Michel Klijmij-van der Laan nieuwe wethouder in Gouda

Michel Klijmij-van der Laan is woensdag gekozen als nieuwe wethouder in Gouda
Michel Klijmij-van der Laan is woensdag gekozen als nieuwe wethouder in Gouda © Gemeente Gouda
GOUDA - Michel Klijmij-van der Laan (GroenLinks) is de nieuwe wethouder Duurzaamheid van de gemeente Gouda. In die functie volgt hij Hilde Niezen op, die met ingang van 1 januari de nieuwe directeur van de Stichting RIONED wordt. Er is een kans dat Klijmij-van der Laan voor korte duur wethouder is, want in maart zijn er al gemeenteraadsverkiezingen.
De 41-jarige Klijmij-van der Laan was de afgelopen 12 jaar raadslid in de gemeente. Woensdagavond werd de aardrijkskundedocent met grote meerderheid gekozen als nieuwe wethouder Duurzaamheid, Mobiliteit, Openbare Ruimte en Participatie. 'We zijn enorm blij met deze gedreven en enthousiaste Gouwenaar aan boord als wethouder', feliciteerde burgemeester Pieter Verhoeve de nieuwe aanwinst van het stadsbestuur.
Klijmij-van der Laan is van oorsprong sociaal geograaf, maar gaf al vijftien jaar les op het Coornhert Gymnasium. Een ervaring die hij denkt goed mee te kunnen nemen als bestuurder. 'Het onderwijs is een ontzettend uitdagende omgeving om te werken. Je moet constant scherp zijn en zowel op inhoud als sociaal vlak sterk in je schoenen staan tussen de pubers', omschrijft hij zijn werkzaamheden.

'Alle maatschappelijke problemen in de klas'

'Het is veel schakelen want elk moment kan er weer iets onverwachts gebeuren waar je mee om moet gaan', zo ziet Klijmij-van der Laan een duidelijke link met de politiek. 'Dat is denk ik een nuttige ervaring voor in de politiek. Want alle maatschappelijke problemen komen uiteindelijk ook de klas binnen.'
De nieuwe wethouder is ambitieus. Hij liet bij zijn aantreden weten de komende tijd intensief in gesprek gaan met iedereen in de stad over onder meer de energie- en warmtetransitie, het groen, de openbare ruimte en bodemdaling. Allemaal onderwerpen die ingrijpen op de directe leefomgeving van inwoners, vertelt hij.

Organisatie voor waterbeheer

De nieuwe wethouder is de opvolger van Niezen, die acht jaar lang wethouder in Gouda was. Zij wordt per 1 januari directeur van RIONED. Dit is de overkoepelende organisatie voor het waterbeheer in de steden.
Onder leiding van Niezen is er in Gouda veel gedaan tegen de bodemdaling in de stad, waardoor Gouda naar eigen zeggen koploper is in Nederland. Dat is ook de reden dat het kenniscentrum voor dit onderwerp ook in de gemeente gevestigd gaat worden.