Coronavirus: OMT adviseert strenge lockdown, alleen essentiële winkels open

Nederland krijgt volgende week mogelijk een strenge lockdown
Nederland krijgt volgende week mogelijk een strenge lockdown © ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 17 december.

OMT adviseert strenge lockdown, alleen essentiële winkels open

Het OMT adviseert een strenge lockdown om de snelle verspreiding van de omikronvariant te remmen. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Als het aan het OMT ligt, blijven alleen essentiële winkels zoals supermarkten open. Of dat ook gaat gebeuren, bepaalt het demissionaire kabinet morgen.
Neemt het kabinet het advies van het OMT over, dan volgt waarschijnlijk snel een persmoment waarin de nieuwe maatregelen worden toegelicht. Bij een eerdere lockdown mochten alleen essentiële winkels zoals supermarkten openblijven. Of dat nu ook gaat gebeuren, is aan het kabinet. Mogelijk besluiten zij nog tot uitzonderingen voor sommige sectoren.

Zaterdagmiddag spoedoverleg kabinet over OMT-advies

Het kabinet buigt zich aanstaande zaterdag in een digitaal spoedoverleg over het nieuwe OMT-advies over de omikronvariant van het coronavirus. De mogelijkheid bestaat dat het spoedoverleg leidt tot besluiten over nieuwe maatregelen, na het overleg zal dan snel een persmoment volgen.

Wat zijn de coronacijfers deze vrijdag?

  • 15.433 nieuwe coronabesmettingen (donderdag: 16.439)
  • 186 nieuwe coronapatiënten op verpleegafdelingen van ziekenhuizen (totaal: 1834, -89 ten opzichte van donderdag)
  • 38 nieuwe coronapatiënten op intensive cares van ziekenhuizen (totaal: 622, -1 ten opzichte van donderdag)
  • 61 overlijdens geregistreerd (donderdag: 55)

'Harde(re) lockdown ligt op de loer'

Demissionair minister De Jonge (CDA) van Volksgezondheid wil niet vooruitlopen op eventuele nieuwe maatregelen in verband met de - besmettelijkere - omikronvariant van het coronavirus. 'Maar als het nodig is om dat virus scherp af te remmen, te vertragen - om die golf die verwacht wordt te vertragen dan zullen we die nemen. Of dat nodig is, horen we van het OMT', zei de coronaverantwoordelijke namens het kabinet vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad tegen onder meer de NOS. 'We maken ons zorgen, de verspreiding gaat heel erg snel.'
Het Outbreak Management Team (OMT) zit vrijdagavond bij elkaar om een nieuw advies uit te brengen aan het kabinet. Het ministerie houdt rekening met een extra persconferentie aankomende dinsdag. Of die er komt, wordt in de loop van het weekend besloten. Nederland zit tot 14 januari 2022 in een avondlockdown, inclusief vervroegde kerstvakantie voor basisscholen. De vraag is of dit alles genoeg is om een nieuwe piek in ziekenhuizen te voorkomen. Zo niet, volgen naar alle waarschijnlijkheid zwaardere coronamaatregelen.
Minister De Jonge arriveert op het Binnenhof voor de ministerraad
Minister De Jonge arriveert op het Binnenhof voor de ministerraad © ANP
'Wat we in ieder geval weten is dat de mensen die wel hun eerste en tweede prik hebben gehad, onvoldoende beschermd zijn tegen de nieuwe variant.' De Jonge roept mensen daarom op om een boosterafspraak te maken als ze kunnen. 'Haal hem nou, het is echt nodig.'
Het is echter erg druk bij de callcenters van de GGD. Mensen die moeite hebben met het maken van een afspraak, bijvoorbeeld omdat er geen plek lijkt te zijn, vraagt hij om het later opnieuw te proberen.
'Er wordt ongelooflijk hard opgeschaald. Als het nu niet lukt: morgen zijn er weer nieuwe slots en een dag later weer', zegt minister De Jonge daarover. In de tweede helft van januari moet iedereen volgens De Jonge aan de beurt zijn geweest.

Opnieuw extra herkansing en gespreide eindexamens

Eindexamenleerlingen mogen vanwege corona ook dit schooljaar een extra herkansing doen en hun examens spreiden over twee tijdvakken. Demissionair onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) wil middelbare scholieren zo de kans geven hun schoolperiode 'goed af te sluiten'.
Vmbo-leerlingen hoeven dit jaar niet voor drie of vier, maar slechts voor twee beroepsgerichte profielvakken eindexamen te doen. Voor de resterende profielvakken is een schoolexamen voldoende. Leerlingen die staatsexamen doen, mogen ook dit schooljaar een vertrouwenspersoon meenemen.
Minister Slob
Minister Slob © Rijksoverheid

Sneller boosteren kan gevolgen hebben voor prik kinderen

Als miljoenen mensen in de komende weken een boosterprik tegen het coronavirus moeten krijgen, zou dat een 'beperkte impact' kunnen hebben op de eerste prikken voor jonge kinderen. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten. In de komende week beginnen de prikken voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar met medische problemen. In januari zijn hun leeftijdsgenootjes zonder die risico's aan de beurt.
Zowel de volwassenen als de kinderen moeten naar de vaccinatielocaties van de GGD'en gaan om hun prik te krijgen. Maar ze krijgen niet dezelfde dosis. Volwassenen krijgen drie keer zo veel vaccin toegediend als de jonge kinderen. Hoe dit precies gecombineerd wordt, moet in de komende tijd worden uitgewerkt.
Een vaccinatiemedewerker van GGD Hollands Midden
Een vaccinatiemedewerker van GGD Hollands Midden © Mike Mourits

Streep door sportgala in Den Haag

Het Haags Sportgala gaat aanstaande dinsdag niet door vanwege de huidige coronamaatregelen. Als alternatief gaat de organisatie nu met een Haagse kampioenenkar op pad door Den Haag om de winnaars bekend te maken. Wie met de prijzen aan de haal gaan, is op zondag 9 januari 2022 te zien in de Haagse Kampioenenkar-uitzending op TV West.

OM vervolgt agenten voor geweld bij demonstratie Malieveld

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat twee agenten vervolgen voor het geweld dat ze hebben gebruikt tijdens een coronaprotest op 14 maart op het Malieveld in Den Haag. De officier van justitie is van mening dat twee agenten disproportioneel geweld hebben gebruikt bij de aanhouding van een demonstrant, die gewond raakte bij zijn arrestatie.

Competitieduels topamateurvoetbal in januari geschrapt

Voetbalbond KNVB heeft besloten om alle competitiewedstrijden in de tweede divisie, derde divisies en hoofdklassen te schrappen voor de maand januari. Nu de avondlockdown is verlengd tot 14 januari 2022, wordt de winterstop verlengd. De KNVB acht het niet verantwoord om, als er vanaf medio januari weer getraind mag worden in de avonduren, om dan - vanwege de kans op blessures - meteen de competities te hervatten.
Inmiddels is bekendgemaakt dat alle wedstrijden in de A-categorie worden uitgesteld. Dat betekent dat alle eerste elftallen en de hoog spelende jeugd-, vrouwen- en overige seniorenteams hun competitieduels geschrapt zien worden. De recreanten in het senioren- en jeugdvoetbal blijven wel spelen.
'De prioriteit ligt bij het uitspelen van de competities, eventueel met een aangepaste opzet van de nacompetitie. Vanwege de inmiddels opgelopen achterstanden, zal de speeldagenkalender aangepast moeten worden', heeft de voetbalbond vrijdag bekendgemaakt. 'Het meest gunstige scenario is dat er na 14 januari versoepelingen komen en deze competities in het weekend van 5 en 6 februari weer kunnen worden hervat.'
De laatste competitiewedstrijden zijn op 4 en 5 december gespeeld
De laatste competitiewedstrijden zijn op 4 en 5 december gespeeld © Orange Pictures

Dinsdag nieuwe persconferentie vanwege omikron?

Een paar dagen na de invoering van de nieuwste coronamaatregelen komt het Outbreak Management Team (OMT) vrijdagavond opnieuw bij elkaar. Aanleiding is de opkomst van de omikronvariant. Als de gevolgen van omikron zo ernstig zijn als waar het RIVM voor vreest, is het niet uit te sluiten dat er nog voor de kerstvakantie extra coronamaatregelen worden genomen door het demissionaire kabinet.
Op het ministerie wordt rekening gehouden met een nieuwe persconferentie van premier Mark Rutte (VVD) en coronaminister Hugo de Jonge (CDA) aanstaande dinsdag. Of die er daadwerkelijk gaat komen, wordt vermoedelijk in de loop van aankomend weekend duidelijk.
Demissionair coronaminister Hugo de Jonge tijdens de laatste persconferentie afgelopen dinsdag
Demissionair coronaminister Hugo de Jonge tijdens de laatste persconferentie afgelopen dinsdag © ANP

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.