Honderden studenten lopen protestmars door Den Haag

DEN HAAG - Een groep van ongeveer tweehonderd studenten loopt donderdagmiddag een protestmars door het Haagse centrum. Ze roepen de partijen die onderhandelen voor een nieuw regeringsakkoord op om een einde te maken aan het leenstelsel.
De studenten lopen onder meer langs het ministerie van Financiën en de partijgebouwen van de VVD en D66, twee van de belangrijkste partijen die onderhandelen om een nieuwe regering te vormen. Ook bezoeken de studenten de tijdelijke Tweede Kamer aan de Bezuidenhoutseweg.
Aan de actie doen onder meer FNV en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) mee. Met de beweging #NietMijnSchuld vragen de bonden aandacht voor de problematiek rond het leenstelsel. Dat systeem moet volgens hen afgeschaft worden, omdat schulden onder studenten oplopen.

'Nu of nooit'

'Jongeren kunnen na hun studie geen huis kopen, omdat hun studieschuld te hoog is. Vele duizenden jongeren maken zich ernstige zorgen over hun toekomst. Hier moet nu een oplossing voor komen', aldus voorzitter van de LSVb, Ama Boahene.
Volgens een van de aanwezige studenten, met een studieschuld van naar eigen zeggen 60.000 euro, is het belangrijk om juist nu hun stem te laten horen, omdat de politieke partijen nog in onderhandeling zijn en er geen definitief akkoord is. 'Het is daarom nu of nooit.'