Universiteit Leiden schakelt omstreden camera's voorlopig toch uit

Joris Wiebes wil dat de camera's worden weggehaald
Joris Wiebes wil dat de camera's worden weggehaald © Omroep West
LEIDEN - De Universiteit Leiden gaat de omstreden camera's bij de ingang van alle collegezalen voorlopig uitzetten. Dat heeft college-voorzitter Annetje Ottow donderdag laten weten. 'We nemen de zorgen van studenten en medewerkers serieus en daarom zetten we de scanners uit.'
De universiteit kwam onder vuur te liggen door het gebruik van bijna vierhonderd slimme camera's. Die zijn door de universiteit in 2020 geïnstalleerd om onder meer te kijken hoeveel studenten er in collegezalen waren. Uit onderzoek van universiteitsblad Mare bleek echter dat de camera's veel meer kunnen, zoals het herkennen van het geslacht en zien of iemand een mondkapje draagt.
Studenten eisten daarom dinsdag dat de camera's uitgeschakeld zouden worden. Ze blokkeerden de ingang van het Lipsiusgebouw. De studenten kregen bijval van meer dan 160 medewerkers van de universiteit, die eveneens het gevoel hadden dat hun privacy niet gewaarborgd zou zijn met de nieuwe, slimme camera's.
Eerder demonstreerden de studenten tegen het gebruik van de camera's
Studenten Leidse Universiteit protesteren tegen slimme camera's

'Nog zorgvuldiger met privacy omgaan'

De universiteit leek niet van plan de camera's weg te halen. De Universiteit Utrecht, die dezelfde camera's gebruikt, ging donderdagochtend al overstag, maar in Leiden hield men voet bij stuk. Maar donderdagmiddag kwam er toch een nieuw besluit. 'We betreuren dat medewerkers en studenten ongerust zijn geworden en leren hiervan dat we met onderwerpen die over privacy gaan nog zorgvuldiger moeten omgaan', zo legt Ottow uit.
De reden van de koerswijziging is volgens de college-voorzitter een brief van de Universiteitsraad. In de brief werd gevraagd om aandacht te besteden aan de ontstane onrust en dat niet alleen de feitelijke privacy van belang is, maar ook het gevoel van privacy bij de mensen op de campus. 'En die zorgen van studenten en medewerkers nemen we serieus.'

Verder onderzoek naar gebruik classroom scanner

Tijdens de time-out wil de universiteit verder onderzoek doen naar het gebruik van de classroom scanners. 'Dat geeft ons ook de tijd om een zorgvuldige, externe audit naar het systeem te laten doen om extra waarborgen te hebben voor de veiligheid. Omdat hierover bij medewerkers en studenten twijfels zijn ontstaan, vinden we een time-out en het externe onderzoek naar het systeem heel belangrijk. Daarnaast willen we zo snel mogelijk verder in gesprek gaan met de studenten en medewerkers die zorgen hebben', zo besluit Ottow.