Coronavirus: Politie aanwezig bij Turfmarkt, basisscholen eerder dicht

Politie massaal aanwezig bij Turfmarkt
Politie massaal aanwezig bij Turfmarkt © Omroep West
REGIO - Dinsdagavond geeft het demissionaire kabinet een nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen. Volg hier het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 14 december.

Crisisteams scholen komen bij elkaar

Schoolbesturen in de regio hebben hun crisisteams bij elkaar geroepen om te kijken wat er moet gebeuren nu gevraagd is om vanaf maandag de deuren te sluiten. Scholen hebben nog geen details gehoord over de sluiting. De scholen moesten dus dinsdagavond in de persconferentie horen wat er nu precies besloten is. Volgens de brancheorganisatie Kinderopvang gaat het kabinetsbesluit grote problemen opleveren voor werkende ouders. Scholen gaan in veel gevallen wel noodopvang voor kinderen van ouders in cruciale beroepen noodopvang regelen.

Berusting en boosheid na verlenging avondlockdown

Boosheid overheerst na de nieuwste persconferentie van het demissionaire kabinet. De avondlockdown wordt met drie weken verlengd en gaat zeker tot 14 januari duren. 'Het gaat annuleringen regenen', voorspelt Stephan Stokkermans van KNH Noordwijk. 'Mensen hebben geen zin om met de kerstdagen in een hotel te verblijven als ze alleen maar roomservice kunnen bestellen.'

Opnieuw lawaaiprotest Turfmarkt

Politie massaal aanwezig bij Turfmarkt

Op en rond de Turfmarkt in Den Haag is een enorme politiemacht samengetrokken. Ook zijn grote schijnwerpers neergezet die de omgeving verlichten. Om 19 uur is er een demonstratie aangekondigd tegen de coronamaatregelen. Vorige keer gebeurde er niets, enkele keren daarvoor liep zo'n demonstratie uit op rellen. Rond 18.30 uur had zich een klein groepje demonstranten verzameld op het bruggetje bij de Turfmarkt.

Den Haag bereidt zich voor op protest rondom coronapersconferentie

Den Haag bereidt zich voor op een nieuwe coronapersconferentie in de stad, en daarmee ook op demonstraties. Op sociale media wordt dinsdag opnieuw opgeroepen om te demonstreren tijdens de persconferentie.
Tijdens de vorige persconferentie verzamelden enkele honderden demonstranten zich op de Turfmarkt om te demonstreren tegen de nieuwe maatregelen. De politie hield toen zes mensen aan voor het bezit van illegaal vuurwerk en het niet tonen van een ID-bewijs. Ook kondigde de gemeente een noodbevel af voor het centrum van Den Haag.
Een woordvoerder van de gemeente laat dinsdag weten dat er geen demonstraties zijn aangemeld ten tijde van de persconferentie. De politie zegt zichtbaar en onzichtbaar aanwezig te zijn in de omgeving van de Turfmarkt en de situatie te blijven monitoren. In aanloop naar de persconferentie zijn rond het gebouw van het ministerie van Justitie en Veiligheid witte hekken geplaatst.
Rond het gebouw van het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn witte hekken geplaatst
Rond het gebouw van het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn witte hekken geplaatst © Omroep West

Aantal boosterprikken passeert grens van één miljoen

Iets meer dan een miljoen mensen hebben tot nu toe een boosterprik gekregen tegen het coronavirus. De teller staat op 1.047.600 oppepprikken. Dat zijn er zo'n 317.000 meer dan de stand van afgelopen donderdag en 470.000 meer dan het aantal van vorige week dinsdag. Dat komt naar voren uit de vaccinatiecijfers die het RIVM dinsdag naar buiten heeft gebracht.

Opnieuw minder coronagevallen: bijna 13.000 positieve tests erbij

De daling van het aantal nieuwe coronagevallen gaat onverdroten door. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 12.852 positieve tests geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 14 november, precies een maand geleden.
De GGD'en kampten zaterdag enkele uren lang met een storing, die onder meer de site voor het maken van testafspraken trof. Volgens RIVM valt het cijfer daardoor echter niet lager uit. Op het cijfer van maandag had de storing ook geen invloed, aldus het instituut.
Een coronatest wordt afgenomen
Een coronatest wordt afgenomen © ANP

Burgemeesters: laat bevolking voorstellen doen voor coronaregels

Nu corona misschien wel altijd op de achtergrond in de samenleving zal sluimeren, moet de overheid niet langer over maar met de inwoners van dit land gaan praten. Getroffen sectoren, maatschappelijke en culturele organisaties en burgers moeten zelf voorstellen kunnen doen voor coronabeleid. Het huidige beleid sluit namelijk steeds minder aan bij de behoefte van de samenleving. Als mensen zelf oplossingen kunnen bedenken, voelen ze zich ook mede-eigenaar van het probleem.
Dat schrijven alle burgemeesters van Nederland dinsdag in een brief aan demissionair minister-president Mark Rutte. De burgemeesters vinden al langer dat er een langetermijnstrategie bedacht moet worden voor de omgang met de coronacrisis. 'Er ontstaat een zekere moedeloosheid. We moeten met elkaar praten om weer perspectief te zien', aldus de burgemeesters.

Kinderrechtenorganisatie tegen vervroegde sluiting basisscholen

Defence for Children maakt zich grote zorgen over de aangekondigde vervroegde sluiting van basisscholen. 'We erkennen de mogelijke gevaren van de Omikron-variant en begrijpen de noodzaak voor strengere maatregelen. Maar het sluiten van de scholen is een drastische maatregel en zou alleen in het uiterste geval mogen worden gebruikt', stelt de kinderrechtenorganisatie.
Volgens de organisatie lijkt het erop dat kinderen nu als instrument worden gebruikt om anderen te beschermen. 'Alternatieven zijn tot dusver niet benoemd en lijken daarmee ook te weinig te zijn onderzocht. Een inzichtelijke belangenafweging waarin het belang van het kind voorop staat, ontbreekt', aldus Defence for Children.
De organisatie benadrukt dat het vervroegd sluiten van de scholen niet in het belang is van kinderen en dat het een inbreuk is op hun rechten, zoals het recht op onderwijs. 'We roepen het demissionaire kabinet op transparant te zijn over de afwegingen die het maakt en de wijze waarop het kabinet tot dit besluit is gekomen.'

RIVM: ruim 100 Omikron-gevallen, aantal opnames kan stijgen

Meer dan honderd mensen in Nederland zijn positief getest op de Omikron-variant van het coronavirus. De virusversie zal in de komende weken leiden tot meer besmettingen, en daardoor kan het aantal ziekenhuisopnames weer gaan stijgen. Daarvoor waarschuwt het RIVM.
Het instituut zegt dat de variant zorgen baart. 'Omikron' is in totaal 123 keer vastgesteld in Nederland. Daaronder zijn achttien mensen die op 26 november per vliegtuig aankwamen vanuit Zuid-Afrika, het land waar de nieuwe virusversie het eerst werd vastgesteld.

Basisscholen week voor kerstvakantie al dicht

De basisscholen gaan toch een week eerder dicht. Dat melden bronnen rond het kabinet aan NOS. Dat betekent dat de kerstvakantie na aanstaande vrijdag al begint. De deskundigen van het Outbreak managementteam hadden dit geadviseerd om de verspreiding van de omikronvariant tegen te gaan en het kabinet neemt dat nu over.
Vorige week lieten verschillende kabinetsleden nog weten dat het niet wenselijk was om de scholen eerder met kerstvakantie te laten gaan, omdat er door corona al leerachterstanden zijn. Minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs benadrukte meerdere malen dat de inzet van het kabinet was om de scholen open te houden. Het voortgezet onderwijs gaat volgende week nog wel door.
Het is nog niet bekend of scholen tijdens de sluiting online onderwijs gaan geven, of dat de leerlingen echt eerder vakantie hebben. Ingewijden zeggen dat net zoals tijdens eerdere schoolsluitingen, scholen worden gevraagd om noodopvang te regelen voor kwetsbare kinderen of kinderen wier ouders een cruciaal beroep uitoefenen.

