Haagse wethouder doet 'moreel klemmend beroep' op HMC en verzekeraars: 'Kom er uit'

Het stadhuis van Den Haag
Het stadhuis van Den Haag © John van der Tol
DEN HAAG - Een groep van 50.000 verzekerden bij de Haagse zorgverzekering dreigt de dupe te worden als de onderhandelingen tussen zorgverzekeraar VGZ en het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) mislukken. De Haagse zorgverzekering is een collectieve verzekering van de gemeente Den Haag voor mensen met een laag inkomen. Wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks) van Den Haag doet een 'moreel klemmend beroep' op de onderhandelende partijen om eruit te komen.
De directie van het HMC zorgde gisteren voor opschudding door patiënten die bij VGZ en Menzis verzekerd zijn op te roepen om naar een andere zorgverzekeraar over te stappen. De reden hiervoor is dat de onderhandelingen over een contract voor 2022 met deze twee verzekeraars mogelijk mislukken, omdat de zorgverzekeraars een korting van 10 procent zouden opleggen. Als er geen contract komt, kan het gebeuren dat patiënten zelf hun medische kosten moeten declareren bij de verzekeraar en niet alles vergoed krijgen, stelde de directie van het HMC.
Dit zal grote gevolgen hebben voor de mensen die bij de Haagse zorgverzekering zijn aangesloten en zijn verzekerd bij VGZ. Wethouder Kapteijns maakt zich daar zorgen over en heeft contact gehad met VGZ en HMC. 'Ik heb aangegeven dat het stadsbestuur niet wil dat minima de dupe worden van de lopende onderhandelingen tussen VGZ en HMC', zegt hij. 'Ik doe een beroep op beide partijen om met elkaar in gesprek te blijven en eruit te komen. Wij gaan er ook vanuit dat dit lukt.'

Onacceptabel

Kapteijns maakt zich er boos over dat patiënten bij de onderhandelingen worden betrokken. 'Ik vind het onacceptabel dat dit via de media en over de rug van kwetsbare mensen wordt uitgevochten', zegt hij. 'Wij onderstrepen het belang van de minimapolis voor onze verzekerden met een kleinere beurs en doen daarom een moreel klemmend beroep op beide partijen. Wij vragen verzekerden van de Haagse zorgpolis om geen overhaaste beslissingen te nemen en de onderhandelingen af te wachten. Overstap naar een andere verzekeraar zou betekenen dat zij geen premiebijdrage vanuit de gemeente meer krijgen en dat eigen risico en eigen bijdrage niet meeverzekerd zijn, wat tot plotselinge hoge zorgkosten kan leiden.' Wel benadrukt hij dat de gemeente geen rol heeft in de contractonderhandelingen tussen een zorgverzekeraar en de zorgaanbieders.
Ook Judith Klokkenburg van de ChristenUnie/SGP in de gemeenteraad maakt zich zorgen. 'Als er geen deal komt moeten deze mensen kennelijk meer betalen voor hun medische kosten', reageert zij. 'Dat kan deze groep natuurlijk niet. Bovendien worden deze patiënten gedwongen om naar een andere arts over te stappen, terwijl zij mogelijk al lange tijd onder behandeling zijn bij deze arts.' Klokkenburg wil donderdag in een debat de wethouder aanspreken over de situatie. 'De gemeente moet druk uitoefenen op de partijen om een akkoord te bereiken', vindt Klokkenburg.

Lees ook: