Crisisteams scholen komen bij elkaar: 'Het kabinet heeft opeens een draai gemaakt'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Omroep West
REGIO - Schoolbesturen in de regio hebben hun crisisteams bij elkaar geroepen om te kijken wat er moet gebeuren nu gevraagd is om vanaf maandag de deuren te sluiten. Uiterlijk dinsdag moeten de scholen dicht zijn. De kerstvakantie begint een week eerder om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Scholen hebben nog geen details gehoord over de sluiting. 'Het kabinet heeft opeens een draai van 180 graden gemaakt.'
Ook Lucas Onderwijs heeft het crisisteam weer opgeroepen. 'Dat coördinatieteam hadden wij al', zegt bestuurder Ewald van Vliet. Toen het nieuws uitlekte op dinsdagmiddag wist het schoolbestuur nog niets definitief. Dus keken ze eerst de persconferentie voor de details.
De PO-raad, het overkoepelende orgaan voor het basisonderwijs in Nederland, heeft inmiddels laten weten dat het kabinetsbesluit te laat komt om van scholen te verlangen dat ze nog afstandsonderwijs gaan organiseren. Demissionair premier Mark Rutte zei tijdens de persconferentie dat de scholen geen afstandsonderwijs hoeven te geven.

Kleine minderheid voor sluiting

Bij De Haagse Scholen, de stichting voor openbaar en speciaal basisonderwijs in Den Haag, is eveneens het crisisteam dinsdagavond bijeen gekomen. Een woordvoerder zegt dat een kleine meerderheid van de aangesloten scholen voor het openblijven was, een kleine minderheid voor sluiting.
De exacte details zijn ook bij hen nog onbekend omdat op een persconferentie ook niet alles wordt gezegd, maar bij De Haagse Scholen is in ieder geval besloten dat er één beleid komt voor iedereen, zoals de noodopvang.

Details nog onbekend

De scholen moesten dus dinsdagavond in de persconferentie horen wat er nu precies besloten is. 'We zagen natuurlijk wel iets aankomen, dus hebben ons voorbereid op snel schakelen', zegt Mirjam de Vries van Octant. De ouders van de Octantleerlingen krijgen woensdag een mail van school waarin wordt uitgelegd wat er georganiseerd gaat worden. De Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden zegt dat woensdagochtend met de Leidse schoolbesturen onderling wordt gesproken over maatregelen die genomen moeten worden.
Het lijkt erop dat scholen wel wordt gevraagd om voor ouders in cruciale beroepen noodopvang te regelen, zoals dat bij eerdere schoolsluitingen ook het geval was. Maar hoe dat geregeld moet worden, of scholen dit ook echt moeten gaan doen, is nog niet duidelijk. De kinderopvangorganisaties hebben inmiddels laten weten niet de capaciteit te hebben om een extra week volledig open te zijn.

'Grote problemen werkende ouders'

De Brancheorganisatie Kinderopvang en de vereniging van ouders in de kinderopvang BOinK zeggen in een reactie dat het kabinetsbesluit grote problemen gaat opleveren voor werkende ouders. 'Veel ouders kunnen simpelweg niet thuiswerken, en op zo'n korte termijn ook niet meer vrij krijgen', stellen zij in een verklaring.
Beide organisaties zeggen ook te vrezen dat de scholen misschien nog wel langer dicht moeten blijven in januari. 'Een school sluiten is makkelijk maar weer opstarten is lastiger. Als rond 8 januari de besmettingen oplopen in verband met de omikronvariant is de verleiding erg groot om per 10 januari de sluiting te handhaven met alle gevolgen van dien.'