Aantal positieve tests en aantal opnames daalt, wel meer doden

In de afgelopen week zijn 116.477 positieve coronatests geregistreerd. Dat is het laagste aantal in ongeveer een maand tijd. Het aantal bevestigde besmettingen ligt zo'n 21 procent lager dan vorige week en een kwart lager dan de week ervoor. Dat is de snelste daling sinds augustus, meldt het RIVM.
Ook het aantal ziekenhuisopnames daalt. In de afgelopen week waren de klachten van 1878 mensen zo erg dat ze op een verpleegafdeling of intensive care belandden. Dat is bijna 10 procent minder dan een week eerder, toen er (na correctie) 2085 opnames waren. Van de 1878 opgenomen mensen kwamen er 332 op een intensive care te liggen, tegen 347 een week eerder.
Het aantal sterfgevallen loopt voorlopig nog wel op. In de afgelopen week kreeg het RIVM bericht dat 445 coronapatiënten aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden. Dat is het hoogste aantal sinds februari. Het zijn vooral 65-plussers, maar er zijn ook een dertiger en twee veertigers bij. Het is niet wettelijk verplicht om te melden dat een coronapatiënt is overleden, dus het werkelijke aantal kan hoger liggen.

Onderwijsbond: geen hybride onderwijs in vervroegde kerstvakantie

Als de basisscholen een week vóór het begin van de kerstvakantie al dichtgaan, moeten ze niet worden verplicht om hybride onderwijs aan te bieden, vindt de Algemene Onderwijsbond (AOb). Volgens de bond is afstandsonderwijs op zo'n korte termijn niet meer te organiseren.
Wat betreft de AOb hoeven scholen dan alleen noodopvang te bieden voor kinderen van ouders met cruciale beroepen. Dat is 'de minst slechte oplossing', aldus de bond. 'De praktijk van de afgelopen anderhalf jaar laat zien dat hybride onderwijs, aan kinderen uit de noodopvang in de klas en tegelijk aan de rest van de leerlingen online, het slechtste van twee werelden is', zegt AOb-bestuurder Thijs Roovers. Zulk afstandsonderwijs is zwaar voor leraren, kinderen en ouders.

Ziekenhuiszorg afgelopen week niet nog verder teruggeschroefd

De mate waarin ziekenhuizen aan hun normale werk toekomen, is afgelopen week niet nog verder afgenomen. In een overzicht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is zelfs een klein beetje vooruitgang te zien. Twintig van de 73 Nederlandse ziekenhuizen slagen er momenteel niet in om alle 'kritiek planbare zorg' binnen zes weken te leveren. Dat waren er vorige week nog 21.
Als mensen niet binnen de gestelde termijn van zes weken geholpen kunnen worden, kan dat leiden tot gezondheidsschade. Dat moet worden voorkomen en daarom worden ingrepen die minder haast hebben de afgelopen tijd weer massaal geschrapt.
Als mensen niet in het ene ziekenhuis terechtkunnen, wordt binnen hun regio gekeken of een ander ziekenhuis wel plaats heeft. Uit het NZa-overzicht wordt niet duidelijk hoeveel mensen niet op tijd worden behandeld.

Minister Slob over vervroegen kerstvakantie: heel zwaar besluit

Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) zei voorafgaand aan het coronaoverleg dinsdag te staan voor 'hele zware besluitvorming'. Het kabinet besluit tijdens dit overleg of de basisscholen een week vervroegd met vakantie gaan. Het Outbreak Management Team (OMT) dringt daar al langer op aan.
Vorige week schreef Slob nog dat het 'de inzet' van het kabinet was om de scholen rond de kerstvakantie gewoon volgens planning open te houden. Maar volgens hem moeten de bewindspersonen nu 'opnieuw kijken naar wat er nodig is'. Dit heeft te maken met de opkomst van de besmettelijkere Omikron-variant van het coronavirus, en het nieuwe OMT-advies dat op tafel ligt. Dat wordt volgens Slob 'best heel zwaar', benadrukte hij nog eens.
Ingewijden lieten maandag weten dat de kerstvakantie waarschijnlijk toch een week vervroegd wordt. Ook demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) liet doorschemeren dat het kabinet dit ernstig overweegt. Hij zei dat het kabinet de aanbeveling van het OMT 'serieus moet wegen'.

