Coronavirus: Amalia negeert corona-advies met te veel gasten bij verjaardagsfeest

Een recente foto van prinses Amalia op Paleis Huis ten Bosch
Een recente foto van prinses Amalia op Paleis Huis ten Bosch © RVD – Frank Ruiter
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van woensdag 15 december.

Te veel gasten bij verjaardagsfeest van prinses Amalia

Prinses Amalia heeft zaterdag in de tuin van Paleis Huis ten Bosch een feest gevierd vanwege haar achttiende verjaardag waarbij meer mensen aanwezig waren dan het maximum van vier personen dat volgens de coronaregels is toegestaan. Dat bevestigt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) na berichtgeving van De Telegraaf.
Om hoeveel gasten het precies gaat, is niet duidelijk. De Telegraaf zou van bronnen hebben gehoord dat er vele tientallen gasten waren. Demissionair premier Mark Rutte spreekt in een brief aan de Tweede Kamer over 21 genodigden, die 'niet allemaal gekomen zijn'. 'De koning heeft mij laten weten dat het bij nader inzien niet goed was om dit zo te organiseren', zegt Rutte in de brief. 'Ik vind dat een verstandige reactie.'
De RVD en Rutte beklemtonen dat alle gasten gevaccineerd waren en een coronatest hadden gedaan. 'Ook hebben zij een gepaste afstand in acht genomen. De familie verkeerde in de overtuiging met deze bijeenkomst buiten en met de genomen voorzorgsmaatregelen op een verantwoorde manier met de corona-adviezen om te gaan.'

Vakbond: geef ook voortgezet onderwijs langer kerstvakantie

Onderwijsvakbond Leraren in Actie (LIA) roept de demissionaire regering op ook het voorgezet onderwijs een week eerder kerstvakantie te geven. Volgens de bond zorgt de afnemende werking van eerdere coronavaccinaties in combinatie met de oprukkende omikronvariant van het coronavirus voor een 'onveilige werksituatie' op de scholen.
Het basisonderwijs zou in eerste instantie op 24 december kerstvakantie krijgen, maar gevreesd wordt dat leerlingen dan snel daarna familieleden kunnen besmetten tijdens kerstbezoek. Als de vakantie eerder begint, hebben schoolgaande kinderen een week voor Kerstmis minder onderling contact en is de kans op besmetting kleiner, is de gedachte.
' Vanwege verminderde effectiviteit van bescherming door vaccinatie zijn onderwijspersoneel en leerlingen in het voortgezet onderwijs onvoldoende beschermd tegen besmetting en mogelijk ook tegen ernstige ziekte' , stelt de bond.

Defensie verdubbelt aanbod aan GGD's voor boosterprikken

Defensie is bereid meer mensen in te zetten om de GGD's te helpen nu die in korte tijd veel meer boosterprikken moeten geven. Zo'n 1500 militairen zijn beschikbaar, twee keer zo veel als nu. Dat heeft het ministerie woensdag besloten.
Of ze worden ingezet en waar, hangt af van verzoeken van de GGD. Wanneer die om hulp vraagt, kunnen de militairen binnen een paar dagen aan de slag. Momenteel helpen 391 militairen in teststraten door het hele land.

Opnieuw minder dan 14.000 coronagevallen, gemiddelde weer omlaag

De afgelopen 24 uur zijn 13.557 positieve coronatests geregistreerd. Het is de derde dag op rij dat dit aantal onder de 14.000 zit. Het RIVM registreerde in de afgelopen week 111.890 positieve tests. Dat is 24 procent lager dan het totaal over de zeven dagen ervoor. Het is de snelste daling op weekbasis sinds 8 augustus.
Gemiddeld waren er in de afgelopen week 15.984 positieve tests per dag. Dat is het laagste niveau sinds 16 november, ongeveer een maand geleden. Het gemiddelde daalt voor de tiende dag op rij. Amsterdam telde 688 positieve tests, Den Haag 466 en Rotterdam 447. In Utrecht kregen 314 mensen te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen.
Het RIVM kreeg de afgelopen dag 41 meldingen dat coronapatiënten aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden.
Corona test | ANP
Corona test | ANP

