Horeca tobt met onduidelijkheid: 'Meeste restaurants dicht met kerst'

DEN HAAG - De meeste Haagse restaurants houden hun deuren dicht met kerst. Dat zegt zegt Anil Soekhoe van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Den Haag. Hij gaat er niet van uit dat het kabinet volgende week opeens de horecatijden vrijgeeft en dus kiezen veel ondernemers eieren voor hun geld. Ook restauranthouder Sjoerd Smits uit Den Haag richt zich dit jaar weer volledig op 'take-out'.
Probleem is in veel gevallen de timing van de maatregelen. 'Ik kan niet wachten tot het laatste moment', zegt Smits. 'Hoe dichter je op de kerst komt, hoe duurder de spullen worden.' Op dit moment moet de horeca om vijf uur 's middags dicht. Of dat met Kerstmis nog zo is, laat zich raden. In het ergste geval moet de horeca het hebben van het ontbijt en de lunch. Smits, eigenaar van restaurant Publique, gelooft daar niet in. 'Ik denk niet dat mensen op de 24ste komen lunchen. Dat is nog gewoon een werkdag. Sowieso geloof ik niet in een kerstdiner tijdens de lunch.'
Een uitgebreide lunch of de vervroegde maaltijd tussen lunch en diner, de 'dunch', biedt ook geen soelaas voor de horecaondernemers. Volgens Koninklijke Horeca Nederland dekt zo'n oplossing maar 10 procent van het verlies.
Publique zal dan ook niet open zijn met de feestdagen. Hoewel Smits óók vindt dat de romantiek voor een deel weg is als je het kerstdiner in een zak stopt, gaat hij zich toch helemaal richten op het afhalen en thuisbrengen van een meer-gangenmenu. 'Tuurlijk heb ik nu aanpassingen moeten maken omdat sommige dingen zich niet lenen voor het vervoer en het thuis opwarmen.' Toch gelooft hij dat hij een mooi product neerzet.
Restauranthouder Sjoerd Smits is dicht met Kerst
Restauranthouder Sjoerd Smits is dicht met Kerst © Omroep West

Duurzame take-away

Het restaurant heeft alle reserveringen afgezegd en hoopt op 300 tot 400 diners aan huis. 'We hebben vorig jaar natuurlijk al een beetje kunnen oefenen, toen waren we helemaal dicht. We richten ons op een lekkere maaltijd, mooi gepresenteerd. Ook willen we dat mensen na afloop niet een berg bakjes hoeven weg te gooien. Het moet duurzaam zijn.'
Publique worstelt net als de hele horeca met de vraag hoe de boel draaiend te houden. Met hard werken en veel creativiteit lukt het. 'Ik baal er natuurlijk vreselijk van dat ik mensen niet hier kan ontvangen. Maar door nu vroegtijdig dit besluit te nemen, weet mijn personeel waar het aan toe is. Dat is namelijk één van mijn voornaamste zorgen: het team compleet houden.'
De kok van restaurant Publique aan het werk
De kok van restaurant Publique aan het werk © Omroep West

Uitkomst

Volgens Soekhoe gaat de horeca met pijn in het hart de kerst tegemoet, al hoopt Smits nog op een verlossend woord tijdens de persconferentie. Maar het meeste hoopt hij nog op een maatregel die een tijdje hetzelfde blijft. 'Het vraagt heel veel van onze creativiteit en ons aanpassingsvermogen om iedere keer weer mee te veren met de nieuwe regels.'