Soulsistah moet half miljoen betalen om Scheveningse beachclub te houden

Paviljoen van Soulsistah op de Noordboulevard van Scheveningen
Paviljoen van Soulsistah op de Noordboulevard van Scheveningen © Omroep West
DEN HAAG - Soulsistah heeft van de rechtbank in Den Haag drie weken de tijd gekregen om de huurachterstand van bijna een half miljoen euro te betalen. Lukt het de eigenaren - die worden verdacht van het witwassen van crimineel geld - niet, dan moeten ze het futuristische paviljoen op de Scheveningse Noordboulevard verlaten.
De komst van Soulsistah Beach werd in oktober van vorig jaar groots aangekondigd. Het nieuwe gebouw op de boulevard zou op de eerste verdieping een toegankelijk café-restaurant krijgen en op de eerste verdieping een exclusieve club die zo op uitgaanseiland Ibiza zou kunnen staan.
De plannen van de nieuwe huurders van het pand bleken echter luchtkastelen te zijn. De eigenaren van Soulsistah - een 49-jarige Haagse vrouw en een 30-jarige Limburger - hadden afgesproken dat ze de eerste anderhalve maand geen huur hoefden te betalen, maar ze deden dit tien maanden lang niet. Pas in oktober van dit jaar werd er voor het eerst de maandelijkse huursom van bijna 40.000 euro overgemaakt.

Spullen uit paviljoen halen

Eigenaar Heineken had het op dat moment al gehad met Soulsistah en was een kort geding begonnen om de achterstallige huur op te eisen en de huurder uit het pand te krijgen. De schuld was inmiddels opgelopen tot bijna een half miljoen euro. Vandaar dat Heineken eiste dat Soulsistah binnen acht dagen zijn spullen uit het paviljoen zou moeten halen en dat het pand weer leeg zou komen te staan.
De eigenaren van Soulsistah worden verdacht van het witwassen van crimineel geld. Daarom deed de recherche vorige maand invallen bij de verschillende interieurwinkels die het bedrijf in de regio bezit. De Haagse vrouw wordt door het Openbaar Ministerie (OM) gezien als de hoofdverdachte en haar voorarrest is met zestig dagen verlengd. Het OM heeft geen verlenging van het voorarrest van de Limburger gevraagd, waardoor hij niet langer vast hoeft te blijven zitten.

Vonnis gaat over drie weken in

Ondanks deze perikelen zeiden de eigenaren van Soulsistah tegen de rechtbank dat ze binnenkort in staat zijn om de huurachterstand te betalen en dat ontruiming van het futuristische gebouw niet nodig is.
De rechter kwam vrijdag met een compromis. Soulsistah moet in principe binnen acht dagen het pand verlaten, maar dit vonnis gaat pas over drie weken in. Mocht Soulsistah het openstaande bedrag in de tussentijd overmaken, dan zal Heineken afzien van de uitzetting van de nieuwe beachclub en blijft Soulsistah de huurder van het Scheveningse pand.