC geen contract kan afsluiten voor 2022 patiënten die zijn verzekerd bij VGZ of Menzis in het nieuwe jaar zelf de rekening van een behandeling moeten betalen aan HMC. Vervolgens dienen zij deze nota zelf te declareren bij de verzekeraar.'
De huidige ontwikkelingen zijn Tom Meens, woordvoerder Patiëntenfederatie Nederland, een doorn in het oog. 'Dit is een zakelijk conflict, dat vecht je niet uit over de rug van de patiënten.' En: 'Wij gaan er vanuit dat, als het niet wordt geregeld en er geen contract komt, de voorwaarden van het afgelopen jaar blijven gelden en gewoon worden voortgezet.' Een woordvoerder van Menzis liet al aan Omroep West weten dat 'zolang we aan tafel zitten, gewoon de afspraken gelden van dit jaar. Ook als we er niet voor 31 december uitkomen.'

Nog geen geen signalen van overstap naar Zilveren Kruis en CZ

De berichten over vastzittende onderhandelingen leiden vooralsnog niet tot een massale overstap van patiënten naar zorgverzekeraars waarmee HMC wel al een nieuw contract heeft afgesloten, zoals CZ. 'Dat signaal zien wij ik niet, het is ook nog te vroeg om daar goed inzicht in te bieden', aldus een woordvoerder van CZ. 'Ook melden mensen niet altijd een reden voor een overstap.'
Het Zilveren Kruis, dat nog gesprekken voert over een nieuw contract met het HMC, laat weten te verwachten dat beide partijen er met elkaar zullen uitkomen. 'Er is ook geen onrust bij onze verzekerden, omdat we hen de zekerheid al hebben gegeven dat ze met een naturaverzekering in elk ziekenhuis terecht kunnen. Over overstappers is het nog te vroeg om iets te zeggen', aldus de woordvoerder.

'Verzekeraars willen draconische bezuinigingen doorvoeren'

De onderhandelingen tussen HMC en zorgverzekeraars VGZ en Menzis zijn al sinds de zomer gaande, maar dreigen te mislukken omdat de verzekeraars volgens HMC 'draconische bezuinigingen' willen doorvoeren. Het budget voor volgend jaar zou met 10 procent omlaag moeten, dat komt neer op zo'n 15 miljoen euro. Van de patiënten die onder behandeling zijn bij de drie locaties van HMC is zo'n 40 procent verzekerd bij Menzis en VGZ.
HMC riep patiënten op om verzekeraars Menzis en VGZ de rug toe te keren. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport noemde dit 'kwalijk'. Ook Zorgverzekeraars Nederland liet weten niet blij te zijn met de actie van het ziekenhuis.

LEES OOK: