Avondlockdown verlengd en basisscholen dicht, dit zijn de coronamaatregelen

Demissionair premier Mark Rutte tijdens een persconferentie over strengere coronamaatregelen. l
Demissionair premier Mark Rutte tijdens een persconferentie over strengere coronamaatregelen. l © ANP
DEN HAAG - De avondlockdown wordt verlengd tot en met 14 januari en basisscholen gaan een paar dagen eerder met kerstvakantie. 'Het lijkt er voorzichtig op dat we over coronapiek zijn, maar verlenging is onvermijdelijk', aldus demissionair premier Mark Rutte dinsdag op de persconferentie.
Naast de verlenging van de huidige avondlockdown gaan de basisscholen volgende week dicht om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Maar kinderen hoeven tijdens die week geen onlineles te krijgen, zei Rutte. Scholen moeten wel opvang regelen voor kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met een cruciaal beroep.
Het aantal besmettingen is nog erg hoog, benadrukt Rutte tijdens de persconferentie. Ook liggen de ziekenhuizen nog vol met coronapatiënten. Daardoor moet reguliere zorg worden uitgesteld. Daarnaast zorgt de nieuwe coronavariant Omikron voor veel onzekerheid. 'Daarover weten we nog veel dingen niet', aldus Rutte. Zorgminister Hugo de Jonge zegt dat wat er wel bekend is over de Omikron-variant, genoeg is voor serieuze zorgen. Zo verspreidt deze variant zich veel sneller.
Bekijk hier de coronapersconferentie:
persconferentie coronamaatregelen: basisscholen eerder dicht

Omikron-variant

Het kabinet hoopt snel meer zicht te krijgen op wat de Omikron-variant voor 'ons kan betekenen', zegt Rutte. Het Outbreak Management Team (OMT) komt volgens hem deze week nog met een advies over de Omikron-variant.
Rutte roept Nederlanders op het directe contact tussen kinderen en 70-plussers zoveel mogelijk te beperken en 'kleinkinderen niet te knuffelen onder de kerstboom'. Hij benadrukt dat mensen die ouder zijn dan 70 jaar oud veel vaker in het ziekenhuis belanden als ze corona krijgen. 'Laat ons dat samen zoveel mogelijk voorkomen.'

Dit zijn de belangrijkste maatregelen

 • Basisscholen sluiten maandag en uiterlijk dinsdag.
 • Buitenschoolse opvang vanaf volgende week gesloten.
 • Ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag.
 • Een mondkapjesplicht voor iedereen vanaf 13 jaar geldt in en rond het openbaar vervoer en als je rondloopt op school of in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea en de horeca.
 • Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in de horeca, theaters en concertzalen, musea, binnensportlocaties en bioscopen. Hier gelden ook verplichte zitplaatsen en 1,5 meter afstand.
 • Voor de meeste locaties en evenementen geldt een sluitingstijd tussen 17.00 en 05.00 uur.
 • Essentiële winkels zoals supermarkten zijn open tot 20.00 uur.
 • Amateursport is tussen 17.00 en 05.00 uur niet toegestaan.
 • Topsporters en professionele beoefening van kunst en cultuur mag wel na 17.00 uur, maar zonder publiek.
 • In het hoger onderwijs geldt een maximale groepsgrootte van 75 personen. En in theater- en concertzalen mogen maximaal 1250 mensen.
 • Het thuiswerkadvies blijft werk thuis.