Alle zestigers kunnen nu afspraak maken voor boosterprik

Alle zestigers kunnen nu een afspraak maken voor een boosterprik tegen het coronavirus. Mensen die geboren zijn in 1960 en 1961 kunnen vanaf dinsdag online een prikafspraak maken, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Van de mensen die in 1961 zijn geboren, is een heel klein deel zelfs nog in de vijftig, omdat die in de komende weken tot aan januari nog jarig worden. In principe zijn zestigminners vanaf januari aan de beurt voor hun prik.
Mensen die liever telefonisch dan online een afspraak maken, moeten wachten tot de uitnodigingsbrief in huis is. Wie een boosterprik wil krijgen, moet minstens een halfjaar eerder zijn of haar laatste vaccinatie hebben gehad. Wie daarna alsnog besmet is geraakt met het virus, moet vanaf dat moment een halfjaar wachten tot de boosterprik gezet mag worden.
Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP

Minder sportblessures in coronajaar 2020, meer door hardlopen en fietsen

Het aantal sportblessures in Nederland is vorig jaar flink afgenomen. Wel veroorzaakten de in coronatijd extra populaire sporten zoals hardlopen, wielrennen en mountainbiken meer blessures. Volgens kenniscentrum voor letselpreventie VeiligheidNL komt dat doordat meer mensen die sporten in 2020 beoefenden en ook omdat relatief veel mensen dat voor het eerst deden. Hardlopen veroorzaakte de meeste blessures, waar dat een jaar eerder nog voetbal was.
Volgens het kenniscentrum is het aantal wekelijks sportende mensen in 2020 niet afgenomen, ondanks de coronamaatregelen. Ook vorig jaar waren er wekelijks naar schatting bijna 9 miljoen sportende Nederlanders van 4 jaar en ouder. Het aantal blessures daalde met ruim 12 procent tot 4,8 miljoen, terwijl de hoeveelheid hardloopblessures met meer dan 40 procent opliep tot 1,1 miljoen.
VeiligheidNL benadrukt dat de kans op blessures groter is bij beginnende beoefenaars van een sport. Daarom raadt het kenniscentrum in zulke gevallen aan een goede warming-up te doen.

Kabinet kondigt vrijwel zeker verlenging avondlockdown aan

De avondlockdown wordt verlengd met drie weken. Dat zullen demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge zo goed als zeker dinsdagavond op een persconferentie bekendmaken.
Het betekent dat de meeste winkels en horeca hun deuren om 17.00 uur moeten blijven sluiten. Sporten is na dat tijdstip is ook verboden. Verder blijft het advies thuis maar vier gasten te ontvangen, ook met kerst.
Demissionair premier Mark Rutte tijdens de vorige persconferentie
Demissionair premier Mark Rutte tijdens de vorige persconferentie © ANP
Deze dag wordt ook een besluit genomen of de basisscholen een week vervroegd met vakantie gaan. Het OMT dringt daar al langer op aan. Ingewijden zeggen dat het kabinet ertoe neigt de vakantie vroeger te laten ingaan.

