Islam Democraten en NIDA gaan op 'verzoek van de achterban' samen door

Nur Icar, nieuwe lijstaanvoerder DENK Den Haag
Nur Icar, nieuwe lijstaanvoerder DENK Den Haag © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - NIDA en Islam Democraten in de Haagse gemeenteraad gaan tot de verkiezingen van maart volgend jaar nauw samenwerken. De beide partijen gaan over onderwerpen hetzelfde stemmen, houden gemeenschappelijke fractievergaderingen en voeren ook namens elkaar het woord. Volgens de partijen geven ze daarmee gehoor aan de wensen van de achterban, die vraagt om 'eenheid'.
De Haagse gemeenteraad telt nu nog drie partijen die zich vooral richten op de islamitische kiezer: Partij van de Eenheid, NIDA en Islam Democraten. De eerste partij speelt op dit moment al vrijwel geen rol meer in de lokale politiek. Raadslid Arnoud van Doorn is al enige tijd niet meer aanwezig bij vergaderingen in het stadhuis en liet al eerder weten uit de politiek te stappen.
De andere twee stoppen ook na de komende verkiezingen. Islam Democraten gaat op in DENK. Die partij zit nu nog niet in de raad, maar bleek wel bij landelijke verkiezingen te kunnen rekenen op veel steun. Recent werd echter ook duidelijk dat er intern strubbelingen zijn. NIDA doet ook niet meer mee aan de verkiezingen, maar wordt een maatschappelijke organisatie.

Op persoonlijke titel actief

Wel zegt de huidige fractieleider van NIDA, Adeel Mahmood, dat hij zeer waarschijnlijk overstapt naar DENK. Binnenkort wordt daarvan de kandidatenlijst gepresenteerd en Mahmood laat doorschemeren daarop een plek te krijgen. 'Ik blijf actief in de politiek', zegt hij. Eerder verklaarde Mahmood nog niet zeker te weten of hij door wilde gaan in de politiek.
Mahmood en fractievoorzitter Tahsin Çetinkaya van de Islam Democraten zeggen verder dat zij deelname van DENK aan de komende gemeenteraadverkiezingen gaan steunen. Ook dat doen zij naar eigen zeggen op verzoek van hun achterban. 'Zo geven wij ook antwoord op de oproep vanuit de gemeenschap die graag één partij ziet die hen vertegenwoordigt. Ik heb mij ingezet voor deze eenheid en ben blij dat dit nu meer vorm krijgt’, aldus Tahsin Çetinkaya in een verklaring.

Blij met samenwerking

De lijsttrekker van DENK bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag, Nur Icar, zegt blij te zijn met de samenwerking tussen de partijen en de steun die zijn partij krijgt. 'Sinds de oprichting van de partijen is er altijd een roep geweest naar eenheid, in plaats van die versplintering. Ik ben blij dat iedereen dat nu heeft omarmd.'
Islam Democraten, Partij van de Eenheid en DENK worden vaak omschreven als partijen die zich richten op de islamitische kiezer. Icar wil van dat predicaat af. 'Onze achterban bestaat uit Hagenaars. Maar dan vaak de kwetsbare groepen. Daarbij speelt voor ons etniciteit of religie geen rol. DENK is er voor iedereen die zich niet vertegenwoordigd voelt. En dat al die partijen nu een eenheid vormen, zorgt ervoor dat wij nu een krachtiger geluid kunnen laten horen. Wij zijn allemaal Hagenaars. Wij wonen in een prachtige stad. Maar een deel van de mensen wordt nu nog niet vertegenwoordigd en wij worden hun belangenbehartiger.'

Onrust binnen DENK

De afgelopen tijd was het onrustig rond DENK. De voorzitter van de Haagse afdeling en destijds beoogd lijsttrekker, Abdoel Haryouli, werd door het landelijk bestuur na een hoogoplopend conflict geroyeerd. Hij beschuldigde de partijtop ervan hem en andere leden te hebben afgeluisterd. Het landelijk bestuur verwierp die aantijging. Haryouli zou in een 'eigen fantasiewereld leven' en tijdens een etentje uitspraken hebben gedaan die 'aanstootgevend, kwetsend en discriminerend van aard' zijn. Iets wat Haryouli op zijn beurt weer ontkende.
Volgens Icar is er sprake van een 'bestuursaangelegenheid'. De lijsttrekker: 'Op alles wat om mij heen gebeurt, heb ik geen invloed. Dit was een bestuursaangelegenheid en zal een bestuursaangelegenheid blijven.' Hij voorspelt dat DENK volgend jaar 'vriend en vijand gaat verrassen'. 'De Haagse politieke arena voor eens en altijd zal veranderen.'