Nieuwe dienstregeling NS: dit verandert er voor jou

REGIO - De nieuwe dienstregeling van de NS is zondag ingegaan. Op drukke trajecten op drukke momenten gaan er meer treinen rijden. Kijk hier wat de belangrijkste veranderingen zijn.
De NS gaat op enkele trajecten zes intercity's per uur laten rijden. Nu vertrekt de intercity nog ieder kwartier op die trajecten. In onze regio gaan er meer treinen rijden tussen Delft en Schiphol. Dat betekent dat je nog maar maximaal tien minuten hoeft te wachten op een trein naar Amsterdam of Rotterdam.
Daarnaast gaan er doordeweeks meer treinen rijden tussen Leiden en Utrecht. Hierdoor is er een groot deel van de dag vier keer per uur een directe verbinding tussen beide steden. De huidige intercity tussen Leiden en Utrecht rijdt na de Domstad voortaan door als sprinter naar Den Bosch. De spitssprinter die eerder alleen tussen Alphen aan den Rijn en Leiden reed in de ochtend- en avondspits, rijdt vanaf nu verder door naar Woerden en Utrecht Centraal met als eindbestemming Houten Castellum.

Minder treinen door corona

Tegenover deze extra treinen, gaan er op sommige trajecten juist minder treinen rijden, al is nu nog niet bekend op welke trajecten. Dit komt door de coronacrisis, meldde de NS tijdens de presentatie van het nieuwe spoorboekje.
De vervoerder merkt dat door de aangescherpte coronamaatregelen minder mensen gebruikmaken van de trein. Dit geldt zowel voor de spits, als de avonduren en 's nachts. De NS houdt de reizigersaantallen nauwlettend in de gaten en als het rustig blijft, gaan er op trajecten met weinig reizigers minder treinen rijden.

Andere vervoerders

Verschillende andere vervoerders zoals HTM en Arriva laten hun nieuwe dienstregeling voor 2022 later ingaan. Pas na de kerstvakantie op 9 januari 2022 verandert de dienstregeling voor het bus-, tram- en streekvervoer. Arriva laat weten dat de nieuwe dienstregeling mogelijk wordt uitgesteld in verband met de ontwikkelingen rond het coronavirus.