Boosheid om afschaffen briefstemmen bij gemeenteraadsverkiezingen

Stemmen tellen
Stemmen tellen
REGIO - Over drie maanden is het zover, dan gaan de gemeenteraadsverkiezingen van start. Waar er bij de landelijke verkiezingen van vorig jaar nog 2,4 miljoen kiezers per post mochten stemmen, worden de poststemmen bij de komende verkiezingen afgeschaft. Tot groot ongenoegen van 70-plussers.
Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart is het voor kiesgerechtigde 70-plussers niet meer mogelijk om per brief te stemmen. Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren schaft de poststemmen af na de chaos tijdens de landelijke verkiezingen, waarbij veel stemmen van ouderen niet werden meegeteld.
Veel ouderen zijn niet eens met de afschaffing, stelt ouderenbond ANBO. De bond zegt 'volledig verrast' te zijn door het nieuws. 'Het is onbegrijpelijk', stelt ANBO-woordvoerder Renate Evers in het radioprogramma West Wordt Wakker.

Veilig kunnen stemmen

De bond zegt al veel telefoontjes te krijgen van ongeruste ouderen. 'Mensen bellen met vragen. Ze vertellen dat het niet veilig voelt om fysiek te gaan stemmen. Ze vragen zich daarom of hoe ze moeten gaan stemmen in maart', vertelt Evers.
Volgens demissionair minister Ollongren zou het voor ouderen veilig genoeg moeten zijn om fysiek te kunnen stemmen. Een groot deel van de ouderen is inmiddels volledig gevaccineerd. Bovendien is het stemmen afgeschaft vanwege de ingewikkelde procedure rondom het stemmen per post, waardoor er afgelopen voorjaar - bij de landelijke verkiezingen - veel problemen ontstonden.

Oproep: maak briefstemmen mogelijk

De ouderenbond doet een oproep aan de minister om poststemmen toch mogelijk te maken voor 70-plussers. 'We zitten nog steeds middenin de coronacrisis, dus de behoefte aan briefstemmen is er ook nog steeds', zegt Evers.
Volgens de woordvoerder verdiende de landelijke verkiezingen 'absoluut geen schoonheidsprijs', maar toch ziet ze het poststemmen graag terugkomen. De ANBO vraagt de minister met een noodoplossing te komen om de procedure voor het briefstemmen te versimpelen. 'Zo kunnen er zoveel mogelijk 70-plussers in maart veilig hun stem uitbrengen.'