'Reusachtige' aangespoelde maanvis naar Naturalis, net als exact 132 jaar geleden

LEIDEN - 'Een joekel van een vis.' Zo noemt Naturalis de nieuwste aanwinst die dinsdag naar het museum komt: een maanvis van 2,04 meter hoog en 1,84 meter lang. Maandag dreef het beest bewegingloos voor de kust van Ameland, waarna een reddingsteam het water in is gegaan en de vis uit het water heeft gehaald. Op het strand overleed de Mola mola, zoals de maanvis officieel heet.
Naturalis is blij met de komst van de maanvis. 'Direct na aankomst gaat hij de vriezer in', vertelt een woordvoerder van het museum. 'Daar blijft hij totdat het publiek weer in groten getale het museum in mag.' Pas als dat weer kan, wil Naturalis de vis opzetten voor de ogen van het publiek. 'Dat is een ingewikkelde, maar bijzondere manier van opzetten. Dat willen we graag aan veel mensen laten zien.'
Ook gaat Naturalis onderzoek doen naar de Mola mola. 'We kijken altijd naar bepaalde soorten om dingen te weten te komen over hun leefomgeving en hun leven door de jaren heen. Zo'n maanvis is daarom een interessant object.'

Zoeken naar vriezer die groot genoeg is

Het was nog wel even zoeken naar een geschikte vriezer, want met zijn 2 meter hoogte is het dier natuurlijk groter dan een gemiddelde vis die je in de vriezer bewaart. 'Maar we hebben een plekje buiten de deur gevonden. Hij hoeft dus niet in stukjes', lacht de woordvoerder.
De aangespoelde maanvis op het strand van Ameland
De aangespoelde maanvis op het strand van Ameland © ReddingsTeam Zeedieren Nederland
Stichting Reddingsteam Zeedieren (RTZ), die het dier uit zee haalde, spreekt van een 'reusachtige' maanvis. 'Hoe zwaar de maanvis precies is, zal later blijken bij Naturalis', meldt de stichting. Een volwassen maanvis weegt volgens RTZ gemiddeld één ton en is zo'n 1,80 meter hoog.

Precies 132 jaar geleden ook maanvis aangespoeld op Ameland

Bijzonder detail, geloof het of niet, maar maandag precies 132 jaar geleden - op 13 december 1889 - spoelde ook een maanvis aan op Ameland. En die maanvis is al lange tijd een van de topstukken in Naturalis. 'Dat is heel bijzonder', zegt de woordvoerder. 'Dat is er ook een van enorme omvang. Ik denk niet dat ze het hebben afgesproken', grapt ze. 'Maar dit is natuurlijk stom toeval.' De maanvis die in 1889 aanspoelde is zelfs nog een stukje groter: 2,73 bij 2,23 meter.
De opgezette maanvis die in 1889 aanspoelde
De opgezette maanvis die in 1889 aanspoelde © Naturalis
Wat er zo bijzonder is aan maanvissen? Ze hebben een merkwaardig uiterlijk. Er is geen overgang te zien tussen kop en lichaam, daarom worden ze ook wel 'zwemmende kop' genoemd. Het verhaal gaat dat vissers die ooit maanvissen probeerden te schieten, merkten dat de kogels afketsten op de huid. Onder de huid zit namelijk een dikke, kraakbenige laag. De huid is leerachtig en erg ruw, vandaar de naam Mola, wat molensteen betekent.