Acht jaar cel voor overvallers die juwelier met hamer sloegen: 'Hij had wel dood kunnen zijn'

Een van de verdachten met een hamer in zijn hand
Een van de verdachten met een hamer in zijn hand © Opsporing Verzocht
KATWIJK - Twee Amsterdammers van 23 moeten acht jaar de cel in voor de gewelddadige overval op juwelier Kleen in Katwijk, op 20 november vorig jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden ook acht jaar tegen het tweetal, en vijf jaar tegen de chauffeur van de vluchtauto. Die laatste krijgt van de rechtbank een jaar extra. 'Kleen had wel dood kunnen zijn', aldus de rechtbank.
Daniel Kleen en zijn personeel werden ruim een jaar geleden bruut overvallen in zijn winkel aan de Voorstraat. De juwelier verzette zich door één van de overvallers, Yassir L., met een stoel te lijf gaan. Daarop werd hij door L. met een hamer meerdere keren op zijn hoofd geslagen. Kleen liep ernstig letsel op, ook aan zijn rechterbeen. Hij kan niet meer gewoon lopen.
De overvallen juwelier deed eerder bij Omroep West zijn verhaal:
Mededader Naoufal A. hield ondertussen buiten op straat omstanders op afstand door te dreigen met een vuurwapen, waarmee hij ook nog probeerde om de deur van de winkel open te schieten. A. en L. gaven twee weken geleden, bij de behandeling van de zaak voor de Haagse rechtbank, toe dat zij de daders waren.

Bekentenissen

De derde betrokkene, Ricardo da S., zei dat hij niet wist dat de andere twee een overval zouden gaan plegen. Hem was alleen gevraagd om een auto te besturen. De rechtbank hecht geen geloof aan het verweer van Da. S. Hij was betrokken bij de voorbereiding, en wordt daarom veroordeeld voor medeplegen. Omdat hij een lang crimineel verleden heeft, krijgt hij een jaar meer dan het OM had geëist.
Ook de bekentenissen op het laatste moment van L. en A. zijn volgens de rechtbank 'eerder berekenend dan berouwvol'. Volgens het vonnis is de vraag of de twee ook hadden bekend als het bewijsmateriaal niet zo overweldigend was geweest. Ook het geweld dat is gebruikt, wordt de verdachten zwaar aangerekend. 'Door de klap met de hamer op zijn slaap had Daniel Kleen het leven kunnen laten', aldus de rechtbank.

Schade

De buit van de overval bedroeg één Rolex horloge en een aantal sieraden. De waarde van de gestolen spullen, totaal ruim 48.000 euro, moeten de daders vergoeden, en ook krijgt Kleen 20.000 euro immateriële schadevergoeding toegewezen. Zijn zoon krijgt 2500 euro, en enkele personeelsleden 2000 euro.
In een reactie zegt de juwelier dat hij wel tevreden is met het vonnis. 'Maar voor mij hadden ze ook minder mogen krijgen hoor, ik vind het ook erg voor die jongens.' Kleen is wel teleurgesteld in de hoogte van de schadevergoeding, die 30.000 euro lager uitvalt dan hij had gevraagd. 'Anders had ik nog een nieuwe knie kunnen kopen.'