Vertrek Shell uit Den Haag definitief: 'Bijzonder pijnlijk en betreurenswaardig'

Shell verplaatst het hoofdkantoor uit Den Haag naar het Verenigd Koninkrijk
Shell verplaatst het hoofdkantoor uit Den Haag naar het Verenigd Koninkrijk © ANP
DEN HAAG - De aandeelhouders van olie- en gasconcern Shell hebben ingestemd met de verhuizing van het hoofdkantoor van Den Haag naar Londen. Tijdens een speciale aandeelhoudersvergadering in Rotterdam en via een videoverbinding kreeg dat voorstel voldoende steun.
Volgens Shell moet de versimpeling van de aandeelhoudersstructuur ervoor zorgen dat het bedrijf sneller en flexibeler kan opereren. De plannen om op papier een volledig Brits bedrijf te worden werden vorige maand bekendgemaakt.
Shell is nu al een Brits bedrijf, maar heeft een hoofdkantoor aan de Carel van Bylandtlaan in Den Haag en is voor de belastingen hier ook gevestigd. Nu dat gaat veranderen verliest het bedrijf ook het recht om zich Koninklijk te noemen. De officiële naam Royal Dutch Shell zal dan ook verdwijnen en het bedrijf gaat als Shell verder.

Verhuizing kost tientallen banen

Topman Ben van Beurden van het olie- en gasconcern, die vanwege ziekte niet aanwezig was bij de aandeelhoudersvergadering, noemde het verlies van de titel Koninklijke eerder al 'bijzonder pijnlijk en betreurenswaardig'. Volgens hem verandert er niets, afgezien van de verhuizing van de top van het bedrijf naar Londen wat enkele tientallen banen kost. Shell heeft in Nederland circa 8500 werknemers en het bedrijf blijft hier actief met onder meer de ontwikkeling van duurzame energie.
Bij de aankondiging van de verhuizing vertelde president-directeur Marjan van Loon dat alleen de hoogste directeuren van Den Haag naar Londen verhuizen. De rest van de werkgelegenheid in Den Haag komt niet in gevaar.

Een papieren stap

De sluiting van het Haagse hoofdkantoor is dan ook vooral een papieren stap, zo herhaalde de topvrouw. 'Er is geen enkele reden voor ons om de bedrijfsactiviteiten die we hier hebben naar Engeland te halen. Nederland is belangrijk voor Shell. We lopen hier op veel terreinen voor op de rest en dat willen we ook in deze nieuwe structuur blijven doen.'
Buiten Ahoy, waar de aandeelhoudersvergadering vrijdag werd gehouden, hadden zich enkele tientallen demonstranten van Code Rood en Extinction Rebellion verzameld. Zij menen dat de keuze van Shell om een volledig Brits bedrijf te worden aangeeft dat het olie- en gasconcern alleen maar om geld geeft en zich niet interesseert voor 'een veilige leefwereld'. 'In plaats van te focussen op winst zou Shell de schade moeten herstellen die zij overal ter wereld aanricht', aldus een woordvoerster van de organisaties.