Coronavirus: Kabinet overweegt alsnog om basisscholen week voor kerstvakantie te sluiten

Groep 8 van De Noordwijkse School
Groep 8 van De Noordwijkse School © Hilde Verweij
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van maandag 13 december.

Basisscholen mogelijk toch eerder dicht door omikron

Vanwege de snelle opmars van de omikronvariant overweegt het demissionaire kabinet toch of de basisscholen eerder dicht moeten voor de kerstvakantie. Dat zeggen bronnen in Den Haag tegen de NOS. Het kabinet is er nog niet uit, dinsdag valt een besluit.
Het Outbreak Management Team heeft het kabinet eerder geadviseerd om een langere kerstvakantie voor scholen te overwegen, maar het kabinet zei tot nu toe dat het de inzet was om scholen open te houden. Zo wezen de ministers erop dat 'een week minder school' niet wenselijk is met het oog op leerachterstanden.
Daarover zei coronaminister Hugo de Jonge (CDA) maandagmiddag dat het kabinet de afweging opnieuw moet maken. 'Je wilt natuurlijk het liefst de scholen openhouden maar je zult telkens moeten handelen naar de situatie van dat moment.' En die situatie is zeer zorgelijk, benadrukte De Jonge.

'Huidige coronamaatregelen onvoldoende tegen omikron'

Marion Koopmans, viroloog van het Erasmus MC, zegt in een interview met de NOS dat de huidige coronamaatregelen onvoldoende zijn om de besmettingscijfers te laten blijven dalen. 'We moeten er nu rekening mee gaan houden dat ze niet voldoende zijn, daar is deze omikronvariant gewoon té besmettelijk voor.' De viroloog sluit dan ook niet uit dat strengere maatregelen nodig zijn. 'Als omikron de nu nog dominante deltavariant verdringt verwacht je dat de maatregelen zoals we die nu hebben, minder effect hebben. Je zult dan iets moeten doen', zegt ze.
Een belangrijke vraag is nog of je nu minder, even of juist ernstiger ziek wordt als je besmet raakt met de omikronvariant. Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt inmiddels wel dat antistoffen tegen de omikronvariant minder goed werken, en dat de booster een deel van die tekorten opheft. Boosteren helpt dus. Koopmans: 'De vraag is wel hoeveel bescherming er met die boosters blijft bestaan tegen ernstige ziekte. Dat lijkt er vooralsnog gunstig uit te zien, maar meer gegevens hierover verzamelen we met spoed.'
Een coronatest wordt afgenomen
Een coronatest wordt afgenomen © ANP

CNV wil voorrang boosterprik voor onderwijspersoneel

CNV vindt dat het onderwijspersoneel zo snel mogelijk een boosterprik moet kunnen krijgen. Volgens de vakbond is deze voorrang nodig om de veiligheid van het personeel en de continuïteit van het onderwijs te beschermen. Daarnaast lopen de mensen die in het onderwijs werken nu meer risico om besmet te worden op school. 'Ze staan in de vuurlinie zonder optimale bescherming.'
Demissionair minister Hugo de Jonge gaf vrijdag aan dat het kabinet overweegt om de volgorde van mensen die een boostervaccin kunnen krijgen te wijzigen. Deze volgorde is nu op basis van het geboortejaar.

13.844 positieve tests, laagste aantal sinds 14 november

Het aantal nieuwe coronagevallen blijft snel dalen. tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 13.844 positieve tests geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 14 november, bijna een maand geleden.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in de afgelopen zeven dagen 121.630 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 17.376 bevestigde besmettingen per dag. Dat is het laagste niveau sinds 17 november. Het gemiddelde daalt voor de achtste dag op rij.

Weer iets minder patiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal weer iets afgenomen. Voor de vierde dag op rij liggen er minder dan 2800 mensen met Covid-19, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
In de ziekenhuizen liggen maandag in totaal 2748 coronapatiënten, veertien minder dan zondag. Op de intensive cares daalde het aantal coronapatiënten met twaalf tot 630. Op de verpleegafdelingen liggen 2118 patiënten met de longaandoening. Dat zijn er twee minder dan een dag eerder.
Het afgelopen etmaal zijn er 29 nieuwe patiënten met corona opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 183 nieuwe patiënten binnengebracht. Dat is de laagste instroom in ruim een maand tijd. Het LCPS gaf vorige week aan dat de instroom van patiënten met corona over zijn hoogtepunt heen was.

