Kijk hier de 66ste editie van Gouda bij Kaarslicht terug

Het verlichte stadhuis van Gouda
Het verlichte stadhuis van Gouda © Astrid de Haan
GOUDA - Voorstellingen door heel Gouda, de wintermarkt en de publieke ontsteking van de enorme kerstboom op de Markt. Het zit er dit jaar helaas weer niet in. Eén van de oudste lichtfeesten van Nederland, Gouda bij Kaarslicht, viert dit jaar de 66e editie met een film, die gebaseerd is op het traditionele programma bij de kerstboom. Die film zie je hier online:
Kijk hier naar de 66e editie van Gouda bij Kaarslicht
Tijdens deze editie van Gouda bij Kaarslicht staat het donkere jaar waarin we nu leven centraal. 'Sommige mensen zien het somber in', zegt oud-stadsdichter Ruud Broekhuizen, verteller in de film. Aan de hand van verschillende moderne verhalen van Gouwenaren, over liefde, broederschap en samenhorigheid, gaat Broekhuizen op zoek naar het licht in deze donkere tijden.
Het verhaal van de film is dan ook een hedendaagse versie van het kerstverhaal. Tijdens de vertelling wordt Broekhuizen muzikaal begeleid door onder andere de Handsome Poets en wordt hij bijgestaan door de burgemeesters van Gouda en de Noorse zusterstad Kongsberg, die ieder jaar de enorme boom op de markt schenkt. Door middel van de verhalen en het ontsteken van de boom wordt duidelijk dat het licht nog altijd in de stad is en dat deze, zelfs in coronatijd, nooit is weggeweest.
Opnamen voor de film over Gouda bij Kaarslicht 2021
Opnamen voor de film over Gouda bij Kaarslicht 2021 © Astrid de Haan
'Vanwege de onzekere situatie kan het net als vorig jaar alleen in digitale vorm doorgang vinden', liet de organisatie eerder al weten. 'Een moeilijk besluit', werd het genoemd.
In 1955 was de allereerste editie van Gouda bij Kaarslicht. Dat maakt dit evenement een van de oudste lichtfeesten van Nederland. Voor corona trok het feest jaarlijks zo'n 20.000 mensen uit binnen- en buitenland naar Gouda. Elk jaar wordt er door de Noorse gemeente Kongsberg een reusachtige kerstboom geschonken.
Filmopname
Filmopname © Marianka Peters
Opnamen voor Gouda bij Kaarslicht
Opnamen voor Gouda bij Kaarslicht © Jan van den Berg