Voormalige krakers De Vloek moeten weg uit oude school

De voormalige school aan de Beatrijsstraat in Den Haag
De voormalige school aan de Beatrijsstraat in Den Haag © GoogleMaps
DEN HAAG - De voormalige krakers van De Vloek moeten weg uit de school in Moerwijk waar ze zes jaar geleden onderdak kregen. Het pand aan de Beatrijsstraat in Den Haag wordt omgevormd tot kleinschalige bedrijfsruimte, staat in een voorstel van het stadsbestuur. De Haagse Stadspartij is woest. 'Belachelijk', aldus raadslid Peter Bos. 'Waar slaat dit nou weer op?'
De Vloek was dertien jaar lang een 'culturele vrijplaats' aan de Hellingweg op Scheveningen. De gebruikers moesten er echter in 2015 uit. De gemeente wilde het slopen om plek vrij te maken te maken voor een topzeilcentrum. Na een lange speurtocht langs verschillende plekken in de stad, vond het grootste deel van de gebruikers uiteindelijk onderdak in de school aan de Beatrijsstraat. Toenmalig wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) ging daarvoor persoonlijk met een aantal gebruikers op pad om een geschikte ruimte te vinden.
Nu, zes jaar na de verhuizing van De Vloek, wil de gemeente de school flink gaan verbouwen en omvormen tot een duurzame 'economische broedplaats voor wijkondernemers en ondernemende kunstenaars'. De bedoeling is dat het een verzamelpand wordt voor bijvoorbeeld meubelmakers, reparatiebedrijven en loodgieters. Ook de 'creatieve industrie' zou er een plek moeten vinden. Op die manier wordt het een gebouw waar én ambachtelijke ondernemers én kunstenaars onderdak vinden. Volgens wethouder Saskia Bruines (D66, economische zaken) zou dit kunnen leiden tot 'kruisbestuiving'.

Nog nog twee organisaties in pand

Het pand wordt op dit moment nog gebruikt door twee organisaties. De culturele broedplaats De Helicopter (met dertien kunstenaars) heeft er onderdak gevonden en de voorzetting van De Vloek: Vrijplaats De Samenscholing (met zestig gebruikers). Volgens de wethouder staat het echter de gemeente vrij om die contracten op te zeggen. De Helicopter moet wel een andere plek aangeboden worden. Die krijgt waarschijnlijk ruimte in een deel van een andere voormalige school aan de Twickelstraat, ook in Moerwijk. Eventueel zouden de kunstenaars na de verbouwing weer terug kunnen naar de Beatrijsstraat.
Voor de gebruikers van De Samenscholing is geen andere plek in beeld. Dat is ook formeel niet nodig, stelt de wethouder. Hooguit zouden wel enkele activiteiten een plek kunnen krijgen aan de Beatrijsstraat als de renovatie klaar is.

'Schreeuwend tekort' aan bedrijfsruimte

Volgens de wethouder is er een 'schreeuwend tekort aan betaalbare bedrijfsruimte'. Daarbij speelt ook mee dat de gemeente graag dit deel van Den Haag een impuls wil geven. 'Dit is een economische kans voor de wijk- en culturele ondernemers in Zuidwest', aldus Bruines via haar woordvoerder.
Wel volgt nog een 'participatieproces' met buurtbewoners en wijkondernemers. 'Tijdens deze gesprekken wordt gekeken naar de eventuele terugkeer van partijen vanuit De Samenscholing.' Maar zij moeten dan wel passen binnen het 'nieuwe concept' en ook marktconforme huur betalen.

Laatste vrijplaats verdwijnt

Raadslid Peter Bos van de Haagse Stadspartij vreest dat met het besluit straks 'de laatste vrijplaats' van Den Haag verloren gaat. 'Dit is nog een hardcore broedplaats, met een rauw randje. Dat moeten wij juist koesteren.' Volgens hem heeft De Samenscholing zich de laatste jaren prima ontwikkeld. 'Het restaurant loopt goed, er is een goede concertzaal gemaakt, er zijn ateliers. Belachelijk dat dit nu moet verdwijnen.'
GroenLinks in de gemeenteraad was altijd tegen het verdwijnen van De Vloek en heeft ook nu vragen over het voorstel van de wethouder. Zo stond in het oorspronkelijke contract dat de voormalige krakers tien jaar gebruik mochten maken van de school, alhoewel de gemeente die overeenkomst ook na vijf jaar tussentijds kon opzeggen. Raadslid Maarten De Vuyst wil weten of dat laatste ook daadwerkelijk is gebeurd. Verder vindt hij dat de gebruikers van De Samenscholing weer moeten kunnen terugkeren na de renovatie van het pand. Zelfs als dit betekent dat de huurprijzen daarvoor moeten worden aangepast.

Lang genoeg geduurd

Andere partijen in de raad denken daar anders over. 'De overgangsfase heeft nu wel lang genoeg geduurd. Die gebruikers kunnen zich niet eeuwig richten op huisvesting van de gemeente', aldus VVD-fractieleider Frans de Graaf. 'Een andere invulling van dit pand is voor Den Haag veel beter.'
De Samenscholing zelf kon nog niet reageren.