ANBO aan 60-plussers die AstraZeneca kregen: neem de booster

Ouderenbond ANBO roept zestigplussers die het vaccin van AstraZeneca hebben gehad op hun boosterprik zo snel mogelijk te halen. Jaap van Dissel van het RIVM zei woensdag in de Tweede Kamer dat twee vaccinaties van AstraZeneca niet lijken te beschermen tegen ziek worden door de omikronvariant.
Het vaccin van AstraZeneca is vooral ingezet voor het prikken van mensen tussen de 60 en 65 jaar. Dat vaccin wordt niet gebruikt voor boosterprikken. Mensen die AstraZeneca hebben gehad kunnen een boosterprik krijgen met het vaccin van Pfizer of Moderna.
Vanwege de beperkte bescherming tegen de omikronvariant is het 'des te belangrijker' dat ouderen zo snel mogelijk een boosterprik krijgen, aldus een woordvoerster van ANBO. Sinds woensdag kunnen ook zestigers die minimaal drie maanden geleden hun laatste vaccinatie kregen een afspraak maken voor een booster.

GGD heeft 9000 extra mensen nodig voor versnelling boosters

De GGD'en hebben 9000 extra mensen nodig voor de versnelling van de boosterprikcampagne, meldt de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. De totale GGD-capaciteit voor de prikcampagne moet groeien van 18.000 naar zo'n 27.000 mensen.
Coronaminister Hugo de Jonge kondigde deze week aan dat de boosterprikcampagne versneld wordt. Dat wil zeggen dat alle 18-plussers uiterlijk in de tweede helft van januari een boosterprik kunnen krijgen. Op de website ggdreservisten.nl zijn tot dusver zo'n 12.000 aanmeldingen binnengekomen van mensen die willen helpen bij de boosterprikcampagne. Of zij geschikt zijn om te helpen wordt nog uitgezocht, aldus een woordvoerder van de GGD.
Intussen vraagt de GGD mensen begrip te hebben als het 'maken van een afspraak voor de boostervaccinatie niet helemaal vlekkeloos verloopt'. GGD-medewerkers moeten de operatie onder hoogspanning uitvoeren, aldus de organisatie. De gemiddelde reistijd naar een vaccinatielocatie is ongeveer 12 minuten, zegt de GGD. Wie sneller een afspraak wil, moet daarvoor mogelijk langer reizen. De organisatie roept mensen op geduld te hebben. 'Iedereen komt in de komende weken aan de beurt.'
Vaccineren op een priklocatie
Vaccineren op een priklocatie © GGD Hollands Midden

'AstraZeneca lijkt niet te beschermen tegen Omikron'

Mensen die twee keer zijn gevaccineerd met AstraZeneca lijken niet beschermd tegen ziek worden door de Omikron-variant. Dat zei RIVM-directeur Jaap van Dissel woensdag in de technische briefing in de Tweede Kamer.
Van Dissel baseert zich op cijfers uit Engeland over de nieuwe virusvariant. 'Voor klachten bij infectie biedt het in het Verenigd Koninkrijk geen beschermende werking', aldus Van Dissel. Hij benadrukte dat dat niet betekent dat AstraZeneca niet beschermt tegen ernstiger ziekte, waarbij opname in een ziekenhuis nodig is. 'Maar die cijfers hebben we nog niet.'

EMA maakt weg vrij voor boosterprik met coronavaccin Janssen

Een boosterprik met het coronavaccin dat door het Nederlandse Janssen is ontwikkeld, moet wat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) betreft een optie zijn. De aanvullende prik 'kan worden overwogen' voor mensen van 18 jaar en ouder, oordeelt EMA. Tussen de eerste en de tweede prik moet minimaal twee maanden zitten.
Ook voor mensen die eerder zijn gevaccineerd met de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna is het volgens de Europese experts een optie om als derde prik het vaccin van Janssen te krijgen.
EMA kan nog niet beoordelen in hoeverre het risico op zeldzame bijwerkingen aanwezig is. Van het Janssen-vaccin is bekend dat het in uitzonderlijke gevallen kan leiden tot trombose en een tekort aan bloedplaatjes. Voor de boosterprik wordt dit 'zorgvuldig gemonitord', meldt de medicijn- en vaccinwaakhond van de EU. EMA doet aanbevelingen die zwaar wegen en in de regel worden overgenomen door de Europese Commissie, die de definitieve besluiten neemt over vaccins
Vaccinwaakhond EU maakt weg vrij voor boosterprik met coronavaccin Janssen
Vaccinwaakhond EU maakt weg vrij voor boosterprik met coronavaccin Janssen © ANP

Omikron reden voor analyse effectiviteit coronapas

De opkomst van de Omikron-variant van het coronavirus is reden om opnieuw te kijken naar de effectiviteit van het coronatoegangsbewijs (CTB). Dat zei Jaap van Dissel van het RIVM woensdag in de Tweede Kamer. Met het CTB kunnen mensen die gevaccineerd, getest of recent genezen van corona zijn, toegang krijgen tot bijvoorbeeld de horeca of de cultuursector. Maar uit de eerste cijfers blijkt dat de vaccins veel minder effectief zijn tegen de Omikron-variant.
'Het coronatoegangsbewijs is gebaseerd op immuniteit, op afweer tegen de Delta-variant met name. Omikron zou dat zomaar kunnen veranderen', aldus Van Dissel. 'Dat betekent dat we dat in het Outbreak Management Team opnieuw moeten analyseren. Dan moet je ook nagaan, wat is de potentiële bescherming van het coronatoegangsbewijs.'
Van Dissel benadrukt dat dit tamelijk ingrijpend is en ook gevolgen kan hebben 'voor het internationaal personenverkeer'. Er is daarom 'meer tijd nodig om dit door te denken, wat de consequenties zijn'.

Bescherming van ouderen door coronavaccins verder gedaald

Ouderen worden opnieuw iets minder beschermd door de eerste prikken tegen het coronavirus. Bij 70-plussers beschermen de beschikbare vaccins nog voor 82 procent tegen ziekenhuisopname. Dat heeft Jaap van Dissel van het RIVM gezegd tegen de Tweede Kamer. Bij zijn vorige briefing, begin december, boden de vaccins bij ouderen 84 procent bescherming. Begin november was de zogeheten vaccineffectiviteit 89 procent.
Ook bij mensen die jonger dan 70 zijn, zwakt de bescherming iets af. Bij hen zijn de vaccins voor 93 procent effectief tegen ziekenhuisopnames, terwijl dit eerder zo'n 97 procent was. Vanwege de verminderde afweer kunnen mensen een boosterprik krijgen

RIVM: begin januari is Omikron-variant dominant in Nederland

De Omikron-variant van het coronavirus zal begin januari waarschijnlijk de Delta-variant verdrijven als de meest voorkomende variant in Nederland. Meer dan de helft van alle besmettingen zal dan met de nieuwe virusversie zijn. Dat verwacht het RIVM. De variant verspreidt zich snel. Begin december ging het bij 1 op de 1000 coronagevallen om Omikron.
Wat het betekent voor het aantal ziekenhuisopnames, is onzeker, zegt RIVM-baas Jaap van Dissel. Tijdens een briefing voor de Tweede Kamer verwees hij naar voorlopige uitkomsten van Britse onderzoekers. Zij verwachten in januari ongeveer 2400 ziekenhuisopnames per dag.
Dat zou voor Nederland kunnen neerkomen op 600 ziekenhuisopnames per dag, aldus Van Dissel. Van die 600 zouden dagelijks 100 tot 125 mensen op de intensive cares kunnen belanden. Op de piek van de huidige golf, eind november en begin december, waren er ongeveer 400 ziekenhuisopnames per dag, waarvan zo'n 50 op de intensive cares.

De Jonge vraagt Gezondheidsraad om 'reflectie' over boosteradvies

Demissionair coronaminister Hugo de Jonge heeft de Gezondheidsraad gevraagd zijn eigen adviezen over de boostercampagne onder de loep te nemen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. De adviezen van de Gezondheidsraad zijn een belangrijke leidraad voor het kabinet, en worden vaak gevolgd.
De raad adviseerde in september om voorbereidingen te treffen voor een boostercampagne, maar kwam pas vorige maand met het advies om te beginnen de boosterprikken te zetten. De Jonge heeft gevraagd om 'reflectie', om de opeenvolgende adviezen over boostervaccinatie nog eens goed te bekijken.
Op de trage start van de Nederlandse boostercampagne was in de Kamer veel kritiek. In eerste instantie zou het tot maart 2022 duren voordat iedereen de kans zou hebben gekregen een derde prik te halen.
Minister Hugo de Jonge
Minister Hugo de Jonge © ANP

GGD opent coronatestlocatie in Zuidplas

Door de grote toename in corona-testaanvragen is het voor de GGD noodzakelijk het aantal testlocaties in de regio uit te breiden. Dit betekent dat er ook in Zuidplas een testlocatie komt. Het voormalige administratiekantoor aan de ’s-Gravenweg 252 in Nieuwerkerk aan den IJssel is aangewezen als locatie. Vanaf dinsdag 4 januari kunnen bezoekers zich hier laten testen. De verwachting is dat de testlocatie voor zes maanden in gebruik zal zijn. Mocht het nodig zijn, dan wordt deze periode verlengd.
De testlocatie is dagelijks geopend tussen 9:00 en 15:00 uur. Het testen gebeurt op afspraak. De gemeente Zuidplas zorgt voor duidelijke bebording, zodat bezoekers weten waar ze moeten zijn en waar ze kunnen parkeren. Met deze maatregelen doet de gemeente er alles aan om te zorgen dat er nauwelijks tot geen overlast is voor de omgeving.
Ook sporthal Kleine Vink in Nieuwerkerk aan den IJssel wordt de komende periode opnieuw ingezet als vaccinatielocatie.

Iedereen over maand boosterprik, gaat GGD dat redden?

'Ik denk dat we het gaan halen', zegt Margreet Bekedam, vaccinatiecoördinator van GGD Hollands Midden. In het radioprogramma West Wordt Wakker van Omroep West reageert de voorvrouw op het nieuws van de persconferentie van dinsdagavond waarin demissionair coronaminister Hugo de Jonge (CDA) bekendmaakte dat iedereen uiterlijk in januari zijn of haar boosterprik kan hebben gehaald.
'Er is veel kritiek geweest op het kabinet vanwege de trage boosterstart, maar nu is vooruitgekeken. Het kabinet heeft heel snel geanticipeerd', vindt Bekedam. Vanwege de omikronvariant is het volgens De Jonge noodzakelijk om vervroegd een oppepprik te halen om het afweersysteem op orde te houden.

Boosterprik nodig voor behoud groene QR-code

Het vaccinatiebewijs, waarmee mensen een groen vinkje kunnen krijgen in de Coronacheck-app, krijgt mogelijk ook binnen Nederland een geldigheidsdatum. Dat schrijft coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Het vaccinatiebewijs blijft mogelijk negen maanden geldig zonder boosterprik.
De Europese Commissie wil zo'n geldigheidsduur voor het internationale coronabewijs invoeren. Dat betekent dat mensen die volledig zijn gevaccineerd na negen maanden geen groen vinkje voor reizen naar het buitenland meer kunnen krijgen als ze hun oppepprik nog niet hebben gehad. Het kabinet steunt het voorstel van de Commissie.
Hoe langer het geleden is dat iemand volledig is gevaccineerd, hoe minder goed de vaccinatie beschermt tegen het oplopen van het virus, schrijft De Jonge. Dit geldt nog eens extra voor de mogelijk besmettelijkere Omikron-variant, aldus de minister. Daarom werkt hij aan een geldigheidsduur voor de vaccinatiebewijzen voor binnenlands gebruik. De minister wil de regels voor de geldigheid van het vaccinatiebewijs in het binnenland zo veel mogelijk gelijk laten lopen met die in Europa.
De QR-code is noodzakelijk om onder meer toegang te krijgen tot horeca
De QR-code is noodzakelijk om onder meer toegang te krijgen tot horeca © ANP

RIVM: ventilatie helpt daadwerkelijk tegen besmettingen

Ventileren helpt om besmettingen met het coronavirus via de lucht te beperken. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een nieuw rapport dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. Helemaal voorkomen kan ventilatie besmettingen echter niet.
Het zorgen voor frisse lucht werd in juli van dit jaar toegevoegd aan het rijtje met basismaatregelen waar het kabinet steeds aandacht voor vraagt. Het RIVM zei toen dat nog niet helemaal duidelijk was in hoeverre ventilatie helpt om het aantal besmettingen met het coronavirus naar beneden te brengen, maar adviseerde toch om de hele dag goed te ventileren.

Nieuwe vaccinatiecijfers bekendgemaakt

80 procent van de inwoners van de regio Haaglanden van 12 jaar en ouder heeft zijn eerste coronavaccin gehad. 78 procent is inmiddels volledig gevaccineerd. Dat heeft de GGD bekendgemaakt in een wekelijkse update. In de regio Hollands Midden zit de eerste prik bij 85 procent van de 12-plussers in de bovenarm, 84 procent is op dit moment helemaal gevaccineerd.
De landelijke gemiddeldes liggen volgens het RIVM op 87 procent (eerste prik) en 84 procent (beide inentingen).

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.