Aantal positieve coronatests daalt met ongeveer 20 procent

Een einde van de coronagolf is het nog niet, maar de lijn van de corona-epidemie gaat wel snel omlaag. In de afgelopen week zijn aanzienlijk minder mensen positief getest dan in de week ervoor. Het aantal nieuwe gevallen daalt vermoedelijk van bijna 150.000 naar zo'n 120.000.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt elke dinsdag hoeveel positieve tests in de zeven voorgaande dagen zijn geregistreerd. Vorige week meldde het instituut 147.982 positieve tests, de week ervoor 155.152.
In de zes dagen na de laatste update zijn bijna 104.000 nieuwe gevallen gemeld. Een weektotaal van zo'n 120.000 positieve tests zou het laagste aantal in vier weken tijd zijn. Op weekbasis daalt het aantal bevestigde besmettingen waarschijnlijk met ongeveer 20 procent, wat de grootste afname sinds begin augustus zou zijn.
Het RIVM meldt dinsdag ook bij hoeveel mensen de coronaklachten zo erg waren dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Bij de cijfers van vorige week waren er net geen 2000 opnames, waarvan 343 op de intensive cares. Dit zou nu iets kunnen dalen. Verder komt het RIVM met het aantal meldingen van sterfgevallen. Vorige week waren dit er 356 en dat stijgt waarschijnlijk tot meer dan 400.
Het OMT wil dat ook kleuters zich regelmatig laten testen
Het OMT wil dat ook kleuters zich regelmatig laten testen © ANP

Helft jongeren: gevolgen pandemie op leven vooral negatief

Bijna de helft van de jongeren denkt dat de coronacrisis hun leven vooral negatief heeft beïnvloed. Een iets kleinere groep van ruim vier op de tien jongeren ziet zowel positieve als negatieve gevolgen. Een ruime meerderheid heeft het gemist om buitenshuis leuke dingen te doen en om thuis af te spreken met familie of vrienden, meldt het statistiekbureau CBS.
De onderzoekers hebben ruim 8000 jongeren van 12 tot 25 jaar een vragenlijst voorgelegd in de periode van begin februari tot midden april van dit jaar. Toen gold onder meer de avondklok, werd thuisbezoek beperkt en waren scholen, sportclubs en horeca (deels) gesloten. Maar ook werden de eerste voorzichtige versoepelingen doorgevoerd. De middelbare scholen en mbo's werden bijvoorbeeld gedeeltelijk weer geopend.
Jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar hadden vaker het gevoel dat de pandemie een negatieve weerslag had op hun levens. Dit was de ervaring van 53 procent van deze groep, tegen 38 procent van de 12- tot 18-jarigen.
De jongeren van boven de 18 waren ook het meest uitgesproken als ze werd gevraagd welke activiteiten ze hadden gemist. Ze gaven vaker dan middelbare scholieren aan dat ze verlangden naar hoe het was, of het nu ging om sport, hun werk of dat ze naar evenementen als festivals konden gaan.

CBS: economie in meeste regio's groter dan voor coronacrisis

In de meeste Nederlandse regio's was de economie in het derde kwartaal weer volledig hersteld van de coronacrisis, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Alleen in wat het statistiekbureau Overig Groningen noemt, vrijwel de hele provincie met uitzondering van de regio rond Delfzijl, en in de Haarlemmermeer is de economie nog kleiner dan voor de coronapandemie.
Die krimp is te verklaren door de teruggebrachte gaswinning in Groningen en de klap die de luchtvaartsector kreeg in de Haarlemmermeer. In die laatste regio, waar luchthaven Schiphol ligt, is de economie nog altijd 9 procent kleiner. In Groningen gaat het om een krimp van 2 procent. Als de gaswinning daar buiten beschouwing was gelaten groeide de economie in de noordelijke provincie met 5 procent.
De totale Nederlandse economie was 2,3 procent groter dan in 2019. Regio's met veel industrie kende de sterkste groei. Het gaat bijvoorbeeld om IJmond, waar Tata Steel gevestigd is, en Zeeuws-Vlaanderen met het industriegebied rond Terneuzen. Beide regio's gingen zo'n 7 procent vooruit sinds 2019. Ook de regio rond Eindhoven, waar de economie met 5 procent groeide, deed het goed. De economie van de regio Amsterdam is qua omvang het grootst.
In het derde kwartaal waren het vooral eerder zwaar getroffen sectoren als horeca en reisbemiddeling die zorgden voor groei. Ook informatie en communicatie en zakelijke dienstverlening namen toe.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.