De Jonge: boostercampagne nog verder versnellen

Het kabinet wil de boostercampagne tegen het coronavirus nog verder versnellen. Dat is nodig om de opkomst van de Omikron-variant tegen te gaan, zei demissionair minister Hugo de Jonge maandag, zonder verder in detail te treden.
Hij zei dinsdag meer te kunnen zeggen over wat het betekent voor het tempo waarin mensen een boosterprik kunnen krijgen.
Minister Hugo de Jonge
Minister Hugo de Jonge © ANP

NU'91: 'Begrip voor verlenging avondlockdown'

NU'91, de beroepsorganisatie voor de zorg, begrijpt dat het demissionaire kabinet de avondlockdown mogelijk gaat verlengen. 'We moeten nog steeds alle zeilen bijzetten en de druk op de zorg is nog steeds te hoog', zegt de organisatie. 'Er moet iets gebeuren om die druk omlaag te krijgen.'
Sinds ongeveer een week daalt het aantal positieve tests voorzichtig. Maar in de zorg is dat volgens NU'91 'nog niet heel merkbaar' en 'kan niet worden gezegd dat de druk afneemt'.

Mensen geboren in 1957, 1958 en 1959 kunnen boosterafspraak maken

Mensen die geboren zijn in 1957, 1958 en 1959 kunnen vanaf 11.00 uur een afspraak voor een boosterprik maken. Mensen die een afspraak willen plannen voor de boosterprik moeten wel minimaal 6 maanden geleden volledig gevaccineerd zijn of hersteld van corona. Voor de boosterprik worden de vaccins van Moderna of Pfizer gebruikt.

Vrijwel alle basisscholen hebben zelftests binnen

Volgens het ministerie van Onderwijs hebben vrijwel alle basisscholen zelftests ontvangen. Die zijn bestemd voor de kinderen in groep zes, zeven en acht. Het is de bedoeling dat ze zichzelf twee keer per week testen op corona.
Voor personeel geldt dat advies al.

Onderwijsvakbond roept op tot sluiten scholen

Onderwijsvakbond Leraren in Actie (LIA) roept basisscholen op hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en de deuren al een week voor Kerstmis te sluiten. Dat is ook het advies van het Outbreak Management Team, maar het demissionaire kabinet heeft hierover nog geen besluit genomen. Eerder zei onderwijsminister Slob dat het de bedoeling is de scholen juist wel open te houden.
Volgens LIA is er op veel basisscholen sprake van een noodsituatie door quarantaines en door uitval van zieke leerlingen en leerkrachten. 'Als je de deuren een week voor kerst sluit is dat de week waarin de schade het minst groot zal zijn want die week is het minst belangrijk wat rendement betreft', zei Peter Althuizen van LIA in West Wordt Wakker op Radio West.
'We adviseren dit niet voor onszelf, want we zijn geen virologen en ouders zijn dat ook niet', aldus Althuizen. 'Maar wij vinden dat we hierin de experts moeten volgen. Anders gaan alle kinderen direct na de laatste schooldag op 24 december door naar de viering van kerstavond en de kerstdiners en dat kan zoveel problemen opleveren wat besmettingen betreft. Onderwijs mag geen springplank zijn voor het virus.'
Het demissionaire kabinet heeft nog geen besluit genomen over het eerder laten beginnen van de kerstvakantie.

Veiligheidsberaad praat over maatregelen

Het Veiligheidsberaad praat maandagavond over de coronamaatregelen die het kabinet de komende tijd wil gaan nemen. Daarbij schuift ook demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie aan. Dinsdag volgt dan een persconferentie van demissionair premier Rutte en zorgminister De Jonge.
Op basis van een advies van het Outbreak Management Team lijkt het erop dat de 'avondlockdown' wordt verlengd tot na de feestdagen. Over het mogelijk eerder beginnen van de kerstvakantie voor scholen lijkt nog geen besluit te zijn genomen.

Zwaar jaar voor toeristische sector

De toeristische sector heeft in 2020 een zwaar jaar achter de rug, blijkt uit cijfers van het CBS, waarover Trouw schrijft. Over het hele jaar daalde het aantal buitenlandse toeristen met meer dan 60 procent. In april, mei, november en december daalde dat aantal zelfs met meer dan 90 procent.
In eigen land viel in het voorjaar bijna alles stil. Daarna volgende wel een inhaalslag, waarin juist meer mensen dan normaal op vakantie gingen in Nederland. Het aantal binnenlandse vakanties steeg van 6 miljoen in het derde kwartaal van 2019 naar 7,5 miljoen in datzelfde kwartaal vorig jaar.

Nieuwe regeling voor loonsteun voor bedrijven van start

Werkgevers kunnen vanaf maandag bij het UWV een aanvraag doen voor de nieuwste loonsteunregeling. Met deze Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kunnen bedrijven die door de coronamaatregelen worden geraakt, om financiële hulp vragen.
Dit is inmiddels de zevende periode van de NOW. Nieuw is dat nu dat ook bedrijven die na 1 februari 2020 zijn gestart in aanmerking komen voor leunsteun over de maanden november en december. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 31 januari.
Volgens de huidige maatregelen moeten restaurants, cafés, theaters en kledingwinkels om 17.00 uur de deuren sluiten. Die regel geldt in ieder geval tot 19 december en wordt dinsdag opnieuw beoordeeld.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.